15. Nærings- og handelsdepartementet

15.1 Sammendrag

Regnskapet for 2013 for Nærings- og handelsdepartementet viser 79 619 mill. kroner i utgifter og 72 913 mill. kroner i inntekter. 1 093 mill. kroner er overført til neste år.

Departementet har ansvar for ti virksomheter og 24 selskaper. Brønnøysundregistrene og Garantiinstituttet for eksportkreditt har fått vesentlige merknader for 2013. Garantiinstituttet for eksportkreditt fikk merknader også for 2011 og 2012.

Riksrevisjonen har hatt vesentlige merknader til Nærings- og handelsdepartementets oppfølging av Altinn i 2011 og 2012. I 2012 anbefalte Riksrevisjonen blant annet departementet å være en pådriver for å koordinere tjenesteeiere, for å sikre mulige effektiviserings- og samordningsgevinster i henhold til mandatet for Altinn.

Den nye strategien for Altinn fra 2012 bygger på innspill fra tjenesteeiere om konkrete behov angående videreutvikling av Altinn-plattformen. Flere utfordringer er tatt opp, blant annet behovet for å samordne Altinns sikkerhetsnivå ved pålogging på Altinn-plattformen. Dette gjelder for eksempel helsesektoren, som utveksler sensitiv informasjon med strenge krav til personvern. Det er ikke dokumentert at departementet har fulgt opp de innrapporterte behovene for videreutvikling, verken med berørte departementer, Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) eller i styringsdialogen med Brønnøysundregistrene.

Altinn-satsingen er ment å gi betydelige effektiviseringsgevinster for både privat og offentlig sektor. Det er ikke etablert et system som sikrer tilfredsstillende rapportering av gevinster fra Altinns tjenesteeiere.

Riksrevisjonen konstaterer at det fremdeles er uklart hvordan tverrsektorielle samordningsoppgaver, blant annet oppfølging av gevinstrealiseringen, følges opp av departementet.

Riksrevisjonen har hatt følgende merknader til Nærings- og handelsdepartementet for 2013:

  • Manglende oppfølging av ikt-sikkerhet i Brønnøysundregistrene

Riksrevisjonen anbefaler at Nærings- og fiskeridepartementet vurderer følgende tiltak:

  • sikre at Brønnøysundregistrene etablerer tilfredsstillende informasjonssikkerhet

  • følge opp at Brønnøysundregistrene har en tilfredsstillende internkontroll

15.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at departementet har ansvar for ti virksomheter og 24 selskaper. Brønnøysundregistrene og Garantiinstituttet for eksportkreditt har fått vesentlige merknader for 2013.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen er kritisk til at departementet ikke har forsikret seg om at det er iverksatt tiltak for å styrke ikt-sikkerheten i Brønnøysundregistrene, og mener det er alvorlig at informasjonssikkerhet og internkontroll ikke er fulgt opp. Komiteen er enig med Riksrevisjonen i at oppfølging er avgjørende for at svakheter blir identifisert og utbedret, og at Riksrevisjonens anbefaling om å sikre dette følges opp.

Komiteen har ellers merket seg at det er uklarheter når det gjelder departementets oppfølging av Riksrevisjonens vesentlige merknader til Altinn i både 2011 og 2012, og ber om at dette følges opp.

Komiteen har ingen ytterligere merknader.