Det er ønskelig å redusere mengden mat som kastes
i Norge, i alle ledd av verdikjeden. Det er grunn til å tro at Norge
kan oppnå en kraftig reduksjon i matkasting med tydelige politiske
signaler og større bevissthet rundt hvilket etisk og miljømessig
problem matkasting utgjør. Lovregulering kan være et hensiktsmessig
virkemiddel dersom andre tiltak ikke gir stor nok reduksjon av matkasting.
Følgende forslag fremmes i dokumentet:
«1. Stortinget setter
som mål at matkastingen i Norge blir halvert fra dagens nivå innen
2026.
2. Stortinget ber regjeringen utarbeide
en plan for hvordan det nasjonale halveringsmålet for kasting av
mat kan nås.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre,
Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik,
fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og
Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal,
fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, og fra Venstre, Pål Farstad,
viser til representantforslaget og videre til uttalelse i brev av
12. oktober 2015 fra Landbruks- og matdepartementet v/statsråden,
i saken.
Komiteen deler forslagsstillernes
bekymring over at det i Norge kastes flere hundre tusen tonn spiselig
mat hvert år og er glad for at dagens regjering har satt i gang
mange tiltak og prosjekter for å redusere dette.
Komiteen har merket seg at flere
statsråder og en samlet matbransje, fra primærnæring til forbrukerleddet,
i mai i år undertegnet en intensjonsavtale om reduksjon av matsvinn.
Formålet med intensjonsavtalen er å styrke samarbeidet mellom myndighetene
og aktørene i hele matkjeden for ytterligere å redusere matsvinn.
Intensjonsavtalen vil gjelde til den erstattes av en konkret bransjeavtale
når det foreligger statistikk og indikatorer som kan gi grunnlag for
konkrete reduksjonsmål. Komiteen er enig i at avtalen
er et godt utgangspunkt for et bredere samarbeid med hele verdikjeden
i matbransjen om hvordan arbeidet med å redusere matsvinn og øke
ressursutnyttelsen kan utvikles videre.
Komiteen har også merket seg
at regjeringen i statsbudsjettet for 2016 varsler at Finansdepartementet
vil sende på høring et forslag om at det inntas en egen bestemmelse
i merverdiavgiftsloven hvor det gis fritak for uttak av næringsmidler
som leveres vederlagsfritt til frivillige organisasjoner. Komiteen ser
det også som viktig at Matsentralen ble opprettet i 2013 og at norske
myndigheter deltar aktivt i det internasjonale arbeidet med å redusere
matsvinn både i FN, OECD, EU og Nordisk ministerråd.
Komiteen peker på at det siden
2009 har vært forbudt å kaste matavfall på fyllinga. Dette avfallet går
nå oftest til forbrenning, forproduksjon eller kompostering. Det
er også en voksende interesse for å øke andelen som utnyttes til
biogass. Alt dette viser at man er på rett vei med arbeidet mot
matsvinn i Norge, og komiteen vil primært bruke holdningsskapende
arbeid og fortsette samarbeidet med bransjen med sikte på å finne
velfungerende tiltak for å redusere matsvinnet i Norge.
Komiteen viser til at Norge har
sluttet seg til FNs nye bærekraftmål, inkludert mål 12.3 om en halvering
av matsvinnet innen 2030. Komiteen er enig i å holde
seg til dette målet i stedet for å forsere dette med fire år, slik
forslagsstillerne foreslår.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti
og Senterpartiet, er enig i at det er naturlig å ta stilling til en
eventuell plan når en forpliktende bransjeavtale er inngått.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet,
Kristelig Folkeparti og Senterpartiet er enig i at det kan
være hensiktsmessig å ha en tidshorisont frem til 2030 for halvering
av matsvinn.
Disse medlemmer vil peke på at
hovedproblemet er at store mengder fullt ut spiselig mat ikke blir
spist. Selv om bruk av spiselig mat til forbrenning, forproduksjon
og kompostering er bedre enn deponering, er det likevel sløsing
med ressurser.
