3. Utvikling og forventninger

3.1 Sammendrag

Politiet er del av et samfunn i utvikling. Politiet må utvikles for å kunne fylle sin funksjon på en god måte. Endringer i demografiske forhold og kommunikasjonsformer er blant det som kan gi behov for justeringer.

På et generelt plan preges det norske samfunnet i våre dager av økonomisk velstand, tillit mellom innbyggerne og offentlige institusjoner, lite kriminalitet, forventninger til bruk av moderne teknologi, og store forventninger til innholdet i offentlige tjenester. Samtidig er landet mer heterogent enn før, og det er bred kontakt over landegrensene. Også i Norge må vi forholde oss til økonomisk ulikhet, nød, utnytting og andre faktorer av betydning for kriminaliteten. I proposisjonen peker departementet på enkelte trekk ved samfunnsutviklingen og kriminalitetsutviklingen som kan være av betydning for politiets arbeid.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at politiet i dag møter et annet kriminalitetsbilde enn for kun noen få år siden. Samtidig er det store krav i befolkningen til politiets arbeid. Komiteen mener dette øker behovet for at politiet er i stand til å være en organisasjon i stadig endring, med både personellmessige og teknologiske tilpasninger som gjør oppgaveløsningen gradvis bedre.

Komiteen viser videre til at befolkningssammensetningen endres og antallet innbyggere øker. Omfanget av enkelte kriminalitetstyper blir mer omfattende, samtidig som den registrerte kriminaliteten samlet sett reduseres. Når alvorlig kriminalitet innen seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner, narkotikalovbrudd, menneskehandel, cyberkriminalitet og grenseoverskridende organisert kriminalitet øker, stiller dette store krav til politiets kompetanse, kapasitet og fleksibilitet.

Komiteen vil fremheve at cyberkriminalitet kan omfatte alt fra terrorhandlinger, grooming, spredning av overgrepsbilder av barn og voksne, samt økonomisk kriminalitet i stort eller lite omfang. Komiteen mener det er avgjørende at politiet har tilstrekkelig kompetanse både lokalt og nasjonalt til å møte utfordringene fra IKT-kriminalitet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser til sammenhengen mellom omfanget av kriminalitet og befolkningstetthet. Etter flertallets mening vil dette være en av faktorene for politiets ressursdisponering. I tillegg må blant annet geografi, infrastruktur og lokale forhold tas med i vurderingen. Det har betydning for politiets tilstedeværelse i et langstrakt og tidvis vanskelig tilgjengelig land, og dermed også forutsetninger for forebygging og beredskap for uventede hendelser.

Komiteens medlem fra Senterpartiet vil peke på at politiet, så vel som å bekjempe kriminalitet, har en viktig samfunnsoppgave ved å skape trygghet i samfunnet. Denne tryggheten er viktig over hele landet, slik at en storstilt sentralisering av ressursene ikke vil være heldig. Da vil man lett skape et A- og B-politi.