Sammendrag

Regjeringen ved Kulturdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til lov om endring i lovgivningen om tros- og livssynssamfunn.

Bakgrunnen er at prestene i Den norske kirke fra eldre tid har hatt tjenestebolig som de har hatt plikt og rett til å bo i. Fra 1. september 2015 er boplikten for prestene opphevet. Grunnlaget for tjenesteboligordningen, slik den har vært fra gammelt av, er etter dette ikke lenger til stede. Som følge av denne endringen i arbeidsvilkårene har alle prestene fått en lønnskompensasjon fra 1. september 2015 i samsvar med avtale mellom departementet og tjenestemannsorganisasjonene for prestene. Budsjettvirkningene er samlet sett beregnet til 77 mill. kroner for 2016. Summen er regnet inn i forslaget til statsbudsjett for 2016 under kap. 340 Den norske kirke post 1, jf. Prop. 1 S (2015–2016).

Etter forslaget i proposisjonen skal lov om trudomssamfunn og ymist anna og lov om tilskott til livssynssamfunn endres slik at de bevilgningene til Den norske kirke som skyldes avviklingen av tjenestebolig- og bopliktordningen for prestene, ikke skal regnes med i grunnlaget for statstilskuddet til livssynssamfunn. Forslaget er begrenset til bare dette. På bakgrunn av høringen og merknadene fra Justis- og beredskapsdepartementet er det ikke foreslått i proposisjonen at også bevilgninger til Den norske kirke «i liknende tilfelle» skal holdes utenfor tilskuddsgrunnlaget til andre tros- og livssynssamfunn.

Regjeringen legger til grunn at lovforslagene ikke er i strid med internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter eller Grunnloven § 16. Dette rettslige spørsmålet er særskilt vurdert av Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Vurderingen fra Lovavdelingen er sitert i proposisjonen, og Kulturdepartementet viser til den vurderingen.

Det foreslås i proposisjonen at lovendringene skal tre i kraft 1. januar 2016.