Disse medlemmer mener det er
viktig å få vedtatt et nasjonalt mål om halvering av matkasting innen
2030.
Disse medlemmer fremmer følgende
forslag:
«Stortinget ber regjeringen halvere matkastingen i
Norge innen år 2030.»
Matvarebransjen har et betydelig ansvar for
å redusere matkastingen. Det er likevel viktig at også forbrukerne
kaster mindre mat. Holdningsskapende arbeid og informasjon vil være
viktig. Ett tiltak vil være å sørge for at man har bedre kunnskap
om hva de ulike angivelsene for holdbarhet av mat betyr. Det er
et vesentlig skille mellom holdbarhet som er relatert til mattrygghet
og kvalitet (siste forbruksdag) og holdbarhet for å ivareta mer
kvalitetsmessige aspekter (best før).
Disse medlemmer mener at økt
bevissthet rundt matkasting bør vurderes tatt inn som en del av kompetansemålene
for faget «mat og helse» i grunnskolen.
Disse medlemmer mener at frivillige
lag og organisasjoner kan spille en sentral rolle for å redusere
matkastingen i samfunnet, og mener det er viktig at disse også trekkes
inn i arbeidet. Videre er det en rekke organisasjoner som er engasjert
i forskjellige tiltak for å promovere norsk mat. Det bør tilstrebes
at man ved slike tildelinger også vektlegger å unngå matsvinn.
For å få mer systematikk inn i arbeidet med
å redusere matsvinn mener disse medlemmer at det er
nødvendig å få utarbeidet en konkret tiltaksplan for redusert matkasting.
Disse medlemmer fremmer følgende
forslag:
«Regjeringen bes utarbeide en tiltaksplan for
å redusere matkastingen.»
Forslag fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og
Senterpartiet:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen halvere matkastingen
i Norge innen år 2030.
Forslag 2
Regjeringen bes utarbeide en tiltaksplan for
å redusere matkastingen.
Komiteen har for øvrig
ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget
til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument 8:144 S (2014–2015) – representantforslag
fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Janne Sjelmo Nordås
og Trygve Slagsvold Vedum om å halvere matkastingen i Norge – vedlegges
protokollen.
Jeg viser til brev av 06.10.2015 fra Stortingets næringskomité
hvor det bes om en vurdering fra Landbruks- og matdepartementet
av ovennevnte forslag.
I representantforslaget foreslås følgende:
1. Stortinget setter
som mål at matkastingen i Norge blir halvert fra dagens nivå innen
2026.
2. Stortinget ber regjeringen utarbeide
en plan for hvordan det nasjonale halveringsmålet for kasting av
mat kan nås.
Min vurdering av de enkelte punktene:
1. Sette
som mål at matkastingen i Norge blir halvert fra dagens nivå innen
2026
Jeg deler forslagsstillernes bekymring for at det
i Norge årlig kastes flere hundre tusen tonn spiselig mat, og jeg
deler også ønsket om å redusere mengden mat som kastes i Norge i
alle ledd av verdikjeden. Regjeringen tar dette på alvor, og det
er allerede i gang mange tiltak og prosjekter for å redusere svinnet
av mat.
Sammen med klima- og miljøministeren, fiskeriministeren,
helse- og omsorgsministeren og barne-, likestillings- og inkluderingsministeren undertegnet
jeg og en samlet matbransje i mai en intensjonsavtale om reduksjon
av matsvinn. Hele bransjen er med på samarbeidet, fra primærnæring
til forbrukerleddet.
