Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag om å annullere anbud med selskapet Babcock før luftambulansetjenesten bryter sammen, forlenge avtalen med Lufttransport og forberede offentlig drift av tjenesten på sikt, og Redegjørelse nr. 12 (2017–2018) Redegjørelse av helseministeren om ambulansefly i nord

Til Stortinget

Bakgrunn

I denne innstillingen behandles Dokument 8:224 S (2017–2018) om å annullere anbud med selskapet Babcock før luftambulansetjenesten bryter sammen, forlenge avtalen med Lufttransport FW AS og forberede offentlig drift av tjenesten på sikt.

I tillegg behandles Redegjørelse nr. 12 (2017–2018), Redegjørelse av helseministeren om ambulansefly i nord, som ble holdt i Stortinget 15. mai 2018. Det ble vedtatt å sende redegjørelsen til helse- og omsorgskomiteen.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at anbudet med Babcock Scandinavian Air Ambulance annulleres.

  2. Stortinget ber regjeringen sørge for at avtalen mellom Luftambulansetjenesten og Lufttransport FW videreføres.

  3. Stortinget ber regjeringen utrede og forberede offentlig drift av luftambulansetjenesten, slik at den blir en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap.»

Forslagsstilleren viser til at luftambulansetjenesten er en avgjørende del av samfunnsberedskapen i landet vårt, og at ambulanseflyene er som en luftbro mellom distriktene og spesialisthelsetjenesten. Det er avgjørende for befolkningens trygghet at ambulanseflyene er operative.

I forslaget vises det videre til at selskapet Lufttransport FW AS, som har drevet luftambulansetjenesten i over 20 år, i 2017 tapte anbudet til det utenlandske selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA), som skal overta opertatøransvaret fra 1. juli 2019. Forslagsstiller påpeker at BSAA vant anbudet fordi de tilbød en lavere pris enn Lufttransport FW AS, og at for å få ned prisen presser BSAA igjennom dårligere lønns- og arbeidsvilkår for pilotene.

Forslagsstilleren peker også på at i forhandlingene har pilotene gått med på å kutte i lønnen med opptil 25 prosent samt å få dårligere pensjon. Dette er ikke nok for BSAA, som etter flere måneder med forhandlinger trakk seg fra avtalen om en kollektiv overføring av piloter til selskapet. Forslagsstilleren viser til at resultatet er at mange piloter nå sier opp i frykt for å miste jobben neste år eller måtte fortsette under dårligere betingelser hos BSAA.

Videre viser forslagsstilleren til at konsekvensen av dette er at flere ambulansefly nå står på bakken, og at tjenesten for hver dag som går, tappes for høyspesialisert kompetanse. Denne beredskapssituasjonen er uholdbar. Den utgjør en akutt trussel mot liv og helse. Forslagsstilleren mener at Stortinget nå må ta ansvar for at luftambulansetjenesten ikke blir rasert.

I Nord-Norge er flytransport en avgjørende del av transportkjeden for å få pasienter fram til riktig hjelp når det haster. For å sikre dette må ambulanseflyene være i kontinuerlig beredskap med tilstrekkelig personell. Forslagsstilleren peker på at man nå ser hvor sårbar denne tjenesten blir som følge av at den er lagt ut på anbud.

I NOU 2015:17 «Først og fremst. Et helhetlig system for håndtering av akutte sykdommer og skader utenfor sykehus» ble det foreslått å

«(…) sikre at planlegging og utvikling av luftambulansetjenesten inngår som en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap».

Forslagsstilleren mener at regjeringen nå må følge opp NOU 2015:17.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Tore Hagebakken, Ingvild Kjerkol, Tuva Moflag og Tellef Inge Mørland, fra Høyre, Torill Eidsheim, Astrid Nøklebye Heiberg, Erlend Larsen og Sveinung Stensland, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Sosialistisk Venstreparti, Sheida Sangtarash, fra Venstre, Carl-Erik Grimstad, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Olaug V. Bollestad, viser til representantforslag om å annullere anbud med selskapet Babcock før luftambulansetjenesten bryter sammen, forlenge avtalen med Lufttransport FW AS og forberede offentlig drift av tjenesten på sikt (Dokument 8:224 S (2017–2018)).

Komiteen viser videre til redegjørelsen i Stortinget av helseministeren om ambulansefly i nord tirsdag 15. mai (Redegjørelse nr. 12 (2017–2018)). Etter en kommentarrunde fra hvert parti med et oppsummererende innlegg fra statsråden ble det vedtatt å oversende redegjørelsen til helse- og omsorgskomiteen.

Komiteen avholdt torsdag 24. mai 2018 åpen høring, der følgende instanser deltok:

  • Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge

  • Oslo Universitetssykehus HF, Prehospital klinikk

  • De regionale helseforetakene ved adm. direktør Helse Nord RHF, adm. direktør Helse Midt RHF og samhandlingsdirektør, Helse Midt RHF og styreleder i Luftambulansetjenesten HF under anskaffelsen

  • Luftambulansetjenesten HF

  • Sykehusinnkjøp HF

  • Lufttransport FW AS

  • Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA)

  • Stiftelsen Norsk Luftambulanse

  • NHO

  • NHO Luftfart

  • Øst-Finnmark regionråd, Vest-Finnmark regionråd, alle Finnmarkskommuner representert ved kommuneoverlege ved Lebesby og Gamvik

  • Den norske legeforening

  • Fagforbundet

  • Norsk Sykepleierforbund

  • Norsk Flygerforbund

  • LO

  • Norsk Helikopteransattes Forbund

  • Parat

Også andre instanser har sendt skriftlige høringsinnspill i saken.

Komiteen har i tillegg sendt brev med i alt 22 spørsmål til helseministeren. Statsrådens svarbrev av 28. mai 2018 er vedlagt denne innstillingen.

Komiteen viser også til Dokument 8:225 S (2017–2018), representantforslag fra representanter fra Senterpartiet om å styrke det akuttmedisinske tilbudet utenfor sykehus og sikre forsvarlige luftambulansetjenester. Dette dokumentet vil bli behandlet på et senere tidspunkt.

Luftambulansetjenesten

Komiteen viser til at Norges geografi og befolkningens bosettingsmønster gjør at luftambulansetjenesten er sentral for effektiv behandling, transport og beredskap ved akutt sykdom eller skade og for å sikre likeverdig akuttmedisinsk helsetjeneste i hele landet. Luft-, båt- og bilambulansene er en del av den akuttmedisinske beredskapen utenfor sykehusene. Sykehusene har det medisinske ansvaret og bemanner fly og helikoptre med sykepleiere og leger. Helsepersonellet er ansatt av helseforetakene og er faglig forankret i sykehusenes anestesi- og intensivmiljøer.

Komiteen viser til at den statlige luftambulansetjenesten eies av de fire regionale helseforetakene gjennom Luftambulansetjenesten HF. Luftambulansetjenesten HF har ansvaret for all luftambulanse i Norge (både fly og helikopter). Helseforetaket har hovedkontor i Bodø. Totalt bruker de regionale helseforetakene over én milliard kroner på luftambulanse hvert år. Komiteen viser til at Luftambulansetjenesten er landsdekkende og assisterer nesten 20 000 pasienter i året. Tjenesten har 13 ambulansehelikoptre plassert på 12 baser: Arendal, Lørenskog, Ål, Dombås, Stavanger, Bergen, Førde, Ålesund, Trondheim, Brønnøysund, Evenes og Tromsø. Tjenesten har 9 ambulansefly plassert på 7 baser: Gardermoen, Ålesund, Brønnøysund, Bodø, Tromsø, Alta og Kirkenes. Basene har beredskap hele døgnet alle dager i året. Helikoptrene flyr primært ambulanseoppdrag, men også noe søk og redning. Redningstjenesten og 330-skvadronen flyr også en del ambulanseoppdrag for Luftambulansetjenesten HF. Flyene brukes først og fremst til å transportere pasienter mellom sykehus, men ett av flyene i Alta er en del av den akutte ambulanseberedskapen.

Komiteen viser til at det nye anbudet skal føre til at det fra 1. juli 2019 blant annet blir nye og mer moderne kortbanefly på alle baser, med bedre medisinsk utstyr, navigasjonsutstyr og sikkerhetsutstyr om bord. Tjenesten får et mellomstort jetfly på Gardermoen som kan nå Svalbard og Nord-Norge med mye utstyr og flere leger og sykepleiere om bord. Det settes inn en besetning på bakvakt som kan hentes inn ved sykdom og fravær. Bakvakt er nytt og gir tjenesten økt tilgjengelighet og bedre beredskap. Ambulanseflytjenesten vil fra 2019 årlig koste ca. 100 mill. kroner mer enn den gjør i dag. De regionale helseforetakenes utgifter stiger med dette fra ca. 400 mill. kroner i året til ca. 500 mill. kroner årlig.

Dagens situasjon og akutte, kompenserende tiltak

Komiteen viser til at situasjonen som har oppstått, er svært alvorlig. Komiteen viser til at statsråden i sin redegjørelse bekrefter at beredskapen har vært redusert og fremdeles er ustabil. Komiteen mener at dagens usikkerhet i beredskapen ikke er akseptabel. Det kan ikke herske usikkerhet om hvorvidt folk som er akutt syke, får hjelp. Regjeringen må sikre at befolkningen i landet ikke blir stående uten kritisk infrastruktur som ambulansefly. Det er totalt uakseptabelt for samfunnssikkerheten.

Komiteen viser til at den akuttmedisinske beredskapen er en grunnmur i folkets helsetjeneste. Den skal gi trygghet for akutt helsehjelp til alle, i hele landet, når de trenger det. Luftambulansetjenesten er en avgjørende del av samfunnsberedskapen i landet. Ambulanseflyene er som en luftbro mellom distriktene og spesialisthelsetjenesten.

Komiteen mener det er avgjørende for befolkningens trygghet at ambulanseflyene er operative. Spesielt i Nord-Norge er flytransport en avgjørende del av transportkjeden for å få pasienter fram til riktig hjelp når det haster. For å sikre dette må ambulanseflyene være i kontinuerlig beredskap med tilstrekkelig personell. Situasjonen som nå har oppstått, må møtes med akutte, kompenserende tiltak.

Komiteen viser til at statsråden i sin redegjørelse informerer om at det er mobilisert både personell og ekstra ressurser for å finne løsninger som på best mulig måte ivaretar befolkningens trygghet. Statsråden informerer om at det er etablert et rapporteringsregime der det daglig sendes rapporter om beredskapssituasjonen ved flybasene i helseregionene, bl.a. til departementet, Helsedirektoratet og fylkesmennene. Helse- og omsorgsdepartementet ba mandag 7. mai 2018 Helsedirektoratet om å kontakte Forsvaret for å få helikopterbistand. Forsvaret satte inn to bemannede helikoptre i Kirkenes og Banak. Helse Nord RHF har utarbeidet en plan med tiltak, både på kort og på lang sikt. Den inneholder flere kompenserende tiltak som kan iverksettes ved bortfall av ambulansefly. I tillegg til de to helikoptrene fra Forsvaret er det leid inn ett ekstra fly fra Babcock. Babcock vil også kunne tilby et jetfly til oppdrag i Norge hvis det blir behov. Ifølge statsrådens redegjørelse er det også satt i verk tiltak for å styrke bemanningen på AMK-sentralen og flykoordineringssentralen i Tromsø og tiltak for å styrke den akuttmedisinske beredskapen lokalt. Det er mobilisert ressurser som styrker den øvrige ambulansetjenesten, og det er anmodet om at alternative ambulanseressurser benyttes når det er forsvarlig og mulig. Det blir ifølge statsrådens redegjørelse løpende vurdert hvordan man skal disponere de totale luftambulanseressursene som er til rådighet. Dette er i tråd med praksis som er etablert når det i perioder er svekket beredskap i deler av den akuttmedisinske kjeden, f.eks. når dårlig vær gjør det vanskelig å fly. Lufttransport FW AS har igangsatt tiltak for å bedre tilgangen på piloter i tiden framover. 10–12 nye piloter vil være klare for tjeneste i juni/juli. Fra 1. juni i år iverksettes ny kontrakt for ambulansehelikoptrene. Det blir ifølge statsrådens redegjørelse mulig å sette inn ytterligere to reservehelikoptre i drift ut over den ordinære beredskapen. Ifølge statsråden har Luftambulansetjenesten HF i sin mer langsiktige plan også sett på mulighetene for innleie av flere fly fra eksterne leverandører, herunder har de også pekt på muligheten for at Babcock kan overta ansvaret for enkelte baser før l. juli 2019.

