18. Utenriksdepartementet

18.1 Sammendrag

Regnskapet for 2013 for Utenriksdepartementet viser 35 865 mill. kroner i utgifter og 237 mill. kroner i inntekter. 1 753 mill. kroner er overført til neste år.

Departementet har ansvar for to virksomheter og ett selskap. Ingen av disse har fått vesentlige merknader for 2013, og heller ikke for perioden 2009–2012.

Riksrevisjonen har i Dokument 1 de siste ti årene hatt vesentlige merknader til Utenriksdepartementets tilskuddsforvaltning. Departementet har kontinuerlig iverksatt tiltak for å sikre bedre kvalitet på området. I 2013 har Riksrevisjonen revidert bistand til Liberia, Mali, Ghana og Sør-Sudan. Målet med revisjonen har vært å kontrollere om departementets forvaltning av tilskudd er i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Revisjonen viser at departementets tilskuddsforvaltning i de kontrollerte prosjektene i det alt vesentlige er tilfredsstillende, og at tildeling av tilskudd skjer til prioriterte formål. For noen av prosjektene er imidlertid risikovurderingene for generelle, og revisjonen viser også stor variasjon i omfanget av dokumentasjon. Departementet opplyser at det vil følge opp Riksrevisjonens merknader til de enkelte prosjektene.

I Dokument 1 (2013–2014) hadde Riksrevisjonen vesentlige merknader til Utenriksdepartementets forvaltning av tilskudd til miljø og bærekraftig utvikling, klima- og skogsatsingen. Riksrevisjonen påpekte at svakhetene i forvaltningen ble forsterket av en fragmentert ansvarsdeling i klima- og skogprosjektet internt i departementet, samt uklar fordeling av ansvaret mellom Utenriks- og Miljøverndepartementet. Utenriksdepartementet har i 2013 utarbeidet et nytt ordningsregelverk for klima- og skogsatsingen, og i Prop. 1 S (2013–2014) rapporterte departementet mer utfyllende om klima- og skogprosjektet enn tidligere. Fra 1. januar 2014 ble ansvaret for og forvaltningen av klima- og skogsatsingen samlet i Klima- og miljødepartementet, og dette departementet har opplyst at det vil følge alle anbefalingene i Dokument 1 (2013–2014) om forvaltning av tilskudd til klima- og skogsatsingen.

Riksrevisjonen har ingen vesentlige merknader til Utenriksdepartementet for 2013.

18.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at Riksrevisjonen over mange år har hatt vesentlige merknader til Utenriksdepartementets tilskuddsforvaltning. Komiteen er godt fornøyd med at kontinuerlige tiltak over mange år har gitt gode resultater, slik at tilskuddsforvaltningen i de kontrollerte prosjektene for 2013 i all hovedsak var god og at tildeling av tilskuddene er i tråd med Stortingets intensjoner.

Komiteen er for øvrig svært fornøyd med at verken Utenriksdepartementet eller underliggende virksomheter har fått vesentlige merknader for 2013.