Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget av 4. desember 2014.

Utenriks- og forsvarskomiteen uttaler følgende i brev av 4. februar 2015:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, viser til kommunal- og forvaltningskomiteens utkast til innstilling til Dokument 8:37 S (2014-2015) og har ingen ytterligere merknader.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti viser til at det er nødvendig at den ordningen som skal etableres må sikre at kamptolkene kan komme til Norge for å levere sin søknad om beskyttelse. Disse medlemmer understreker at dette handler om Norges ansvar for å ivareta Forsvarets personell før, under, og etter oppdrag. Dette sikres ikke dersom tolkene må oppholde seg i internflukt i Afghanistan i stor fare under behandlingen av søknadene.

Disse medlemmer viser til Veteranforeningen SIOPS som peker på at en ordning der kamptolkene skal levere søknad fra utlandet og fortsatt måtte være på flukt inntil den er behandlet, ikke gir akseptabel sikkerhet for alle. Situasjonen for våre kamptolker er svært alvorlig. Eventuelle avslag etter den nye ordningen skal bygge på særlige og tungtveiende grunner. Dette er begrunnet i at det er behov for en mekanisme som ivaretar alvorlige sikkerhetsmessige hensyn knyttet til enkeltindivid. Disse medlemmer er enig i dette, men understreker at ordningens hensikt er at beskyttelse i Norge er regelen for disse kamptolkene, ikke unntaket.

Disse medlemmer viser også til svar fra Justis- og beredskapsdepartementet datert 23. januar 2014 hvor det fremkommer at flere av våre allierte har etablert lignende ordninger for sine lokalt ansatte forsvarsansatte. Disse ordningene behandler kamptolker ved siden av det ordinære asylinstituttet. Disse medlemmer forutsetter at regjeringen finner en løsning slik at kamptolkene sikres rett til og reell mulighet til å komme til Norge for å få sin søknad etter den nye ordningen behandlet.»