Komiteen forutsetter at regjeringen sikrer at beredskapen er på et forsvarlig nivå til enhver tid. Grunnleggende medisinsk beredskap må sikres i alle deler av landet.

Komiteen vil understreke at luftambulansen er viktig for pasienter og pasientflyten i alle sykehus. 35 prosent av oppdragene ambulanseflyene har, er planlagte tilbakeføringer av pasienter som har fått spesialisert behandling. Det dreier seg om transport av alvorlig syke til optimalt behandlingsnivå, men også transport av ferdigbehandlede pasienter til lokalsykehus. Ifølge statsrådens redegjørelse er det denne typen oppdrag som må nedprioriteres når fly står på bakken og andre oppdrag haster. Komiteen viser til at en langvarig nedprioritering av denne typen transportoppdrag vil kunne utfordre beleggsprosent og pasientflyt ved svært mange sykehus og redusere kapasiteten i viktige behandlingstilbud.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, har merket seg at luftambulanseberedskapen som følge av den styrkede innsatsen siden 14. mai 2018 har vært lik eller bedre enn den normale beredskapen i tjenesten.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre luftambulanseberedskapen over hele landet, med nødvendige tiltak på kort og lang sikt for å skape stabilitet og forutsigbarhet i tjenesten.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener dette følger av helseforetakenes sørge-for-ansvar, og at statsråden allerede har varslet at nødvendige ekstratiltak på kort og lang sikt blir satt inn. Disse medlemmer mener at forslagene ikke endrer på årsakene til at beredskapen svikter.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil understreke at hovedårsaken til situasjonen i luftambulansetjenesten er at helsemyndighetene i anbudsprosessen unnlot å sikre at nøkkelpersonell med erfaring og kompetanse, som ambulanseflygerne og teknisk personell, kunne fortsette i stillingene sine. Dette har ført til pilotflukt fra dagens operatør, og 13 prosent av pilotene har allerede sluttet i stillingene sine. Situasjonen har ført til store driftsforstyrrelser. Helsepersonell beretter om at det bare er stor improvisert innsats og flaks som har hindret at dette har gått ut over liv og helse. Ytterligere 20 ambulanseflygere har gitt beskjed om at de aktivt søker andre jobber. Dersom enda flere slutter, vil det kunne føre til en kollaps i luftambulansetjenesten.

Flertallet viser til at de kompenserende tiltakene som er igangsatt, har en betydelig kostnad. Ifølge statsrådens svar på spørsmål fra komiteen 28. mai 2018 og svar i Stortingets spørretime 23. mai 2018 dreier det seg allerede om mange millioner, og dette beløpet vil fortsette å øke. Flertallet viser til at forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock er satt på vent til 15. juni 2018. Flere av de tiltakene og kostnadene statsråden har oppgitt, er basert på avtaler som utløper i slutten av mai, eller som med Beech 250 ambulansefly som er innleid fra Sverige, utløper 15. juni 2018. Seks ukers leie for dette flyet har alene en kostnad på 3,6 mill. kroner. Flertallet viser til at luftambulansekrisen allerede har kostet om lag 10 mill. kroner i kompenserende tiltak, og at sluttsummen vil bli langt høyere. Flertallet mener dette er underkommunisert når det gjelder kostnaden som vil komme dersom kontrakten med Babcock annulleres.

Flertallet viser til at den akutte og svært alvorlige krisen ambulanseflytjenesten nå befinner seg i, skyldes en anbudsprosess med alvorlige mangler. Det er nå klart at helseforetaket Luftambulansetjenesten HF, som eies av de fire regionale helseforetakene, gjennomførte en anbudsprosess som ikke sikret at nødvendig kompetanse blir med videre til ny operatør. Det ble heller ikke foretatt en god nok risikovurdering av overføringsutfordringer.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at Norsk Flygerforbund tydelig advarte regjeringen allerede i 2016. Dette medlem mener det er en alvorlig forsømmelse å overse advarselen slik regjeringen Solberg har gjort. Det er vanskelig å se annet enn at helseministeren og regjeringen har valgt å ta sjansen på at problemene ville forsvinne av seg selv. Når problemene ikke forsvant, men tvert om ble en realitet, har regjeringen fremstått som handlingslammet og opptatt av å skyve ansvar over på andre. Dette medlem peker på at befolkningen har vært i fare, og at det er flaks at ingen har blitt mer alvorlig skadet eller til og med mistet livet som følge av forsømmelsene.

Dette medlem understreker statsministerens og helseministerens klare ansvar for at den grunnleggende sikkerheten til deler av befolkningen rammes av de gale valgene som er tatt i denne prosessen.

Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen ta direkte kontroll og styring over helseforetaket Luftambulansetjenesten HF og sikre luftambulanseberedskapen over hele landet, med nødvendige tiltak på kort og lang sikt for å skape stabilitet og forutsigbarhet i tjenesten.»

Virksomhetsoverdragelse

Komiteen viser til at det ikke ble stilt krav til virksomhetsoverdragelse i anbudet. Hensikten med en virksomhetsoverdragelse er at de som jobber i selskapet i dag, automatisk blir overført til jobben i selskapet som skal ta over, med samme betingelser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, registrerer at helsemyndighetene ved Luftambulansetjenesten HF og Helse Nord RHF har redegjort for at de av hensyn til konkurranseforhold i anbudsprosessen og med henvisning til EØS-regelverket unnlot å legge inn noen som helst krav om kompetanseoverføring av eksisterende personell. Flertallet mener at luftambulansetjenesten er en samfunnsmessig kritisk virksomhet, og at det ikke er noe som er mer tungtveiende enn å sikre at befolkningens liv og helse ivaretas fullt ut i perioden frem til, og etter, skifte av leverandør. Av den grunn burde man søke å unngå alle forhold som kunne sette liv og helse i fare. Det er ikke gjort. Luftambulansetjenesten HF har ikke offentliggjort grunnlaget for de juridiske vurderinger som ble foretatt, hvilke regelverk som ble vurdert, og hvordan kompetanseoverføring av eksisterende personell ble vurdert opp mot hensynet til liv og helse.

Flertallet viser til at luftambulansetjenesten er en helt avgjørende faktor for helsetilbudet og akuttberedskapen i store deler av Norge, og særlig i Nord-Norge. Både hensynet til kompetanseoverføring og det samfunnsmessige behovet for en mest mulig sømløs overgang til ny leverandør tilsier at det bør være saklig og legitimt for staten å sikre personellet gjennom anbudskriteriene.

Flertallet vil understreke viktigheten av å sikre erfaringskompetanse i tjenesten og viser til at det under høring i saken kom fram at et høyt antall ansatte hos dagens operatør i løpet av de nærmeste ukene vil måtte svare ja eller nei til jobbtilbud fra andre arbeidsgivere. Dette ble påpekt av flere i høringen, deriblant de regionale helseforetakene, Luftambulansetjenesten HF og Lufttransport FW AS. Videre vil flertallet vise til uttalelsene fra faglig ansvarlige ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge om at usikkerhet rundt rekruttering, erfaring og kompetanse hos piloter som kommer nye inn i tjenestene etter operatørskiftet i 2019, også skaper usikre framtidsutsikter for det medisinske personellet. Faglige ansvarlige understreket at ved en eventuell kollaps i tilgjengeligheten av piloter kunne de ikke lengre sikre forsvarlig helseberedskap i sitt ansvarsområde, ei heller forsvarlig og omsorgsfull behandling.

Flertallet mener dette viser betydelig sårbarhet for tjenesten de neste månedene, og forventer at regjeringen sikrer den medisinske beredskapen for innbyggerne.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre erfaringskompetanse i luftambulansetjenesten, uavhengig av operatør.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at den beste måten å sikre erfaringskompetanse på, er å sette krav til virksomhetsoverdragelse i anbudskontrakten. Det gjelder i denne saken både flyvere og teknisk personell. I den forbindelse viser disse medlemmer til svar fra statsråden om at erfaring ikke premieres ut over at det i anbudet settes krav til kompetanse hos alle piloter. Disse medlemmer mener det er en stor svakhet ved dagens anbudspraksis at lang erfaring hos en flyver ikke teller positivt i kvalitetsvurderingene, sett opp mot flyvere som akkurat tilfredsstiller kravene satt i konkurransegrunnlaget og øvrige myndighetskrav. Resultatet av dette er at flyvere med årelang erfaring i å fly luftambulanser på kortbanenettet sier opp fordi deres kompetanse ikke blir verdsatt i tjenesten. Det samme gjelder flyteknikere. Dette har bidratt til at luftambulansetjenesten står tilbake med sterkt svekket beredskap. Dette er nok et eksempel på at anbudsprosessen i denne saken var svært svak.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til at Luftambulansetjenesten HF under høringen uttalte at virkomhetsoverdragelse ble vurdert, men at vilkårene for å kreve virksomhetsoverdragelse ikke ble vurdert å være oppfylt. Flertallet vil henvise til at en tilsvarende problemstilling ble identifisert i forbindelse med utlysningen av siste anbud på helikoptertjenesten for Sysselmannen på Svalbard. I anbudskriteriene het det at tilbydere måtte legge virksomhetsoverdragelse til grunn. I tilfelle vilkårene for virksomhetsoverdragelse ikke var til stede, skulle likevel personell følge med over til eventuell ny operatør. Slik ble det også sikret at man beholdt kompetente piloter med lang erfaring fra arbeid under svært krevende forhold som et vesentlig sikkerhetselement. Fra anbudsinvitasjonen utlyst av Justisdepartementet for helikoptertjenesten på vegne av Sysselmannen på Svalbard for perioden 1. april 2014 til 31. mars 2020, datert 11. november 2011, siteres:

«Bidders are informed that a change of Service Provider may be considered as transfer of an undertaking in relation to the Norwegian Working Environment Act chapter 16. The existing service is today staffed by 9 pilots, 8 technicians and 1 in administration.

If a change of Service Provider is not to be considered as a transfer of an undertaking in relation to the Norwegian Working Environment Act chapter 16, the Service Provider shall in any case offer employment to personnel employed by the existing service provider (hereinafter, “Existing Personnel”) in connection with the provision of the helicopter service at Svalbard (Crew members and technical personnel who are performing their functions at Svalbard). This obligation, is dependent on that the Existing Personnel have, or are able to obtain, necessary certificates and licenses for performing the Service in accordance with the Specifications, and will be able to conform to the Service Provider’s established recruitment requirements, for performing the Service.»

Flertallet vil også peke på at det i anbudsdokumentets kapittel 10 ble stilt følgende krav:

«The employment offer shall be equivalent with or better than the employment terms the Service Provider offers its other employees with similar qualifications as the Existing Personnel. The employment offer shall as a minimum be in accordance with applicable mandatory law/or any tariff agreements.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil påpeke at det ikke ble stilt noe absolutt krav om virksomhetsoverdragelse i forbindelse med siste anbud for helikoptertjenesten på Svalbard, fordi det er utenfor EØS-området.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil påpeke at det er blitt advart om at denne nasjonale beredskapskrisen kunne oppstå ved et bytte av operatør. De regionale helseforetakene, Luftambulansetjenesten HF, Sykehusinnkjøp HF og politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet har alle vurdert disse advarslene, men har ikke fulgt råd om å sikre nøkkelpersonell ved et bytte av operatør. Flertallet mener det er kritikkverdig.

Flertallet viser til at anbudsrundene som Luftambulansetjenesten HF har gjennomført for ambulansefly og ambulansehelikoptre, medfører operatørbytte på tre av elleve luftambulansebaser i Sør-Norge og på hele sju av de åtte luftambulansebasene i Nord-Norge på kun ett år. Dette er de mest omfattende operatørbyttene siden Statens luftambulanse ble etablert i 1988.

Videre mener flertallet at høringen og den informasjon som er tilflytt komiteen i dens arbeid, dessverre gir inntrykk av at prosessen ikke har oppfylt grunnleggende krav til risikoanalyse med grundig forberedte planer for kompenserende tiltak om noe skulle svikte under bytte av operatør. Flertallet vil understreke at dette er helseministerens ansvar som igjen er gitt til de fire regionale helseforetakene. De regionale helseforetakene er gitt sørge-for-ansvar for at befolkningen skal være sikret døgnkontinuerlig stabil tilgang til luftambulansetjenester.

