a. Tillegg til uføretrygd for gjenlevende ektefelle (gjenlevendetillegg) når den gjenlevende gifter seg igjen

Sammendrag

Det foreslås at det presiseres i loven at også gjenlevendetillegg som ytes etter folketrygdloven § 12-18 med virkning fra 1. januar 2015 skal falle bort når vedkommende gifter seg igjen.

Det vises til lovforslaget, del VIII folketrygdloven § 12-18.

Komiteens merknader

Komiteen merker seg at forslaget i stor grad er en videreføring av dagens regler om uførepensjon til gjenlevende ektefelle, men tilpasset ny uføretrygd.

Komiteen støtter forslaget til endring.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til Prop. 66 L (2013–2014) Endringer i folketrygdloven, lov om statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) og Innst. 289 L (2013–2014), der det fremgår at gjenlevendetillegg er en tilpasning som følge av ny uføretrygd, i påvente av den utredningen av folketrygdens ytelser til gjenlevende ektefeller, som er forutsatt i pensjonsreformen.

b. Tillegg til uføretrygd for gjenlevende ektefelle (gjenlevendetillegg) når den gjenlevende ikke lenger er medlem i folketrygden

Sammendrag

Ved lov 16. desember 2011 nr. 59 ble det vedtatt tekniske tilpasninger i paragrafen, både ved oppretting fra «uførepensjon» til «uføretrygd», og på grunn av nye beregningsregler for uføretrygden. Ved lovvedtaket ble første og andre ledd slått sammen. Det foreslås en omredigering av leddstrukturen i paragrafen, slik at første ledd deles opp i to ledd.

Det vises til lovforslaget, del VIII lov om endringer i folketrygdloven (ny uføretrygd og alderspensjon til uføre) § 12-3.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at det ikke er gitt bestemmelser om hvordan tillegg til uføretrygd for gjenlevende ektefelle etter lov 16. desember 2011 nr. 59 § 12-18 skal fastsettes for personer som ikke er medlem i folketrygden, og til regjeringens vurdering om at gjenlevendetillegget bør utbetales i samme grad som uføretrygden.

Komiteen viser videre til regjeringens forslag om at i de tilfellene der uføretrygden endres etter bestemmelsene i § 12-3 første ledd, skal gjenlevendetillegget endres forholdsmessig, dvs. med den prosentmessige reduksjonen av uføretrygden.

Komiteen viser også til regjeringens forslag om en omredigering av leddstrukturen i paragrafen, slik at første ledd deles opp i to ledd.

Komiteen støtter de foreslåtte endringene.

c. Lovtekniske endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover

i. Oppretting i bestemmelsene om folketrygdens ytelser under opphold i institusjon

Sammendrag

Ved lov 20. juni 2014 nr. 24 ble bestemmelsene i folketrygdloven § 18-9 andre ledd flyttet til § 18-8 fjerde ledd. Ved en inkurie ble bestemmelsen i nåværende § 18-9 andre ledd tredje punktum ikke videreført i § 18-8 fjerde ledd. Det foreslås derfor at dette rettes opp ved at folketrygdloven § 18-8 fjerde ledd gis et nytt andre punktum.

Det vises til lovforslaget, del XI, lov om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning i offentlig tjenestepensjon), i del XIV lov om folketrygd § 16-11 andre og femte ledd, § 17-13 andre og femte ledd, § 18-8 fjerde og sjuende ledd, § 19-21 andre og femte ledd, § 20-22 andre og femte ledd. Det vises også til lovforslaget del VIII § 12-19 andre og femte ledd.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til særmerknader og mindretallsforslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i Innst. 289 L (2013–2014) til Prop. 66 (2013–2014) om å likestille personer innlagt i psykiatriske sykehusavdelinger med personer i somatiske avdelinger, samt at visse ytelser etter folketrygdloven ikke bør falle bort ved straffegjennomføring i en av kriminalomsorgens anstalter. Disse medlemmer viser til at regjeringens forslag i Prop. 10 L (2014–2015) kun gjelder lovtekniske endringer i Stortingets flertallsvedtak ved behandlingen av Prop. 66 L (2013–2014).

ii. Oppretting av henvisninger

Sammendrag

Det følger i dag av folketrygdloven § 22-16 andre ledd bokstav c at avregningsordningen for feilutbetalinger gjelder ved feilutbetaling av uførepensjon når inntekten overstiger den fastsatte inntektsgrensen. Det er vist til folketrygdloven § 12-12, men fra 1. januar 2015 vil bestemmelsene om inntektsgrensen stå i lovens § 12-14. Det foreslås derfor at henvisningen endres i samsvar med dette.

Det vises til lovforslaget, del XI, folketrygdloven § 22-16 andre ledd bokstav c.

Ved lov 20. juni 2014 nr. 24 om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) ble det gjort endringer i folketrygdloven § 12-14. Endringen ble gjort i lov 16. desember 2011 nr. 59. I bestemmelsens andre ledd andre punktum er det en henvisning til reglene om inntekt før uførhet. Det er i den anledning henvist til § 12-9 første til tredje ledd. Da § 12-9 er omredigert slik at inntekt før uførhet nå fremgår av bestemmelsens første og andre ledd, foreslås det at henvisningen rettes til § 12-9 første og andre ledd.

Det vises til lovforslaget, del VIII.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.

iii. Oppretting av lovbestemmelser der uførepensjon skal erstattes med uføretrygd

Sammendrag

Det foreslås at «uførepensjon» erstattes av «uføretrygd» i folketrygdloven § 8-55 bokstav c, § 14-14 tredje ledd, § 15-14 første punktum, § 17-3 andre ledd andre punktum, § 18-2 andre ledd andre punktum, § 19-2 andre ledd bokstav a, § 19-9 a, § 19-17 første ledd bokstav a og § 25-7 første punktum.

Det vises til lovforslaget, del VI.

Det foreslås at det samme gjøres i lov 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn § 5 nr. 2, lov 16. desember 2011 nr. 60 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer § 2-2 andre ledd andre punktum og § 4-4 tredje ledd og lov 20. juni 2014 nr. 24 om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) del XIV § 19-20 første ledd.

Det vises til lovforslaget, del I, del IX og del XI.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.

iv. Andre opprettinger

Sammendrag

Ved lov 20. juni 2014 nr. 24 om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) ble det gjort endringer i folketrygdloven § 12-7. Endringen ble gjort i lov 16. desember 2011 nr. 59. I bestemmelsens tredje ledd ble tegnet punktum utelatt mellom andre og tredje setning. Det foreslås at dette rettes opp.

Det vises til lovforslaget, del VIII.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.