Formålet med intensjonsavtalen er å styrke samarbeidet
mellom myndighetene og aktørene i hele matkjeden for ytterligere
å redusere matsvinn. Intensjonsavtalen vil gjelde til den erstattes av
en konkret bransjeavtale når det foreligger statistikk og indikatorer
som kan gi grunnlag for konkrete reduksjonsmål. Intensjonsavtalen
er et godt utgangspunkt for et bredere samarbeid med hele verdikjeden
i matbransjen om hvordan arbeidet med å redusere matsvinn og øke
ressursutnyttelsen kan utvikles videre. Målet er å signere bransjeavtalen
høsten 2016.
Regjeringen støtter også bransjens eget prosjekt
for forebygging og reduksjon av matsvinn, ForMat, som har vært i
gang siden 2010. ForMat-rapportens gallupstudier blant forbrukere,
viser at forbrukerne kaster mindre mat i 2014 enn i 2009. Det gjennomføres
mange viktige svinnreduserende tiltak i bransjen, som nye emballasjeløsninger,
nedprising av varer med kort holdbarhet og nye produkter basert
på utsorterte råvarer.
Opprettelsen av Matsentralen i 2013 er også et
viktig tiltak i arbeidet mot matsvinn. Dette er nå den matsentralen
i Norden som distribuerer mest overskuddsmat fra bransjen til ideelle
organisasjoner.
Dagligvarebransjen har ofte matvarer som ikke
kan anses å være salgsvarer, f.eks. på grunn av datostempling eller
emballasjens tilstand. I slike tilfeller står de mellom valget av
å gi bort mat til frivillige organisasjoner mv. eller å destruere
maten. Merverdiavgiften medfører at bedriftene kan ha et økonomisk
insentiv til å destruere varene, ettersom det påløper uttaksmerverdiavgift
dersom maten gis bort. Regjeringen har i statsbudsjettet for 2016
varslet at Finansdepartementet vil sende på alminnelig høring et
forslag om at det inntas en egen bestemmelse i merverdiavgiftsloven
hvor det gis fritak for uttak av næringsmidler som leveres vederlagsfritt
på veldedig grunnlag.
Landbruks- og matdepartementet bidrar med midler
til Forskningsrådets Bionær-program som støtter forskning på sensorteknologi,
robotisering og mer miljøvennlige prosesser for å redusere og utnytte
matsvinn.
Norske myndigheter deltar også aktivt i det internasjonale
arbeidet med å redusere matsvinn i FN, OECD, EU og Nordisk ministerråd.
Siden 2009 har Norge hatt forbud mot å kaste matavfall
på fyllinga. Dette avfallet går nå oftest til forbrenning, fôrproduksjon
eller kompostering, men det er voksende interesse for å øke andelen
som utnyttes til biogass. Reelt sett er det dermed bare kravet om
avtale med ideelle organisasjoner som skiller den foreløpige lovteksten
i Frankrike fra norsk regelverk.
Alt dette viser at vi er på rett vei med arbeidet mot
matsvinn i Norge, uten et slikt forbud som er foreslått i Frankrike
og som forslagsstillerne antyder at kan være et hensiktsmessig virkemiddel også
i Norge, dersom andre tiltak ikke gir stor nok reduksjon av matkasting.
Heller enn nye påbud og forbud, vil vi fortsette
samarbeidet med bransjen med sikte på å finne velfungerende tiltak
for å redusere matsvinnet i Norge.
Norge har sluttet seg til FNs nye bærekraftsmål,
inkludert mål 12.3 om en halvering av matsvinnet innen 2030. Jeg
anbefaler at vi holder oss til dette målet som det er enighet om
i FN, fremfor å forsere dette med fire år slik som forslagsstillerne
foreslår.
2. Utarbeide en plan
for hvordan det nasjonale halveringsmålet for kasting av mat kan
nås.
Spørsmålet om utarbeiding av en plan vil det være
naturlig å ta stilling til i arbeidet med en forpliktende bransjeavtale
som den nåværende intensjonsavtalen om reduksjon av matsvinn skal munne
ut i.
Oslo, i næringskomiteen, den 24. november
2015
Geir Pollestad | Ingunn Foss |
leder | ordfører |