Flertallet viser til høringsnotat fra Luftambulansetjenesten HF og til spørsmålet om det likevel kunne settes krav om virksomhetsoverdragelse selv om vilkårene i arbeidsmiljøloven etter deres vurdering ikke var oppfylt. Flertallet registrerer at Luftambulansetjenesten HFs bestilte juridiske betenkning fra eksterne advokater rundt dette spørsmålet er unntatt offentligheten. Flertallet mener at denne betenkningen må offentliggjøres. Ifølge Luftambulansetjenesten HFs vurdering kan et krav om at alle piloter skal overføres til ny operatør på samme betingelser, potensielt være i strid med de grunnleggende frihetene i EØS-avtalen. Et slikt krav ville ifølge Luftambulansetjenesten HF virke begrensende for andre europeiske tilbyderes evne til å konkurrere, da ikke alle tjenester i kontrakten trenger å utføres i Norge, eksempelvis tungt vedlikehold. Luftambulansetjenesten HF viser også til at anskaffelsesregelverket krever full konkurranse, og det offentlige er også tjent med at det skapes mest mulig konkurranse mellom de private aktørene som konkurrerer om offentlige midler, slik at man får mest mulig igjen for fellesskapets midler. Luftambulansetjenesten HF viser også til at betingelsene i luftfarten er endret, og at en potensiell justering av betingelser ble «ikke vurdert å være urimelig, tatt i betraktning det offentliges kostnader til tjenesten», og dere at «et absolutt krav om virksomhetsoverdragelse ville kunne begrense ny operatørs mulighet til å innrette sin organisering av driften og turnusplanlegging».

Flertallet viser også til intervju med administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell, i Altaposten 9. februar 2018 under overskriften «Flyambulansetjenesten: Ansatte er helgardert». I dette intervjuet uttaler Juell at spørsmålet om virksomhetsoverdragelse, som kunne sikret kontinuitet og kompetanseoverføring ved skifte av operatør, er vurdert opp mot blant annet økonomi:

«Luftambulansetjenesten HF har fått i oppgave å anskaffe ambulanseflytjenester og ambulansehelikoptertjenester gjennom offentlige anbud med reell konkurranse. Hensikten er å gi samfunnet og staten godt utbytte av de offentlige pengene felleskapet bruker på helsetjenester. Prinsippene for offentlige anskaffelser gjennom anbud med reell konkurranse er forankret i stortinget. Hvert sjette til tiende år legger vi derfor våre ambulanseflytjenester og våre ambulansehelikoptertjenester ut på anbud.»

Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF viser i Altaposten til at forskjellene i de to anbudene var ca. 47 mill. kroner per år, og uttaler i tillegg følgende:

«Anbudskonkurranser bidrar til nytenkning på mange områder, også innen lønns- og arbeidsvilkår for ansatte. Det finnes mange måter å avstemme forholdet mellom lønn, pensjon, arbeidsbelastning og turnusplaner på. Å kreve virksomhetsoverdragelse i våre kontrakter ville fjernet en vesentlig del av tilbydernes mulighet til å konkurrere på pris og nyskapende løsninger. Uten reell konkurranse ville luftambulansetjenesten bli uforholdsmessig dyr for helsevesenet. Samtidig er det bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, og norsk rettspraksis som avgjør om overføringene av oppgavene fra eksisterende operatør til ny operatør skal foregå ved virksomhetsoverdragelse. Dersom arbeidstakernes rett til virksomhetsoverdragelse utløses er selskapene som skal fly for oss bundet av de rettigheter og plikter som følger av arbeidsmiljølovens kapittel 16: Arbeidstakers rettigheter ved virksomhetsoverdragelse.»

Og videre:

«Ansatte i dagens tjeneste som søker og tilbys jobb hos den nye operatøren har sånn sett helgardert seg. Blir det virksomhetsoverdragelse får de beholde sin gamle jobb med opprinnelige betingelser. Blir det ikke virksomhetsoverdragelse har de fortsatt en sikker jobb.»

Flertallet mener at dette viser at Luftambulansetjenesten HF bevisst har unngått å stille krav til virksomhetsoverdragelse fordi det ville fjernet tilbydernes muligheter til å konkurrere på de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Administrerende direktør Juells uttalelser i Altaposten er presist avklarende og avslører at hans oppdrag fra de regionale helseforetakene var å legge til rette for konkurranse i tjenesten, inkludert konkurranse på ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Det mener flertallet er kritikkverdig praksis fra et offentlig helseforetak. Det er pasientene dette går ut over, siden risikoen for kompetanseflukt blir større.

Flertallet mener det er helt feil å bruke EØS-avtalen som begrunnelse mot virksomhetsoverdragelse. Flertallet viser til LOs høringsuttalelse og juridiske vurdering av virksomhetsoverdragelse (VO) ved anbud i luftambulansen, datert 21. mai 2018:

«Vi har vanskelig for å se at det kan foreligge andre hensyn som er mer tungtveiende enn ønsket om å sikre at befolkningens liv og helse ivaretas fullt ut i perioden frem til, og etter skifte av leverandør. Det kan innvendes at nasjonalstatene av konkurransemessige hensyn bør være tilbakeholdne med å stille krav om VO, men anbudsreglene har ikke som formål å åpne for konkurranse om lønns- og arbeidsvilkår, og som Høyesterett har fastslått bl.a. i Rt-2010-330 har konkurransehensyn ingen plass ved vurderingen av om reglene om VO kommer til anvendelse, jf. avsnitt 79 i dommen: 'Leverandørene er for tilfeller som omfattes av regelverket, henvist til å konkurrere på andre parameter enn arbeidstakernes rettigheter'. (…) Vi er heller ikke gjort kjent med at noen har hevdet at krav om VO i offentlige anskaffelser kan utgjøre et rettslig problem i denne saken i relasjon til fri bevegelse for tjenester, eller for den EØS- rettslige etableringsfrihet (…).»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener på denne bakgrunn at regjeringen må sørge for at det ved skifte av operatør i luftambulansetjenesten skal kreves virksomhetsoverdragelse av personell.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjenopprette trygge luftambulansetjenester ved å kreve virksomhetsoverdragelse for både piloter og annet mannskap, uansett operatør, fremover.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti understreker at regjeringens aller viktigste jobb er å trygge den norske befolkningen. Til tross for klare advarsler om risikoen ved å kjøre dette anbudet uten virksomhetsoverdragelse, og god nok sikring i overgangsfasen, har Solberg-regjeringen valgt å kjøre gjennom prosessen. Solberg-regjeringen har valgt å ikke å gripe inn, valgt ikke å stille nødvendige krav og valgt å la et helseforetak som ikke virker på høyde med sitt oppdrag, få fortsette uforstyrret.

Den avsluttede anbudsrunden og kontrakten med Babcock

Komiteen viser til at etter en omfattende anbudsprosess la Luftambulansetjenesten HF, i samarbeid med Sykehusinnkjøp HF, fram en innstilling til tildeling av kontrakt for ambulanseflytjenester 2019–2025. Innstillingen ble godkjent av styringsgruppen 15. mai 2017.

Komiteen viser videre til at det ble utarbeidet en felles styresak i mai 2017, der styrene i alle de regionale helseforetakene ga fullmakt til sine administrerende direktører innenfor rammene som ble skissert i styresaken. 9. juni 2017 godkjente de adminstrerende direktørene innstillingen. I juni 2017 ble det klart at det svenske selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten i Norge. Selskapet overtar etter Lufttransport FW AS, som i dag driver luftambulansetjenesten. Kontraktsperioden trer i kraft 1. juli 2019.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at Babcock fra dette tidspunktet vil drifte luftambulansetjenesten gjennom et norsk selskap.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til at Luftambulansetjenesten HF oppgir at de vurderte tilbudene slik at kvalitet talte 60 prosent og pris talte 40 prosent. I sin evaluering av anbudene skriver Luftambulansetjenesten HF at begge tilbudene var meget gode, og ganske like. Flertallet viser videre til at BSAAs vinnende tilbud ble vurdert som det fjerde beste tilbudet på kvalitet, blant annet med tanke på beredskap. Det skyldes primært at tilbudt beredskap vil bli levert med færre piloter og færre reservefly enn konkurrerende tilbud. Tilbudet lå 47 mill. kroner under det som Lufttransport FW AS, som i dag driver luftambulansetjenesten, tilbød per år. Flertallet viser til at i evalueringsarbeidet deltok de regionale helseforetakene, Luftambulansetjenesten HF, Sykehusinnkjøp HF, representanter for tjenestens sykepleiere og leger samt vernetjenesten. Det ble gjennomført totalt tre evalueringsrunder og to forhandlingsmøter. I løpet av denne prosessen ble kvaliteten høynet og prisen redusert.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til statsrådens svar om hvorvidt det er gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser ved operatørbytter, inkludert beredskapskonsekvenser som et tap av nøkkelpersonell vil kunne gi, og om dette er lagt til grunn i anbudsprosessen. Statsråden svarer at Luftambulansetjenesten HF har informert statsråden om at risikoanalyse knyttet til operatørbytte ikke ble gjennomført spesifikt i arbeidet med ambulanseflyanskaffelsen. Statsråden bekrefter at sett i lys av den situasjonen tjenesten nå står overfor, kan en likevel i ettertid se at Luftambulansetjenesten HF burde gått grundigere inn for å analysere risikobildet spesifikt ved bytte av operatør. Dette flertallet er enig med statsråden i dette og mener det er et paradoks at administrerende direktører i Helse Nord RHF og Luftambulansetjenesten HF på høringen ikke kom med samme erkjennelse. Dette flertallet mener det er kritikkverdig at helseforetaket ikke gjennomførte risiko- og sårbarhetsanalyse ved operatørbytter, og mener at dette er nok et forhold som svekker tilliten til anbudsprossessen.

Dette flertallet viser til at anbudsprosessen og operatørbyttet har ført til en krisesituasjon i luftambulansetjenesten. Mangel på piloter setter fly på bakken. Erfarne piloter søker seg vekk på grunn av den usikre arbeidssituasjonen etter 2019. Situasjonen gir fare for liv og helse og truer den grunnleggende medisinske beredskapen.

Dette flertallet viser til at anbudsprosessen har vært meget omfattende og har vært planlagt siden 2015. Det ble etablert felles prosjektledelse mellom Sykehusinnkjøp HF og Luftambulansetjenesten HF. Det ble utarbeidet et strategidokument for anskaffelsen, som så ble sendt på høring til nesten 500 instanser og samfunnsinteressenter. Det ble utarbeidet anbud og anbudskriterier i tråd med vedtatt strategiplan, et arbeid som ifølge statsrådens redegjørelse involverte mange interessenter. Det ble gjennomført tre evalueringsrunder og to forhandlingsmøter. På tross av alt dette har vi kommet opp i en nasjonal beredskapskrise. Dette flertallet vil også påpeke at styret for Luftambulansetjenesten HF består av fem ansatte i overordnede stillinger i regionale helseforetak/helseforetak. Det er iverksatt mange omfattende prosesser uten at de som arbeider i tjenesten, blir hørt og sett. Dette er kritikkverdig. Når en ser resultatet av denne prosessen i ettertid, ser dette flertallet store muligheter for systemendringer som vil styrke kvaliteten og redusere administrasjonskostnader i spesialisthelsetjenesten.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at det valgte tilbudet ble rangert som nummer fire på kvalitet og nummer én på pris. Luftambulansetjenesten HF valgte det billigste anbudet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til statsrådens svar på komiteens spørsmål, der statsråden bekrefter at det nye anbudet vil bidra til å heve kvaliteten på tjenestene i forhold til dagens tjenesteavtale, og ikke i forhold til tilbyder som tapte anbudet. Disse medlemmer vil minne om at tilbyder som vant anbudet, scoret dårligst på kvalitet. I sin saksfremstilling omtalte Luftambulansetjenesten HF dette slik:

«Det vinnende tilbudet er rangert som nr. 4 på kvalitet. Dette skyldes primært at tilbudt beredskap er lavest med færre piloter og færre reservefly enn konkurrerende tilbud. Den prismessige fordelen mer enn oppveier den reduserte kvaliteten.»

Disse medlemmer viser til at Dagens Næringsliv 21. mai 2018 omtalte anbudsdokumentene og oppga at disse viser at Babcock scoret dårligst på beredskap fordi de vil drive tjenesten med 15 færre flygere og ett fly mindre enn konkurrenten. I komiteens høring mente Norsk Helikopteransattes Forbund at det vinnende anbudet baserer seg på en vaktordning for teknikere som de vurderte vil gi en uholdbar arbeidssituasjon og svekke kvaliteten. Disse medlemmer mener Luftambulansetjenesten HF har gjort en grov feilvurdering. Dagens situasjon med mangel på 13 piloter i forhold til normalbemanning for dagens operatør, har ført til krise i beredskapen. I den nye kontrakten vant tilbyder anbudet nettopp ved å foreslå at kvaliteten skal sikres ved å tilby færre piloter og fly i beredskap enn konkurrentene. Disse medlemmer mener tilliten til anbudsprosessen og kontrakten som er inngått, er kraftig svekket etter komiteens høring og statsrådens redegjørelse og svar.

