2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, frå Høgre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, frå Framstegspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, frå Kristeleg Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, frå Senterpartiet, leiaren Geir Pollestad, og frå Venstre, Pål Farstad, viser til at dette er en årlig melding fra Fiskeri- og kystdepartementet som legges frem for Stortinget og som gir nyttig informasjon om fiskeripolitikken.

Komiteen er kjent med at fiskeriavtalene bygger på et langsiktig forvaltningssamarbeid som gir grunnlag for at vi i dag kan høste fra sterke fiskebestander og drive lønnsom næringsaktivitet i havområdene våre. 95 pst. av norsk fanget fisk kommer fra bestander som vi deler med andre nasjoner. Komiteen ser på internasjonalt samarbeid som avgjørende for en vellykket og bærekraftig fiskeriforvaltning, og for nedkjemping av fiskerikriminalitet og uregulert fiske. Komiteen peker også på at Norges gode renommé som forvaltere av store fiskebestander også gir oss et fortrinn i andre møter og forhandlinger med nasjoner vi samarbeider med. Komiteen viser til at det er viktig med en god ressurskontroll og en kompetent forvaltning. Komiteen viser videre til at det er viktig med omforente avtaler på bestander vi deler med andre land, men at man også må ivareta rimelige norske interesser, og legger til grunn at det arbeides for å oppnå best mulige avtaler for Norge.

Komiteen ønsker å trekke frem det internasjonale kontrollsamarbeidet. Dette er viktig i det videre arbeidet mot UUU-fiske og fiskerikriminalitet. Komiteen viser også til at det for mange av bestandene står bra til og at det blant annet skyldes samarbeid med andre land, særlig gjelder dette for forvaltningen av torskebestanden med Russland. Komiteen har også registrert at EU har gjort sitt store kompromiss om den felles fiskeripolitikken, hvor EU blant annet har vedtatt et utkastforbud, men at dette ennå ligger i Europaparlamentet.

Komiteen har merket seg at 3-partsavtalen for makrell mellom EU, Færøyene og Norge ikke kom på plass før 12. mars 2014, og at den bilaterale avtalen med EU som følge av det ble holdt tilbake av EU. Komiteen mener det er uheldig at denne avtalen ikke kom på plass før langt inn i året, og at det førte til noen praktiske utfordringer for deler av den norske flåten. Komiteen oppfordrer til at fiskeriavtalene tilstrebes å være klare ved årets start for å sikre en mest mulig forutsigbar og rasjonell høsting av fiskeressursene vi deler med våre naboland. Komiteen forutsetter at norske posisjoner blir kommunisert tydelig til forhandlingsmotpartene i de forskjellige forhandlingene.

Komiteen understreker at Norge må videreføre samarbeidet med EU med sikte på best mulig forvaltning av fellesbestandene.

Komiteen viser også til Norges arbeid i regionale fiskeriorganisasjoner og i FN som viktig, fordi beslutninger her får betydning for vårt nasjonale fiskeri. Komiteen viser til at Norge gjennom samarbeid tillater flere andre land å fiske ulike arter i norsk økonomisk sone (NØS) basert på felleskvoter med gjensidig adgang. Dette gir også rom for byttekvoter som viser at norske fiskere totalt sett har et betydelig fiske i andre lands soner, noe som skaper verdier for fartøy og fiskere, men også mottaksanlegg langs kysten vår.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til budsjetthøringen der mange instanser påpekte viktigheten av økt bevilgning til bestandsforskning, og støtter dette.