2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, Lasse Juliussen, Hege Haukeland Liadal og Sonja Mandt, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Thore Vestby, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til forslagene fremmet av representantene Marit Arnstad, Anne Tingelstad Wøien og Kjersti Toppe vedrørende merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner. Komiteen deler representantenes syn på betydningen av frivillighet og frivillige organisasjoners bidrag til samfunnsbygging.

Komiteen merker seg at representantforslaget er tredelt: For det første skal det innføres full rett til merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner. For det andre skal alle frivillige organisasjoner (uavhengig av størrelse) inkluderes i ordningen, og for det tredje foreslås full kompensasjon for alle utgifter i forbindelse med nybygg, vedlikehold og rehabilitering for bygg og anlegg eid av frivillige organisasjoner.

Komiteen er kjent med at statsråden i sin vurdering av forslagene har påpekt utfordringer knyttet til spesielt det første og tredje forslaget. Statsråden har tre hovedinnvendinger mot første forslag om full rett til merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner: Det vil medføre omfattende byråkrati for frivillig sektor, det vil svekke merverdiavgiften som en bærebjelke for å finansiere offentlig forbruk, og til sist vil det skape smitteeffekter idet andre gode formål og sektorer vil ønske lignende fritak. Når det gjelder det tredje forslaget, påpeker statsråden at en slik ordning i hovedsak vil komme store organisasjoner til gode og på den måten bidra til en uønsket skjevfordeling av midler.

Til det andre forslaget om å inkludere alle frivillige organisasjoner i ordningen, merker komiteen seg at statsråden vil vurdere å redusere minstegrensen som nå er på 14 000 kroner i søknadsberettiget beløp, i forbindelse med planlagt gjennomgang av forskriften i 2017.

Komiteen viser til at merverdiavgiftsordningen for frivillige organisasjoner er den største tilskuddsordningen til frivillig sektor over statsbudsjettet og er i dag på 1,3 mrd. kroner. Ordningen er ubyråkratisk og forenkler dermed hverdagen for frivilligheten i Norge. Komiteen viser til at dagens ordning for merverdiavgiftskompensasjon er etablert gjennom et samarbeid med de frivillige organisasjonene.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener det er en utfordring at frivillige organisasjoner skal betale moms på utgifter knyttet til varer og tjenester som muliggjør viktige samfunnsnyttige bidrag. For eksempel er det med nåværende merverdiavgiftskompensasjonsordning slik at Røde Kors må betale moms når de kjøper en snøscooter som skal brukes i redningsaksjoner, mens et høyfjellshotell kan få momsfritak dersom de vil kjøpe en snøscooter, fordi de selger varer og tjenester til forbrukere. Dette utgjør en betydelig ulempe for frivillige organisasjoner.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen styrke momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner gjennom en opptrappingsplan og utvikling av ordningen som sikrer at midlene kommer organisasjoner som er basert på frivillighet til gode.»