1. Sammendrag

Forslagsstillerne fremmer i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å:

  1. Endre merverdiavgiftskompensasjonsordningene med sikte på rett til full merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner.

  2. Utvide merverdiavgiftskompensasjonsordningene slik at alle organisasjoner, uavhengig av størrelse, inkluderes i ordningen.

  3. Sikre rett til full kompensasjon for alle utgifter i forbindelse med nybygg, vedlikehold og rehabilitering for organisasjonseide bygg og anlegg.»

Forslagsstillerne viser til at merverdiavgift er en avgift som rammer frivillige organisasjoner spesielt. Næringsdrivende slipper å betale merverdiavgift på innkjøp fordi de selger varer og tjenester videre til forbrukere som betaler moms. Frivillige organisasjoner må derimot betale 25 pst. ekstra på innkjøp, fordi de fleste organisasjoner ikke selger varer og tjenester til forbrukere. Forslagsstillerne viser til at dette i praksis innebærer at varer og tjenester er 25 pst. dyrere i innkjøp for frivillige organisasjoner sammenlignet med næringsdrivende virksomheter.

Forslagsstillerne mener innføring av rettighetsbasert full merverdiavgiftskompensasjon vil gi et løft for frivilligheten på frivillighetens egne premisser. Forslagsstillerne vil derfor at alle idrettslag og andre frivillige organisasjoner skal gis full rettighetsbasert merverdiavgiftskompensasjon for alle utgifter til varer, tjenester, bygg og anlegg.