Innhold

11. Toll

Sammendrag

Ved innførsel av varer skal det betales toll etter tolltariffens satser. Toll fastsettes av Stortinget for ett år av gangen i medhold av Grunnloven § 75 bokstav a. For en rekke varer er det gitt tollfrihet i henhold til preferanseavtaler, andre nasjonale ordninger eller med hjemmel i stortingsvedtak. Forslag om satsendringer framgår normalt av et vedlegg til tollvedtaket. De øvrige satsene foreslås videreført uendret, jf. tollvedtaket § 1 annet ledd. Det foreslås ingen endringer i tollsatsene for 2017. En konsolidert versjon av tolltariffen blir kunngjort i Norsk Lovtidend.

Se proposisjonens punkt 11.5 for omtale av tollpreferansesystemet for utviklingsland (GSP), jf. Prop. 17 S (2016–2017) om samtykke til inngåelse av avtaler i form av brevveksling mellom Norge og Den europeiske union og mellom Norge og Sveits innenfor rammen av det generelle preferansesystemet for utviklingsland (GSP) som nylig er behandlet av Stortingets utenriks- og forsvarskomité i Innst. 122 S (2016–2017).

Se for øvrig proposisjonens kapittel 11 og vedlegg 3 i tillegg til forslag til stortingsvedtak om toll for budsjettåret 2017.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at Senterpartiet i sitt alternative statsbudsjett foreslår å gjeninnføre de tollsatser på jordbruksområdet som ble fjernet i 2015. Dette medlem viser for øvrig til egne merknader i Innst. 2 S (2016–2017).