Disse medlemmer viser til at den estimerte kontraktssummen for den nasjonale anskaffelsen i kontraktsperioden på seks år var 2,2, mrd. kroner. I februar 2017 sendte selskapene Lufttransport og Babcock inn hvert sitt pristilbud på vel 2,9 mrd. kroner. Disse medlemmer viser til at én måned etter at selskapene leverte sine siste tilbud, vedtok styret i Helse Nord RHF den 23. mai 2017 med styreleder Marianne Telle til stede å øke rammen til 2,6 mrd. kroner. Dette var i tråd med Babcocks siste tilbud, innlevert 18. april 2017. Disse medlemmer viser til oppslag i DN 15. mai 2018 om at Luftambulansetjenesten fikk gjort en juridisk vurdering av hvor lave krav til kvalitet man kunne godta fra selskapene uten å bryte kriteriene i anbudet.

Disse medlemmer viser til at Sykehusinnkjøp HF på vegne av Luftambulansetjenesten ANS den 11. januar 2017 ba om innsynsbegjæring fra Lufttransport FW AS. I brevet heter det:

«Slik det framgår av konkurransegrunnlaget, og på bakgrunn av spørsmål og svar, vil en overgang til en eventuell ny operatør kunne omfattes av reglene om virksomhetsoverdragelse. For å sikre likebehandling mellom tilbyderne vil Sykehusinnkjøp HF, på vegne av Luftambulansetjenesten ANS, derfor gjøre tilgjengelige visse opplysninger for alle tilbyderne.»

Disse medlemmer vil understreke at på dette tidspunktet var det avklart gjennom anbudsdokumentet at det ikke skulle bli krevd virksomhetsoverdragelse. Disse medlemmer vil vise til svaret fra Lufttransport FW AS 20. januar 2017, hvor det under overskriften «Rettslig grunnlag og vurdering» heter:

«Lufttransport FW vil begynne med å bemerke at det ikke ansees å være lovhjemmel for å kreve utlevering av opplysninger som her etterspørres.»

Videre heter det:

«Etter Lufttransport FW AS vurdering vil informasjon som omhandler organisering av bedriften, plassering av ansatte, og fordeling av stillinger i organisasjonen, ansees å være opplysninger som omhandler selskapets drift- og forretningsforhold (jf. fvl. § 13), som har betydning for selskapets konkurransemessige posisjon. Dette medfører at når slike opplysninger blir gjort kjent for Sykehusinnkjøp HF/ Statens Luftambulansetjeneste ANS gjennom avtaleforholdet med Lufttransport FW, så er opplysningen undergitt taushetsplikt.»

Disse medlemmer viser til at konkurrenten Babcock ba om og fikk innsyn i denne informasjonen, men unnlot å beregne virksomhetsoverdragelse inn i sitt anbud. Konsekvensen av dette var at Lufttransport FW AS var forpliktet til å følge opp sine lønns- og arbeidsbetingelser i anbudet, samtidig som Babcock hadde innsyn i dette, men ikke var forpliktet til virksomhetsoverdragelse som ville innebåret at de ville måttet videreføre disse lønns- og arbeidsbetingelsene.

Disse medlemmer viser til Sykehusinnkjøp HFs høringsnotat, der foretaket oppgir at regelverket om offentlige anskaffelser skal legge opp til en reell konkurranse. Videre heter det i notatet:

«Der ingen potensielle tilbydere skal kunne få fordel som følge av mer kunnskap enn de øvrige tilbyderne.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener denne delen av anbudsprosessen er kritikkverdig.

Disse medlemmer viser videre til at administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF på komiteens høring 24. mai 2018 uttalte at «det var veldig vanskelig å forutse at situasjonen kunne bli som den har blitt nå». Disse medlemmer mener dette er uforståelig, da det ble rettet klare advarsler om denne risikoen gjennom høringssvar. Norsk Flygerforbund tok også direkte kontakt 25. august 2016 med politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet for å gjøre myndighetene oppmerksom på kritiske forhold knyttet til anbudskriteriene. Der ble departementet bedt eksplisitt om, av sikkerhetshensyn, å være i forkant av situasjonen. Det ble utviklet et notat, som ble videresendt fra departementet til Luftambulansetjenesten HF 14. september 2016. En av hovedkonklusjonene i dette brevet var å sikre nøkkelpersonell. Her sies det helt tydelig:

«Dette sikrer kontinuitet i erfaringsnivået, og hindrer at man risikerer masseflukt av operativ erfaring i de to mellomliggende årene fra tildeling av anbudskontrakt til oppstart av ny operatør.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det blir gjennomført en uavhengig, ekstern granskning av den gjennomførte anbudsprosessen ved bytte av operatør i luftambulansetjenesten.»

Styreleders habilitet

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til at det påhviler styreledere i de regionale helseforetakene å inneha en god rolleforståelse, og at det påhviler helseministeren som eier av helseforetakene å utnevne styremedlemmer med nevnte egenskaper. Flertallet vil understreke at helseministeren er ansvarlig for den nasjonale akuttmedisinske beredskapen, og at styret i et regionalt helseforetak har ansvaret for å oppfylle pasientrettighetsloven og ivareta innbyggernes trygghet for liv og helse i sitt område. Flertallet mener det er svært uheldig at det er sådd tvil om tidligere styreleders habilitet og rolleforståelse i en så viktig sak som luftambulansetjenesten i Nord-Norge.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vurderer at styreleder Telle var klart inhabil. Disse medlemmer mener at dette forholdet svekker tilliten til anbudsprosessen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Marianne Telle som følge av saken har trukket seg som styreleder for Helse Nord RHF. Helseministeren understreket i sin redegjørelse at det ikke har kommet fram noen opplysninger som tilsier at Marianne Telle har deltatt i anskaffelsesprosessen på en slik måte at det har påvirket prosessen, eller har fått informasjon som har gitt henne fordeler i hennes lederstilling.

Disse medlemmer viser til at denne vurderingen angående Telles inhabilitet bestrides fra annet juridisk hold. På styremøtet i Helse Nord RHF 23. mai 2017 ga styret de administrerende direktørene fullmakt til å sluttføre kontrakten for luftambulansetjenester i Norge. Kontrakten var på 2,6 mrd. kroner.

Styreleder Marianne Telle deltok på møtet og var med på å behandle saken. Telle er administrerende direktør i Tromsø-firmaet Bedriftskompetanse AS, som før kontraktstildelingen, i januar 2017, inngikk avtale med Babcock om rekruttering av personell. Avtalen var betinget av at Babcock fikk oppdraget.

Ifølge advokat Marianne Dragsten i advokatfirmaet Synch – sitert i Dagbladet 9. mai 2018 – er det:

«(…) ganske åpenbart at hun er inhabil fordi hun har en direkte interesse i hvem som vinner, siden hennes selskap da får et større oppdrag.»

Da er det en risiko for at hun tar andre hensyn enn dem hun burde ta som styreleder i Helse Nord RHF. Ifølge Dragsten er Telle inhabil, selv om styrebehandlingen ikke dreide seg om tildeling av kontrakt, men om en fullmakt til å sluttforhandle, jamfør forvaltningsloven § 13 annet ledd, der «særegne forhold» tilsier inhabilitet.

Disse medlemmer registrerer at Luftambulansetjenesten HF, som er eiet av de fire regionale helseforetakene, inklusive Helse Nord RHF, ikke var kjent med Telles personlige interesse i saken. Disse medlemmer registrerer også at Marianne Telle informerte styret i Helse Nord første gang om avtalen med Babcock i juni 2017, altså en måned etter at styremøtet, der Telle deltok, hadde gitt fullmakter i saken.

Disse medlemmer viser også til at professor emeritus i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt, sier at Marianne Telle var inhabil ved styrebehandlingen (Dagbladet 9. mai 2018): «Er man inhabil gjelder det alle trinn i saksbehandlingen […]». Også advokat Robert Myhre uttaler til media at Telle er inhabil: «Selv om hun ikke tar stilling til hvem som skal få kontrakten, er hun inhabil fordi det vil medføre økonomiske fordeler for bedriften hun leder» (Dagbladet 9. mai 2018).

Disse medlemmer mener at tidligere styreleders rolle er med på å svekke tilliten til anbudsprosessen ytterligere.

Drift og vedlikehold

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil peke på at en trygg luftambulansetjeneste er helt avgjørende for sikkerheten for norske innbyggere og er en del av den samfunnskritiske infrastrukturen. Slike tjenester bør driftes i sin helhet innenfor landets grenser. Ved en akutt krise er det avgjørende at norske myndigheter har anledning til å ta kontroll over alle ledd i luftambulansetjenesten. Det har vi ikke hvis deler av tjenesten driftes fra utlandet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til høringsuttalelse fra Norsk Helikopteransattes Forbund (NHF), der det vises til at usikkerheten som en har sett på operativ side i tjenesten, er like ille og kanskje verre på teknisk side. Det har ifølge NHF ikke vært noen forhandlinger om overganger eller liknende på teknisk side. Babcock har ifølge NHF ikke gjort noen avtaler om vedlikehold i Norge, ikke med andre organisasjoner som kan levere tjenesten, ei heller om anskaffelser av lokaler til å utføre arbeidet selv. Det har tidligere blitt signalisert at arbeidet skal flyttes ut av landet og utføres i Østersund i Sverige. Det viser de fremlagte planer for klargjøring frem mot oppstart på ny kontrakt sommeren 2019.

Flertallet vil understreke viktigheten av å bygge kompetanse i Norge og sikre utdanningsinstitusjoner og muligheter for å utdanne lærlinger. Flyteknikere innen avionikk kan i dag utdannes ved Widerøe, Lufttransport FW AS og Heli-One. Dersom vedlikehold flyttes til utlandet, gir en også opp mye av kontrollen og tilsynet med vedlikeholdet og operasjonene, da norske myndigheter ikke har anledning til å føre tilsyn i utlandet.

Flertallet mener ut fra dette at krav til virksomhetsoverdragelse også må omfatte teknisk personell.

Flertallet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre forsvarlig drift og vedlikehold av luftambulansene ved den enkelte base.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmer i tillegg følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at drift og vedlikehold av luftambulansene, som er kritisk infrastruktur for landet vårt, legges til Norge, slik at sårbarheten for tjenestene begrenses og det er mulig å sikre nasjonal kontroll ved krisesituasjoner.»

Forslag om annullering av anbud

Komiteen viser til at det i representantforslaget foreslås å be regjeringen sørge for at anbudet med Babcock Scandinavian Air Ambulance annulleres.

Komiteen har merket seg at statsråden i sin redegjørelse sier at det er ingenting ved situasjonen som nå har oppstått, som skulle tilsi at Babcock ikke kan levere flyambulansetjenester i tråd med kontrakten. Statsråden påpeker at kontrakten med Babcock er inngått på lovlig vis, og den kan ikke reverseres uten betydelige kostnader og juridiske konsekvenser for de regionale helseforetakene. Statsråden advarer om at Babcock har betydelige påløpte kostnader og framtidige inntekter som helsetjenesten ved kontraktsbrudd blir erstatningspliktig for. Det er i følge statsråden snakk om betydelige beløp, og disse vil måtte gå på bekostning av pasientbehandlingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til at ingen fra ansvarlige helsemyndigheter i helse- og omsorgskomiteens åpne høring kunne garantere for at befolkningens liv og helse er sikret frem til ny operatør tar over 1. juli 2019. At ansvarlige helsemyndigheter ikke kan garantere for liv og helse, men uttrykker at de håper, tror og regner med at situasjonen vil bli bedre, er uholdbart. Ansvarlige ledere for Akuttmedisinsk klinikk ved UNN og OUS redegjorde for komiteen at situasjonen er svært alvorlig, og at liv og helse settes i fare når nøkkelpersonell forsvinner. Deres vektlegging av betydningen av erfarne og kompetente ambulanseflygere, og samspillet mellom disse og helsepersonellet, er tungtveiende argumenter.

Flertallet vil understreke at hverken dagens operatør eller den nye operatøren er ansvarlige for at det ikke ble stilt krav om å sikre nøkkelpersonellet ved operatørbytte. Nasjonale helsemyndigheter har det fulle og hele ansvaret for situasjonen som har oppstått.

