Innhold

12. Forskning under Landbruks- og matdepartementet

Programkategori 15.20 Forskning, innovasjon og kunnskapsutvikling omfatter Landbruks- og matdepartementets bevilgninger til forskningsprogrammer, hovedsakelig via Norges forskningsråd, samt basisbevilgninger til forskningsinstitutter.

12.1 Kap. 1137 Forskning og innovasjon (LMD)

Regjeringen foreslår en bevilgning på kr 605 420 000 under dette kapitlet.

Komiteen mener bioøkonomi er en av flere viktige framtidsnæringer hvor Norge har gode forutsetninger for å lykkes. For å realisere dette potensialet trengs det mer forskning og utvikling innenfor landbruk og skogbruk.

Komiteen viser til at bevilgningen under dette kapittelet skal bidra til å nå de landbrukspolitiske hovedmålsettingene, gjennom de forskningspolitiske målsettingene på landbruks- og matområdet, i hovedsak gjennom forskningsaktivitet i regi av Norges forskningsråd, de virksomhetene som inngår i primærnæringsarenaen, og øvrige forskningsinstitutt der Landbruks- og matdepartementet har ansvar for basisbevilgning. Tematisk innebærer dette forskning innen områdene: «matsikkerhet og beredskap», «landbruk over hele landet», «økt verdiskaping» og «bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser».

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til det store potensialet i økt verdiskaping basert på jord og skog. Disse medlemmer viser til Arbeiderpartiets alternative budsjett, der bevilgningen til forskning på dette feltet økes med 10 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at for å kunne øke matproduksjonen i takt med en voksende befolkning kreves det økt forskning og utvikling av nye teknologier. Disse medlemmer vil styrke satsingen på landbruksforskning og innovasjon og viser til Senterpartiets alternative statsbudsjett, der det ble foreslått å øke bevilgningen på denne posten med 25 mill. kroner.

Disse medlemmer mener det er avgjørende viktig både for klima og matberedskap at landbruksforskningen styrkes. Disse medlemmer viser til Senterpartiets alternative statsbudsjett, der det ble foreslått å øke bevilgningen på denne posten med 25 mill. kroner.