a. Beregning av samordningsfradrag for gjenlevendetillegget når tjenestetiden er kortere enn full tid

Sammendrag

Etter lov 20. juni 2014 nr. 24 del VIII § 23 a skal enke- eller enkemannspensjon fra tjenestepensjonsordning fra 1. januar 2015 samordnes med uføretrygd fra folketrygden til gjenlevende ektefelle. Det foreslås at fradraget skal avkortes dersom avdødes tjenestetid var kortere enn full pensjonsgivende tjenestetid.

Det vises til proposisjonens kapittel 5.1.2 der det er redegjort for bakgrunn og gjeldende rett og kapittel 5.1.3 der departementets vurdering og forslag er nærmere utdypet.

Det vises til lovforslaget, del XI, lov om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning i offentlig tjenestepensjon) og lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser § 23 a første og tredje ledd.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag om at fradraget skal avkortes dersom avdødes tjenestetid var kortere enn full pensjonsgivende tjenestetid.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.

b. Oppretting av henvisning – lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser § 29 nr. 4

Sammendrag

I lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser § 29 nr. 4 er det i dag vist til § 24 i samme lov når det gjelder forutsetningen om at en pensjonsmottaker er informert om sin meldeplikt for at for mye utbetalt pensjon skal kunne avregnes ved trekk i fremtidig ytelse. I forbindelse med en endring i samordningsloven fra 1. januar 2011 fikk § 24 nytt innhold, og bestemmelsen om meldeplikt ble flyttet til § 26.

Det foreslås at henvisningen i § 29 nr. 4 endres i samsvar med dette.

Det vises til lovforslaget, del IV, lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser § 29 nr. 4.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.