Flertallet mener at hensynet til å sikre befolkningens trygghet og samfunnssikkerheten er det aller viktigste. Flertallet mener det er avgjørende at erfaringskompetanse nå beholdes i tjenesten, slik at beredskapen sikres. Flertallet mener det er behov for tiltak som raskt fjerner usikkerhet rundt rekruttering, erfaring og kompetanse hos piloter i forbindelse med operatørskiftet i 2019. Denne usikkerheten burde vært unngått ved at det ble stilt krav om virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser, eller gjennom andre hensiktsmessige grep som sikret kontinuitet i erfaringsnivået og hindrer flukt av operativ erfaring i de to mellomliggende årene fra tildeling av kontrakt til oppstart for ny operatør. Flertallet forutsetter at regjeringen tar de nødvendige grep for å sikre beredskapen, både i nåværende situasjon og i fremtiden.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti fremmer på bakgrunn av dette følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre luftambulansetjenesten, enten gjennom forhandlinger med operatør, ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser eller på annen egnet måte.»

Komiteens medlem fra Senterpartiet er uenig med statsråden i at det er synliggjort at firmaet som vant anbudet, kan levere flyambulansetjenester i tråd med kontrakten.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at den tilbyder som vant anbudet, la til grunn i sin fremdriftsplan at 80 prosent av flyverne måtte rekrutteres fra selskapet som i dag driver tjenesten. Dagens situasjon tilsier at denne fremdriftsplanen vil være vanskelig å fullføre. Det er stilt spørsmål ved hvordan dette selskapet vil kunne rekruttere et så høyt antall erfarne piloter, når det i dag er vanskelig å rekruttere piloter i markedet. Det er også i seg selv betenkelig at en tilbyder kan vinne anbud på annet selskaps kompetanse.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti registrerer at statsråden argumenterer med at en annullering av kontrakten vil forårsake betydelige kostnader og få juridiske konsekvenser for de regionale helseforetakene. Disse medlemmer vil da vise til at det aller viktigste er å sikre befolkningens beredskap for liv og helse. Det vises også til de sterkt kritikkverdige forholdene som er avdekket rundt anbudsprosessen. I tillegg har de kompenserende tiltakene til nå kostet samfunnet over 10 mill. kroner, uten at saken er løst.

Disse medlemmer viser til at statsråden mener at kontrakten inngått med firmaet som vant anbudet, er inngått på lovlig vis. Disse medlemmer viser til at det er kommet fram så mange kritikkverdige forhold som tilsier at tilliten til anbudsprosessen er så svekket at en annullering av kontrakten er nødvendig. Ikke minst må en annullering av kontrakten vurderes av hensyn til befolkningens krav til beredskap for liv og helse, da en ytterligere kompetanseflukt fra tjenesten vil gjøre situasjonen svært krevende. Det ble ikke gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser med henblikk på hva et operatørbytte kunne føre til. Styreleder i Helse Nord RHF var klart inhabil i saken. Det billigste anbudet vant, selv om det skåret dårligst på beredskap. Det ble ikke satt krav om virksomhetsoverdragelse. Foretaket gjorde tvert om et bevisst valg om å konkurrere på ansattes lønns- og arbeidsbetingelser. Lønns- og arbeidsbetingelser til selskap som driver i dag, og som tapte anbudet, ble lekket til det firmaet som vant anbudet. Dette viser en anbudsprosess helt uten troverdighet, og at anbudskonkurransen ikke skjedde på like vilkår.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at det etter innspill fra Norsk Flygerforbund ble stilt krav om norsk driftstillatelse for å kunne utøve nasjonal tilsynsmyndighet og rett til å gi tilråding og pålegg til eventuell ny operatør. Dette begrunnet med sikkerhetsaspektet og kravet om å være underlagt Luftfartstilsynet.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti konstaterer at ingen ansvarlige myndigheter erkjenner at det har blitt begått noen form for feil, og at det heller ikke rettes inn tiltak for å løse pilotflukten, som er selve årsaken til krisen.

Disse medlemmer mener at når heller ikke de kompenserende tiltakene som nasjonale helsemyndigheter har satt inn, retter seg mot å løse selve årsaken til krisen, er situasjonen utålelig og Stortinget må gripe inn.

Av hensyn til liv og helse og befolkningens trygghet, mener disse medlemmer at helseministeren må sørge for at kontrakten mellom Luftambulansetjenesten HF og Babcock Scandinavian Air Ambulance AB avsluttes.

Disse medlemmer vil presisere at anbudsprosessen har så mange kritikkverdige forhold at anbudet må annulleres. Det som trengs nå, er et klart og tydelig vedtak fra Stortingets side, som ikke er tolkbart, og som gir piloter og flyteknikere en visshet om hva som vil skje videre i denne saken. Bare slik kan det legges til rette for at erfarne ansatte fortsetter i tjenesten i Lufttransport FW AS' kontraktsperiode. Konsekvensene av et slikt stortingsvedtak er at de ansvarlige får nødvendig tid til å finne en forsvarlig løsning på hvordan flyambulansetjenesten skal utføres etter at kontraktsperioden med dagens operatør utgår neste sommer.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kontrakten mellom Luftambulansetjenesten HF og Babcock Scandinavian Air Ambulance AB om å drive ambulanseflytjenester fra 1. juli 2019 blir annullert, og at det ved skifte av operatør i luftambulansetjenesten skal settes krav om virksomhetsoverdragelse av personell.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at dersom det er behov for å dekke inn eventuelle merkostnader som følge av regjeringens svært kritikkverdige jobb med dette anbudet, så er det fint mulig å la være å gjennomføre noen av skattekuttene regjeringen har gjort eller legger opp til.

Dette medlem mener det er svært kritikkverdig at fellesskapet må ta en stor ekstraregning fordi regjeringen gjennomfører dårlige anbud og viser manglende vilje til å ta ansvar. Liv, helse og trygghet for befolkningen er viktigere enn anbudstekniske spørsmål og kostnadene som følger av alvorlige feilvurderinger gjort av regjeringen.

Forslag om videreføring av avtalen med Lufttransport FW AS

Komiteen viser til at det i representantforslaget fremmes forslag om å be regjeringen sørge for at avtalen mellom Luftambulansetjenesten HF og Lufttransport FW AS videreføres.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til at statsråden i sin redegjørelse sterkt advarer mot dette forslaget. Helseministeren mener en forlengelse av dagens avtale med Lufttransport FW AS uten en ny anbudsrunde, i utgangspunktet ville være ulovlig.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at avtalen med Lufttransport FW AS gjelder til juli 2019, og viser videre til øvrige merknader og disse medlemmers forslag til løsninger.

Forslag om utredning av offentlig drift

Komiteen viser til at det i representantforslaget fremmes forslag om å be regjeringen utrede og forberede offentlig drift av luftambulansetjenesten, slik at den blir en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap.

Komiteen viser videre til NOU 2015:17 Først og fremst – Et helhetlig system for håndtering av akutte sykdommer og skader utenfor sykehus. Akuttutvalget foreslo at offentlig drift av den operative delen av luftambulansetjenesten må utredes, for å:

«[...]sikre at planlegging og utvikling av luftambulansetjenesten inngår som en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til at statsråden i sin redegjørelse pekte på at luftambulansetjenesten har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med private operatører gjennom flere tiår med vekslende regjeringer og storting. Statsråden minnet om at det var private som tok initiativ til legebemannet ambulansehelikopter og etter hvert etablerte Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, har merket seg at helseministeren pekte på at svært mange nordmenn har støttet opp om stiftelsen, gjennom både medlemskap og økonomiske bidrag. Etter 1988 ble luftambulansen en offentlig finansiert nasjonal tjeneste, men fortsatt levert av private.

Dette flertallet viser til at statsråden mener regelverket for offentlige anskaffelser er et redskap for å sikre en effektiv og rettferdig bruk av offentlige ressurser, og at det også bidrar til en bedre helsetjeneste for befolkningen.

Et tredje flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til at det fortsatt er stor folkelig oppslutning om Stiftelsen Norsk Luftambulanses arbeid, som også bidrar betydelig til forskning og innovasjon i akuttmedisin.

Komiteen viser også til at ambulansetjenesten tidligere ble drevet av private aktører, offentlige instanser og frivillige organisasjoner. De regionale helseforetakene har nå ansvaret for ambulansetjenesten (bil-, båt- og luftambulansen). I dag drives deler av bilambulansetjenesten i hovedsak av helseforetakene selv, mens luftambulansetjenesten driftes av ideelle eller private aktører.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, merker seg at det har vært ulike argumenter for hvorfor helseforetakene selv bør styre ambulansetjenestene. Mange peker på at ambulansetjenesten er sykehusenes forlengede arm og en del av helseforetakenes kjernevirksomhet. I tillegg fremmes juridiske argumenter om ansvarsforhold.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til Akuttutvalgets innstilling, NOU 2015:17 Først og fremst – Et helhetlig system for håndtering av akutte sykdommer og skader utenfor sykehus. Om Luftambulansen står følgende:

«Dagens organisering av luftambulansetjenesten innebærer at den operative delen av tjenesten konkurranseutsettes. Den begrensede fleksibiliteten som ligger i langvarige kontrakter kan vanskeliggjøre ønskede tilpasninger. Politihelikoptertjenesten i Norge er offentlig drevet, og flere svenske landsting er i ferd med å overta luftambulansetjenesten i egen regi. Det er viktig å sikre en god offentlig kontroll over kritiske samfunnsfunksjoner, også for å minimalisere økonomisk og operativ risiko. I Sverige har økonomiske utfordringer hos en privat operatør medført redusert beredskap. Det er en fare for at operatørbytte ved inngåelse av nye kontrakter bryter en god samhandling som er opparbeidet mellom operatør og helseforetak gjennom flere år. Luftambulansetjenesten er risikoutsatt, og denne samhandlingen er en forutsetning for en sikker gjennomføring av oppdragene. Utvalget mener at spørsmålet om offentlig drift bør utredes grundig også i Norge.»

Dette flertallet viser til at Stortinget en rekke ganger har bedt om at anbefalingene fra Akuttutvalget følges opp og legges fram for Stortinget. Så tidlig som under behandlingen av statsbudsjettet for 2015 (Prop. 1 S (2014–2015)) hadde helse- og omsorgskomiteen følgende merknad, jf. Innst. 11 S (2014–2015):

«Komiteen mener luftambulanseberedskapen er avgjørende for å sikre trygghet for innbyggerne i hele Norge. Komiteen vil i den forbindelse understreke at luftambulanseberedskapen må gjennomgås i forbindelse med arbeidet med ny helse- og sykehusplan, og at regjeringen må vurdere hvordan man kan sikre likeverdig luft-, bil- og båtambulansetilbud i hele landet.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil påpeke at denne komitémerknaden ikke ble fulgt opp av regjeringen i forbindelse med Meld. St. 11 (2015–2016) Nasjonal helse- og sykehusplan 2016–2019.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, mener at anbudssaken viser at det er stort behov for å vurdere offentlig drift av luftambulansetjenesten, og hvordan samarbeidet med ideelle tilbydere kan skje. Flertallet mener det i prinsippet ikke er noen forskjell på å drive bil-, båt- eller luftambulanse, og at det er bristende logikk å hevde at konkurranse er svært grunnleggende i den ene tjenesten, men ikke i den andre. Flertallet vil presisere at det er en trussel mot fagligheten i tjenesten at ansatte i tjenesten, som er tjenestens viktigste ressurs, ikke får langsiktighet i arbeidsforholdet, men må forholde seg til anbud og konkurranseutsetting i prinsippet hvert sjette år.

Flertallet mener den siste tids nasjonale beredskapskrise i luftambulansetjenesten er godt beskrevet som scenario i Akuttutvalgets rapport, og mener det er viktig at framtidig organisering av denne tjenesten utredes. Hvordan ideelle kan bidra inn i tjenesten, bør etter flertallets oppfatning også være en del av et slikt utredningsmandat.

