Endringer i lov om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor

Sammendrag

Det foreslås å presisere i lov 19. februar 2010 nr. 5 om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor at utbetaling av uføretrygd etter fylte 62 år ikke skal påvirke retten til avtalefestet pensjon (AFP) når utbetalingen skyldes etteroppgjør av uføretrygd for tidsrom før fylte 62 år. Det samme foreslås å gjelde når en utbetaling av uføretrygd etter fylte 62 år har vært feil, og uføretrygden i sin helhet blir krevd tilbakebetalt i forbindelse med etteroppgjøret av uføretrygd. Det foreslås også en generell bestemmelse om at en person som har rett til uføretrygd, men som ikke har mottatt uføretrygd etter fylte 62 år, senest ved uttak av AFP må si fra seg retten til uføretrygden med virkning fra fylte 62 år for å kunne ta ut AFP.

Det vises til proposisjonens kapittel 6.2 der det er redegjort for bakgrunn og gjeldende rett og kapittel 6.3 der departementets vurdering og forslag er nærmere utdypet.

Det vises til lovforslaget, del VII, lov om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor § 8.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag om å presisere i lov 19. februar 2010 nr. 5 om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor at utbetaling av uføretrygd etter fylte 62 år ikke skal påvirke retten til avtalefestet pensjon (AFP) når utbetalingen skyldes etteroppgjør av uføretrygd for tidsrom før fylte 62 år. Det samme foreslås å gjelde når en utbetaling av uføretrygd etter fylte 62 år har vært feil, og uføretrygden i sin helhet blir krevd tilbakebetalt i forbindelse med etteroppgjøret av uføretrygd. Komiteen viser videre til regjeringens forslag om en generell bestemmelse om at en person som har rett til uføretrygd, men som ikke har mottatt uføretrygd etter fylte 62 år, senest ved uttak av AFP må si fra seg retten til uføretrygden med virkning fra fylte 62 år for å kunne ta ut AFP.

Komiteen merker seg at forslagene har vært forelagt styret for Fellesordningen for AFP, som består av representanter for partene i arbeidslivet, og at Fellesordningen mener forslagene i utgangspunktet oppfyller ønskede kriterier.

Komiteen støtter regjeringens forslag til endring.