Flertallet mener at både de akuttmedisinske tjenestene og luftfarten er så vidt mye endret siden 1988 at dette blir et viktig arbeid for å sikre tjenesten for framtiden. De prehospitale tjenestene er en vesentlig del av spesialisthelsetjenesten, og den faglige utviklingen gjør det spesielt viktig å utvikle og sikre erfaringskompetanse i et lengre perspektiv enn hva anbudsutsetting ivaretar.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at luftfart er en svært komplisert sektor både teknisk og operativt, med et omfattende internasjonalt regelverk og særdeles høye krav til sikkerhet. Det å drive luftfart krever en helt annen kompetanse enn det helsetjenesten innehar i dag. Til nå har man derfor vurdert at dette ikke er en kompetanse spesialisthelsetjenesten bør bygge opp på egen hånd. Helsetjenesten er nødvendigvis ikke den beste til å drifte et flyselskap. Disse medlemmer viser til at hensikten med å invitere profesjonelle leverandører til konkurranse er å legge til rette for en best mulig bruk av de tross alt begrensede offentlige ressursene. Konkurranse er et virkemiddel for å få tjenester av god kvalitet til best mulig pris. En konkurranse kan også bringe frem innovative løsninger i møtet mellom privates bransjeinnsikt og det offentliges beskrivelse av egne behov. Dette gjelder også ved kjøp av luftambulansetjenester. Et godt innkjøp kan gi en bedre luftambulansetjeneste og frigjøre ressurser til bruk i andre deler av spesialisthelsetjenesten, blant annet i Helse Nord RHF.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede offentlig/ideell drift av luftambulansetjenesten, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteen mener det vil være riktig å evaluere anbudsprosessen og bruke erfaringene i den videre prosessen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti mener en utredning ikke bør ta lengre tid enn to år med tanke på å forberede en eventuell overtakelse av tjenesten av den øvrige spesialisthelsetjenesten.

Foretaksmodellen

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti mener at situasjonen som har oppstått, gir en ny illustrasjon av utfordringene med helseforetaksmodellen. Når regjeringen delegerer ansvar til foretak, som igjen oppretter nye foretak og delegerer ansvar, gir det lite politisk kontroll. Disse medlemmer mener dagens helseforetaksmodell innen spesialisthelsetjenesten må avvikles. Det er behov for mer politisk styring av sykehusene. Disse medlemmer mener det er behov for overføring av makt fra byråkratene til de folkevalgte. Disse medlemmer mener det er de folkevalgte på Stortinget og i styrene i de lokale helseforetakene som skal bestemme. Folkevalgte i kommunene og regionene bør sitte i de lokale helseforetaksstyrene. Ved avvikling av de regionale helseforetakene mener disse medlemmer at statlig eierskap av sykehusene skal videreføres, og at ansvarlig statsråd skal stå for styringen av de lokale helseforetakene på bakgrunn av føringer gitt av Stortinget. Stortinget skal stå for overordnet, langsiktig styring gjennom en rullerende nasjonal helse- og sykehusplan etter mønster av Nasjonal transportplan. Vesentlige endringer i sykehusstruktur og sykehusfunksjoner skal avgjøres av Stortinget gjennom denne planen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om å avvikle dagens helseforetaksmodell innen spesialisthelsetjenesten.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen gjenopprette trygge luftambulansetjenester ved å kreve virksomhetsoverdragelse for både piloter og annet mannskap, uansett operatør, fremover.

Forslag fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen sikre erfaringskompetanse i luftambulansetjenesten, uavhengig av operatør.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen sikre luftambulansetjenesten, enten gjennom forhandlinger med operatør, ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser eller på annen egnet måte.

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:
Forslag 4

Stortinget ber regjeringen fremme sak om å avvikle dagens helseforetaksmodell innen spesialisthelsetjenesten.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 5

Stortinget ber regjeringen sikre at drift og vedlikehold av luftambulansene, som er kritisk infrastruktur for landet vårt, legges til Norge, slik at sårbarheten for tjenestene begrenses og det er mulig å sikre nasjonal kontroll ved krisesituasjoner.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen sørge for at kontrakten mellom Luftambulansetjenesten HF og Babcock Scandinavian Air Ambulance AB om å drive ambulanseflytjenester fra 1. juli 2019 blir annullert, og at det ved skifte av operatør i luftambulansetjenesten skal settes krav om virksomhetsoverdragelse av personell.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 7

Stortinget ber regjeringen ta direkte kontroll og styring over helseforetaket Luftambulansetjenesten HF, og sikre luftambulanseberedskapen over hele landet, med nødvendige tiltak på kort og lang sikt for å skape stabilitet og forutsigbarhet i tjenesten.

Forslag 8

Stortinget ber regjeringen sørge for at det blir gjennomført en uavhengig, ekstern granskning av den gjennomførte anbudsprosessen ved bytte av operatør i luftambulansetjenesten.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding I fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Tilråding II fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti. Tilråding III fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til redegjørelsen og representantforslaget og råder Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I

Stortinget ber regjeringen sikre luftambulanseberedskapen over hele landet, med nødvendige tiltak på kort og lang sikt for å skape stabilitet og forutsigbarhet i tjenesten.

II

Stortinget ber regjeringen sikre forsvarlig drift og vedlikehold av luftambulansene ved den enkelte base.

III

Stortinget ber regjeringen utrede offentlig/ideell drift av luftambulansetjenesten, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Vedlegg 1

Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 28. mai 2018

Redegjørelse om ambulansefly i nord – svar på spørsmål

Jeg viser til brev fra Helse- og omsorgskomitéen datert 24. mai 2018, der komitéen ber om svar på 16 spørsmål i forbindelse med min redegjørelse i Stortinget 15. mai 2018. Spørsmålene besvares nedenfor.

  • 1. Ifølge redegjørelsen er det gjennomført tiltak for å styrke bemanningen på AMK-sentralen i Tromsø. Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak som er gjennomført?

Svar:

Helse Nord RHF har informert meg om at AMK Tromsø, da situasjonen oppstod, styrket sykepleierbemanningen knyttet til luftambulansefunksjonen. Dette innebærer at det på dag- og kveldstid er to sykepleiere i stedet for en. Dette er en funksjon som krever spesialopplæring, og følgelig er det en begrenset personellgruppe som kan utøve den på overtid/ekstravakt. Dette er derfor etablert som en fleksibel ordning, avhengig av prognose for tilgjengelig ambulanseflykapasitet og noen ganger i forhold til tilgang på kvalifisert personell. I den situasjonen som har utviklet seg, er hensynet til arbeidsbelastning og arbeidsmiljøloven også viktig.

Funksjonen «AMK-lege» er styrket med ekstra lege (100 pst.) på dag og senkveld. Også her er det en viss fleksibilitet i forhold til beredskapssituasjonen for flyene.

Antall oppdrag har ikke økt. Tilgangen på luftambulanseressurser har i perioder vært bedre enn normalt.

  • 2. Ifølge redegjørelsen er det satt i verk tiltak for å styrke flykoordineringssentralen i Tromsø. Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak som er satt i verk?

Svar:

Luftambulansetjenesten HF opplyser at Flykoordineringssentralen (FKS) er samlokalisert med AMK Tromsø, som har den medisinske koordineringen av flyoppdragene. Det er den medisinske koordineringen som er styrket. FKS har ansvaret for den operative koordineringen og er bemannet med to flykoordinatorer på dag og kveld - og én på natt og helg. Dette er normal bemanning, og det har så langt ikke vært nødvendig med forsterkninger ut over at det er blitt økt belastning på leder av FKS og Luftambulansetjenesten HF.

Under sommeravviklingen er det normalt mindre planlagte flyprogram grunnet lavdrift på sykehusavdelingene. Da bemannes FKS med bare én flykoordinator på kveldsvakter. Situasjonen nå medfører en del økt belastning for de som arbeider i sentralen og det kan bli aktuelt å styrke bemanningen i enkelte perioder, spesielt i sommer. Ekstratiltak som krever andre rutiner og arbeidsverktøy krever mye fokus fra de som arbeider ved sentralen. Behovet for å styrke bemanningen vurderes løpende av Luftambulansetjenesten HF.

  • 3. Ifølge redegjørelsen vil Babcock gjennomføre vedlikehold av ambulanseflyet i Norge. Kan statsråden garantere for at dette vil skje?

Svar:

Babcock har i epost til Helse- og omsorgsdepartementet datert 14. mai 2018 opplyst om følgende knyttet til vedlikehold og arbeidsplasser i Nord-Norge:

"Det har vært hevdet at BSAA skulle gjennomføre vedlikeholdet i Sverige. Vi kan informere om at BSAA har besluttet å gjennomføre vedlikeholdet av ambulanseflyene i Nord-Norge, og ser på muligheten for å gjøre dette i Tromsø som i dag. Vi har hatt første møte med Avinor for å finne løsninger. Det er blant annet behov for en stor hangar. Får vi en løsning for dette i Tromsø vil vi også utforme anlegget slik at omlasting av pasienter kan skje innendørs under kontrollerte forhold. I dag foregår omlastingen fra luftambulanse til bilambulanse utendørs i all slags vær. Får vi opp denne omlastingsterminalen kan alle overførsler skje innendørs i 20 varmegrader hele året. Det fører til økt sikkerhet og kvalitet for både pasient og mannskap.

I tillegg vil BSAA ha en desentralisert vedlikeholdsstruktur, som sørger for at basene i Kirkenes, Alta, Bodø, Brønnøysund og Ålesund vil være bemannet av lokalt ansatte 24 timer i døgnet. I tillegg vil det være servicepersonell på Gardermoen, hvor det nye jetflyet blir stasjonert."

Det går fram av e-posten fra Babcock at denne orienteringen ble sendt til de parlamentariske lederne og Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget 13. mai 2018.

Luftambulansetjenesten HF har opplyst om at ledelsen i Babcock i e-post datert 25. mai 2018 igjen har bekreftet at vedlikeholdet vil bli utført i Norge.

  • 4. Ifølge redegjørelsen vil assistanse fra Forsvaret skje etter «etablert avtale». Kan statsråden redegjøre for hva denne avtalen innebærer, og om hvilken prioritet helseoppdrag får sett opp mot andre nød-oppdrag?

Svar:

Av avtalen går det fram hva Forsvaret kan bistå med. "Forsvaret kan yte bistand til sivile helsemyndigheter med de til enhver tid tilgjengelige ressurser eller kapasiteter som er pålagt beredskap."

I denne saken gjelder bistandsbehovet "Kapasiteter for luftevakuering med helikopter". Helsedirektoratet har etter anmodning fra Helse Nord RHF bedt Forsvaret om bistand i form av to helikoptre stasjonert i Finnmark. Avtale om bistand gjelder foreløpig fram til 5. juni 2018.

De to Bell helikoptrene som er satt til disposisjon for helsetjenesten er stasjonert i Kirkenes og i Lakselv / Banak. Det er etablert varslingslinjer fra AMK Tromsø. De har full medisinsk utrustning og er oppsatt med bl.a. anestesilege og anestesisykepleier («medic»). Disse helikoptrene har 15 minutters responstid.

Avtalen mellom Helsedirektoratet og Forsvaret ved Forsvarets operative hovedkvarter vedrørende gjensidig bistand ble signert 7. desember 2011. Avtalen legger til rette for rask avklaring av bistandsanmodninger ved å regulere hvem som skal fremsette slik anmodning (FOH og Helsedirektoratet), kontaktinformasjon, hva en anmodning skal inneholde av informasjon, avklaring av kostnadsmessige spørsmål mv.

Anmodning om bistand avgjøres på relevant nivå i hhv Forsvaret og i Helsesektoren. I ytterste konsekvens er det regjeringen som beslutter prioritering og disponering av nasjonale ressurser.

  • 5. Redegjørelsen omhandler kompenserende tiltak. Hva vil de skisserte tiltakene koste på kort og lang sikt, og hvem skal betale for de kompenserende tiltakene, som f.eks. innleie av ekstra fly?

Svar:

Her viser jeg til mitt svar på spørsmål nr. 1 til Stortingets spørretime 23. mai 2018 fra representanten Moxnes.

Jeg har bedt Luftambulansetjenesten HF og Helse Nord RHF redegjøre for kostnadene for hastetiltakene som er satt inn så langt.

Luftambulansetjenesten HF har oppgitt følgende tiltak og kostnader hos dem:

Det er innleid et Beech 250 ambulansefly fra Sverige. Flyet står i beredskap mandag til fredag i Tromsø. Prisen vil variere noe avhengig av bruken, men ligger i størrelsesorden 600 000 kroner per uke. Etter mitt svar til Moxnes er innleien utvidet med to uker (til 15. juni), slik at det nå er avtalt leie i seks uker, til en samlet kostnad på om lag 3,6 mill. kroner. Det er innleid bistand fra Sykehusinnkjøp HF. Dette med en kostnad på 250 000 kroner. Det er også kjøpt juridisk kompetanse for 250 000 kroner.

Luftambulansetjenesten har også en mulighet til å leie ytterligere et fly, et jetfly fra Sverige. Dette betales i så fall per time og kostnaden vil da være avhengig av bruk. Prisen er 31 000 kroner per time. Øvrige tiltak under planlegging er foreløpig ikke kostnadsberegnet.

Helse Nord RHF har også iverksatt flere avhjelpende tiltak. De har oppgitt følgende kostnader knyttet til disse:

Leie av to helikopter fra Forsvaret, for mellom 350 000 – 500 000 kroner per uke per helikopter. Det er foreløpig avtalt fire uker, noe som innebærer en kostnad på inntil fire millioner kroner. Det er også iverksatt flere tiltak på bakken for å styrke beredskapen. Det har vært en oppbemanning av Regional AMK ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til en kostnad på omtrent 70 000 kr per uke. Det har blitt etablert ekstra beredskap for ortopeditjeneste i Lofoten og Vesterålen som koster 150 000 kr per uke. Finnmarkssykehuset har hatt styrking av bilambulansetjenesten på enkeltvakter. Beregnet kostnad er 30-50 000 kroner.

Ut over dette har selvfølgelig egne administrativt ansatte, både i Luftambulansetjenesten og i Helse Nord, hatt en økt beredskap i perioden.

Når det gjelder kostnader for kompenserende tiltak hos henholdsvis Luftambulansetjenesten HF og Helse Nord RHF, så må disse på kort sikt håndteres fra disse. Det har vært stilt spørsmål ved om Lufttransport AS skal dekke deler av kostnadene for kompenserende tiltak. Dette er et forhold mellom avtalepartene og må håndteres i tråd med avtale.

Jeg er imidlertid nå mest opptatt av å sikre en tilstrekkelig beredskap i luftambulansetjenesten.

  • 6. Ifølge redegjørelsen blir planlagte tilbakeføringer med luftambulanse nedprioritert. Hvilke konsekvenser har dette gitt for sykehus og enkeltpasienter, og hvilke konsekvenser vil det kunne føre til om nedprioriteringen fortsetter i ett år til?

Svar:

Tilbakeføring av pasienter med ambulansefly er bestillinger som gjøres dagen før og det settes opp et program for neste dag. Ofte ivaretas disse pasientene på returer og gjerne «samkjørte» (to pasienter samtidig i flyet). Disse pasientene er ivaretatt av sykehusene i påvente av transport - altså ikke pasienter med høy hastegrad. Utfordringer kan oppstå dersom disse pasientene ikke kan transporteres ut. Dette kan medføre kapasitetsproblemer i berørt avdeling (for eksempel inntaksstopp i avdelingene)

Da denne situasjonen oppstod (fly på bakken eller få fly i beredskap), var det antydning til at tilbakeføringspasienter ikke kunne prioriteres. Dette endret seg raskt og har fungert som normalt de siste ukene. Det er ikke rapportert at situasjonen har medført uheldige situasjoner verken for pasienter eller sykehus.

  • 7. De regionale helseforetakene (RHF) har et overordnet sørge-for-ansvar for ambulansetjenesten 24/7. Hvilke grep gjorde Helse Nord, som nå har oppfølgingsansvaret, da det i vår viste seg at Luftambulansetjenesten HF ikke klarte å ivareta beredskapen på vegne av de regionale helseforetakene?

Svar:

Helse Nord RHF ble varslet på ettermiddagen 27. april 2018 om at ambulanseflyene i Norge var satt på bakken. Luftambulansetjenesten HF etablerte stab og ble satt i RØD beredskap. Beredskapsleder RHF informerte Helse- og omsorgsdepartementet og administrerende direktør umiddelbart, og fagdirektør informerte alle helseforetakene i regionen ved fagsjefene om situasjonen og mulige konsekvenser for pasientlogistikk og behandlingsstrategi.

Fylkeslegen i Troms (kontaktfylkeslege i Nord-Norge) ble informert samme kveld. Alle regionale helseforetak ved fagdirektørene ble informert slik at pasientlogistikk og behandlingsstrategi kunne justeres etter den situasjonen som oppstod.

Situasjonen ble fulgt nøye fra beredskapsleder og fagdirektør gjennom de første timene. Den 28. april 2018 ble etter hvert de fleste basene meldt inn på beredskap. Ambulanse-helikopterressursene i hele Norge samt redningstjenestens helikoptre var operative slik at prioritert transport til sykehus og mellom sykehus kunne avvikles der ambulansefly ikke var tilgjengelig. Transportbehov med mindre hastegrad kunne bruke alternativ transport som for eksempel ambulansebil.

Helse Nord RHF etablerte GRØNN beredskap der tilgjengelighet for ambulansefly ble kontinuerlig registrert. Den 6. mai 2018 ble beredskapsnivået hevet til GUL ettersom prognosen var bekymringsfull, og spesielt døgnene 7. og 8. mai ble utfordrende. I disse to døgnene var det kun to fly i beredskap i Nord-Norge. Det oppstod heldigvis ingen dramatiske hendelser som ikke lot seg løse med god kreativ organisering i en situasjon med alvorlig svekket beredskap.

I Nord Norge er spesielt Finnmark sårbar for svekket beredskap. For å kompensere for dette, anmodet Helse Nord RHF om bistand fra Forsvaret.

Et Bell 412 helikopter rigget for ambulansetransport med anestesilege og anestesisykepleier ble satt på 15 minutters beredskap i Kirkenes fra 8. mai 2018. Et tilsvarende helikopter ble stasjonert på samme beredskap i Lakselv/Banak fra 10. mai 2018. Varslings- og kontrolllinjer ble avklart med AMK Tromsø, Flykoordineringssentralen og Forsvarets Operative Hovedkvarter. Disse helikoptrene har fram til 16. mai gjennomført 11 til dels krevende oppdrag som har sikret hensyn til liv og helse for befolkningen i Finnmark.

Finnmarkssykehuset HF og Helgelandssykehuset HF har tatt høyde for økt beredskap på bilambulanse og økt antall tilgjengelige bilambulanser på strategiske lokalisasjoner.

Nordlandssykehuset HF har økt ortopedisk kirurgisk beredskap ved Nordlandssykehuset Vesterålen og Lofoten for å kunne operere flere akutte skader lokalt, og dermed skape mindre behov for lufttransport mot Nordlandssykehuset Bodø fra Lofoten og Vesterålen.

Luftambulansetjenesten HF har leid inn et ambulansefly Beech 250 med besetning fra Babcock med stasjonering i Tromsø. På kort sikt er det gjort avtale til medio juni 2018. Ved behov kan dette flyet leies ut året 2018. Flyet kan benyttes på flyplasser med lang rullebane. Flyet er i beredskap på dagtid alle hverdager. Dette flyet har tilsvarende medisinsk utrustning som Lufttransport FW AS sine fly og kan også fly kuvøseoppdrag. I tillegg kan et jetfly av typen Learjet med stasjonering på Arlanda benyttes for lange transportoppdrag.

Helse Nord RHF har siden 6. mai 2018 hatt GUL beredskap med daglige planlagte koordineringsmøter med regional AMK, Flykoordineringssentralen og Luftambulansetjenesten HF. Helse Nord RHF koordinerer daglig rapportering i HelseCIM (beredskaps IKT-verktøy) fra Luftambulansetjenesten HF, helseforetakene i Helseregion Nord og de andre helseregionene. Det har vært spesiell oppmerksomhet på forhold som kunne ha vært truende for liv og helse. Helse Nord RHF sammenfatter daglig en rapport som sendes Helse- og omsorgsdepartementet og fylkesmennene.

Helse- og omsorgsdepartementet, styret i Helse Nord RHF, styreledere i helseforetakene i Helseregion Nord samt de andre regionale helseforetakene har vært forløpende informert gjennom planlagte møter og daglig rapportering i HelseCIM. På hjemmesiden til Helse Nord RHF legges det løpende ut informasjon om oppdatert status for samtlige ambulansefly i landet.

  • 8. Ifølge redegjørelsen har statsråden hatt «tett dialog med Helse Nord» i saken. Hvordan er inhabiliteten til styreleder blitt vurdert i denne dialogen, og var styreleder til stede i styremøtet mai 2017 som gav fullmakt til AD-møtet i saken?

Svar:

Det jeg her viser til, er dialogen som har vært med Helse Nord RHF etter situasjonen som oppsto 27. april 2018, og det ble klart at Helse Nord RHF fulgte opp saken på vegne av de regionale helseforetakene.

Jeg hadde blant annet møter med administrativ ledelse i Helse Nord RHF og ledelsen i Luftambulansetjenesten HF 4. og 5. mai 2018. Det har etter dette også blitt etablert et rapporteringsregime hvor departementet mottar daglige rapporteringer om beredskapen.

Jeg har hatt samtaler med tidligere styreleder Telle om hennes vurdering av egen habilitet og da hun informerte meg om sitt ønske om å fratre som styreleder. Jeg har ikke hatt dialog med Telle omkring de beredskapsmessige utfordringene vi har hatt de senere ukene.

Jeg vil igjen understreke at det ikke foreligger opplysninger som tilsier at Telle har deltatt i anskaffelsesprosessen på en slik måte at det har påvirket prosessen, eller har fått informasjon som har gitt henne fordeler i hennes lederstilling.

Når det gjelder styresak 67-2017 Anskaffelse av ambulanseflytjenester – forankring av anskaffelsen og fullmakt til adm.direktør ble behandlet i styremøte i Helse Nord RHF 23. mai 2017, går det fram av protokoll fra styremøtet at daværende styreleder Telle var til stede i møtet.

  • 9. Det er kjent at 20 piloter i Lufttransport FW AS har fått annet jobbtilbud. Hvordan mener statsråden at beredskapssituasjonen vil være til høsten dersom 20 nye piloter slutter som flygere i luftambulansetjenesten?

Svar:

Bemanningssituasjonen vil være avgjørende for beredskapen framover. Helse Nord har utarbeidet en plan med tiltak både på kort og lang sikt. Den inneholder flere kompenserende tiltak som kan iverksettes ved bortfall av ambulansefly. Planen må nødvendigvis videreutvikles og oppdateres etter hvert som situasjonen utvikler seg, ikke minst hvis det skjer endringer i Lufttransport sin evne til å levere tjenester. Det kan her bemerkes at pilotene i Lufttransport har en oppsigelsetid på tre måneder.

Lufttransport har igangsatt tiltak for å bedre tilgangen på piloter i tiden fremover. Ti til tolv nye piloter vil være klar for tjeneste i juni eller juli. Fra 1. juni i år iverksettes ny kontrakt for ambulansehelikopter. Det gir mulighet for etter hvert å sette inn ytterligere to reservehelikoptre i drift, utover den ordinære beredskapen.

Luftambulansetjenesten har i sin mer langsiktige plan sett på mulighetene for innleie av flere fly fra eksterne leverandører, herunder har de pekt på muligheten for at Babcock kan overta ansvaret for enkelte baser før 1. juli 2019. Dette hvis Lufttransport ikke evner å levere tilstrekkelige tjenester ut deres avtaleperiode.

Jeg har i brev til Helse Nord RHF datert 28. mai 2018 bedt om en orientering knyttet til to forhold:

  • 1. Hvilke planer de regionale helseforetakene har lagt for å håndtere en situasjon der mange fly er ute av beredskap samtidig, og i ytterste konsekvens alle (jf. situasjonene som oppstod natt til 28. april).

  • 2. Hvilke planer de regionale helseforetakene har lagt for å håndtere situasjonen hvis det viser seg at Lufttransport over tid ikke evner å levere tjenester som avtalt.

Jeg har bedt om en tilbakemelding på det første punktet så snart som mulig. Når det gjelder punkt 2 er det naturlig å avvente resultatet av forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock som starter denne uken, da dette vil kunne ha stor betydning for personellsituasjonen og dermed risikobildet framover.

  • 10. Kan statsråden redegjøre for hvorvidt RHF og Luftambulansetjenesten HF har gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser ved operatørbytte, inkludert beredskapskonsekvenser som et tap av nøkkelpersonell vil kunne gi, og om dette er lagt til grunn i anbudsprosessen?

Svar:

Luftambulansetjenesten HF har informert meg om at risikoanalyse knyttet til operatørbytte ikke ble gjennomført spesifikt i arbeidet med ambulanseflyanskaffelsen. Dette temaet var behandlet av Luftambulansetjenesten HF i arbeidet med helikopteranskaffelsen, og det ble sett hen til de vurderingene som ble gjort i den forbindelse. Temaet om ivaretakelse av personell ble imidlertid grundig drøftet av ambulanseflyprosjektet og det ble gjort flere grep som er beskrevet under, for å ivareta personellet og kompetansen i tjenesten. Sett i lys av den situasjonen tjenesten nå står overfor, kan en likevel i ettertid se at Luftambulansetjenesten HF burde gått grundigere inn for å analysere risikobildet spesifikt ved bytte av operatør.

For å redusere utfordringene med operatørbytte ligger det inne krav i avtalen om samarbeid ved eventuell avslutning av tjenesten. Dette kravet ligger inne i gjeldende avtale med Lufttransport FW AS og i ny avtale med Babcock SAA. Kravet er formulert slik i avtalen med Lufttransport FW AS, Avtale – kjøp av ambulanseflytjenester:

"13. Avslutning av Avtalen

Operatøren plikter å tilrettelegge sin avslutning av tjenesten på en slik måte at beredskapen ikke forringes i avslutningsperioden eller at en eventuell ny Operatør ikke blir forhindret fra å oppfylle sine forpliktelser. Dersom Operatøren ikke treffer rimelige tiltak for å begrense kostnadene ved oppsigelsen, skal det endelige vederlag reduseres tilsvarende. Operatøren skal i tillegg oppfylle de krav som følger av dette punktet."

På bakgrunn av krav i de to kontraktene er det også opprettet samarbeidsavtaler mellom de to flyselskapene (Service Level Agreement (SLA)), blant annet for å sikre at den nye operatøren ikke henter over nøkkelpersonell fra dagens operatør på en slik måte at det skaper problemer for å gjennomføre dagens kontrakt.

Flyselskapene er også pålagt å ha kvalitetsstyringssystem som tilfredsstiller krav i EASA1-forskriftene. I tillegg skal alle flyselskap ha egne risikoanalyser som beskriver kjente farer eller trusler for flysikkerheten og beskrive tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå. Luftambulansetjenesten HF har også lagt føringer for denne type analyse og risikohåndtering i kontraktene med dagens flyselskap, samt krav til varsling om det er forhold som kan true selskapenes leveranse og beredskap.

Avslutningsvis kan det også nevnes at Sykehusinnkjøp HF utførte en enkel risikoanalyse av risikoelementer knyttet til selve gjennomføringen av anskaffelsesprosjektet. Luftambulansetjenesten HF har opprettet et eget mottaksprosjekt knyttet til overgangen fra gammel til ny operatør. I dette prosjektet er det gjennomført en egen risikoanalyse knyttet til oppstart av ny avtale. Et av kravene til ny tilbyder var også at det skulle gjennomføres og fremlegges en egen risikoanalyse knyttet til implementeringsfasen. Dette ble utført av Babcock.

Det ble i anbudsdokumentene satt svært strenge obligatoriske krav til pilotenes erfaring og kompetanse (altså ikke evaluerbare krav). Kravene var av en slik art at ny tilbyder med stor sannsynlighet ville få behov for en del av personellet fra eksisterende operatør.

Ingen potensielle tilbydere har gitt innspill til prosjektet om at det var behov for et krav om virksomhetsoverdragelse. Lufttransport FW AS, som er dagens operatør, ga heller ikke dette innspillet.

  • 11. Hvor stor vekt legger statsråden på å beholde eksisterende personell i luftambulansetjenesten – og derved kompetanse, lokalkunnskap og relasjoner?

Svar:

Flysikkerhet er avgjørende og det er viktig at tjenesten har kompetent personell som tilfredsstiller kravene som er satt i konkurransegrunnlaget og øvrige myndighetskrav. Kravene må knyttes til kompetanse hos alle piloter, men det er likevel åpenbare fordeler ved å kunne benytte personell fra Lufttransport som har den kompetansen som kreves.

  • 12. I redegjørelsen vises det til at AD-møtet mellom de fire regionale helseforetakene gjorde beslutning i saken på fullmakt av styrene. Er AD-møtets beslutning i en slik sak i tråd med helseforetaksmodellens ansvarsfordeling mellom HOD, RHF og HF?

Svar:

Helseforetaksloven fastsetter hvilke styrings- og beslutningsorganer foretakene skal ha og hvilken myndighet som er lagt til det enkelte organ. Helseforetaksloven bygger på en klar rollefordeling mellom eier, styre og daglig leder. Den politiske styringen følger de lovfestede ansvarslinjene.

Styrene i helseregionene er helse- og omsorgsministerens redskap for å gjennomføre regjeringens helsepolitikk. På samme måte er styrene i helseforetakene de regionale helseforetakenes redskaper for å gjennomføre deres ansvar for å sørge for spesialisthelsetjenester til befolkningen.

Fra 2013 ble det gjennom endringer i helseforetaksloven gitt adgang til at de regionale helseforetakene kunne eie helseforetak sammen. Bakgrunnen for dette var forslagene til endringer i helseforetaksloven i Prop. 120 L (2011–2012). Det ble her også åpnet for at virksomhet som ikke er spesialisthelsetjeneste, men som er nødvendige og sentrale forutsetninger for utøvelse av spesialisthelsetjeneste, også kan organiseres som helseforetak. Luftambulansetjenesten HF ble som en oppfølging av dette organisert som et helseforetak fra 2017. Luftambulansetjenesten har imidlertid allerede fra 2004 vært et felleseid datterselskap til de regionale helseforetakene, men da organisert som ansvarlig selskap.

Helseforetaksloven gir styret og daglig leder myndighet til å fatte beslutninger. Alle beslutninger som fattes på vegne av virksomheten skal derfor fattes enten av styret eller daglig leder selv, eller av den som har fått fullmakt.

De regionale helseforetakene behandlet høsten 2015 likelydende styresak om styringen av de felles eide selskapene, og etablerte med dette blant annet felles prinsipper for styring og eieroppfølging av selskapene. Det framgikk av saken at eierstyringen og oppfølgingen av virksomheten i de felleseide selskapene skulle ivaretas av de administrerende direktørene i de fire regionale helseforetakene.

I likelydende styresaker som ble fremmet for styrene i de regionale helseforetakene i mai 2017 (i Helse Nord styresak 67-2017) heter det at "På grunn av kontraktens samlede verdi, har de fire adm. direktører i RHFene ønsket å innhente en særskilt fullmakt fra styret i eget RHF for å kunne inngå kontrakt. Det utarbeides derfor en felles styresak, der hvert RHF-styre bes om å gi fullmakt til sin adm. direktør innenfor de rammer som skisseres i saken."

Det følger av dette at den enkelte administrerende direktør ble gitt fullmakt fra eget styre til å fatte beslutning, og som ble formidlet i forbindelse med AD-møtet.

På bakgrunn av dette mener jeg denne saken er håndtert i tråd med de ansvarsforholdene som følger av helseforetaksloven.

  • 13. Ifølge redegjørelsen ble det etablert et mottaksprosjekt med en «dedikert» prosjektleder og et samarbeidsorgan med representanter for de viktigste interessentene. Kan statsråden dokumentere hvem som har deltatt og hva som har skjedd i dette samarbeidsorganet?

Svar:

Luftambulansetjenesten HF har opplyst at samarbeidsorganet har sin bakgrunn i følgende krav i konkurransegrunnlaget:

«Tilbyder skal etablere et samarbeidsorgan for å sikre god overgang, forutsigbarhet og dialog med alle helseforetak i etableringsfasen. Dette skal sikre en best mulig dialog frem til oppstart, og at dagens drift opprettholdes».

Følgende mandat er gitt til samarbeidsorganet:

«Samarbeidsorganet er rådgivende og skal bidra til å utvikle sterke samarbeidsrelasjoner mellom aktørene i ambulanseflytjenesten. Organet skal bidra til at kontakten med helseforetak ivaretas på en god måte. Organet skal bidra til at helheten i tjenesten blir levert sikkert og trygt, og at helseforetakene er godt informert i hele prosessen. Organet informeres i forkant ved betydelige endringer, komplikasjoner eller risikoelementer slik at et «føre var» – prinsipp etterleves.

Organet drøfter saker av felles interesse for alle baser og helseforetak hvor hensikten er å utvikle et godt og resultatorientert samarbeid. Alle deltakere har et særlig ansvar for å bringe saker av felles interesse opp til drøfting så tidlig som mulig. BSAA ved prosjektleder har ansvar for innkalling, dagsorden og referat samt tilrettelegging for at det etableres en møteplan. Om ønskelig kan det organiseres befaring. Samarbeidsorganet konstituerer seg selv med leder og nestleder.»

Samarbeidsorganet møtes hver tredje måned for å drøfte:

  • Kommunikasjon internt og eksternt

  • Status på implementeringsplanen

  • Ivaretakelse av personell

  • Samkjøring av prosesser, styringssystemer og strukturer

  • Plan for og gjennomføring av trening og opplæring

  • Etablering på basene og planlegging av oppstart og drift

  • Samarbeidskultur og potensielle samarbeidsproblemer

Samarbeidsorganet har følgende medlemmer:

  • Babcock: prosjektledelsen

  • Luftambulansetjenesten HF: Pål Madsen, Willy Strandkleiv + andre ved behov

  • Helse Nord: Klinikksjef Jørgen Nilsen, Finnmarkssykehuset HF

  • Helse Midt-Norge: Avdelingssjef Kristen Rasmussen, Sykehuset Møre & Romsdal HF

  • Helse Vest: Avdelingsoverlege Bjarne H. Vikenes

  • Helse Sør-Øst: Avdelingssykepleier Tone Raasok, OUS HF

  • Vernetjenesten: Flysykepleier Svein Harald Enge, Kirkenes

Samarbeidsorganet har i møter hittil lagt vekt på gjensidig informasjon med fokus på forbedringsområder i samspillet mellom flyoperatør og helseforetakets personell, utvikling av nasjonale prosedyrer, for eksempel knyttet til smitteprosedyrer og transport av psykiatripasienter. Organet har også startet planlegging av opplæring og utsjekk av flysykepleierne før oppstart av ny kontrakt.

Sett i lys av den aktuelle situasjonen skal rollen til samarbeidsorganet forsterkes for å sikre overgangen til nytt selskap.

  • 14. Ifølge redegjørelsen vil kontrakten med Babcock bidra til å heve kvaliteten på tjenestene. Er dette i forhold til annet konkurrerende tilbud eller i forhold til dagens situasjon?

Svar:

I min redegjørelse til Stortinget 15. mai informerte jeg om at kontrakten med Babcock bidrar til å heve kvaliteten på tjenesten. Dette er i forhold til dagens tjenesteavtale, og følger av høyere kvalitetskrav satt i anbudskonkurransen.

Fra 1. juli 2019 blir det blant annet nye kortbanefly på alle baser. Disse flyene vil ha bedre navigasjonsutstyr og bedre sikkerhetsutstyr om bord, og fly raskere enn i dag. De nye flyene vil ha en medisinsk innredning som gir muligheter for mer spesialisert behandling om bord. Tjenesten får et mellomstort jetfly på Gardermoen, som erstatter et av dagens propellfly. Dette kan nå Svalbard og Nord-Norge med mye utstyr og flere leger og sykepleiere om bord.

Det settes inn en besetning i bakvakt som kan hentes inn ved sykdom og fravær. Dette er nytt og gir tjenesten økt tilgjengelighet og bedre beredskap.

En uttømmende liste finnes her: http://www.luftambulanse.no/forbedringer-i-ambulanseflytjenesten-fra-2019.

  • 15 .Kan statsråden gjøre rede for om anbudsdokumentet ble utformet slik at bare en oppfylte minstekrav til beredskap, var det pris som avgjorde hvem som skulle få kontrakten. Hvordan vurderer statsråden verdien av ulike beredskapsnivå i de to tilbudene?

Svar:

Anbudsdokumentene ble ikke utformet slik at bare en tilbyder oppfylte minstekrav til beredskap. Dette ville være i strid med grunnleggende prinsipper i anskaffelsesregelverket. Alle de fire tilbudene fra de to tilbyderne som ble levert, oppfylte de obligatoriske kravene til beredskap.

Det var en sammenstilling av pris og kvalitet som lå til grunn for tildelingen. Kvalitet ble i denne konkurransen vektet 60 prosent, mens pris ble vektet 40 prosent. Kvalitet ble evaluert ut fra flere underkriterier, blant annet krav til beredskap, krav til kompetanse, krav til kvalitet, krav til medisinsk innredning etc. Totalt ble det stilt 376 krav til kvalitet i konkurransegrunnlaget, fordelt på de ulike underkriteriene. Av disse var det 95 evalueringskrav, som leverandørene ble evaluert på og som avgjorde tilbudenes kvalitetsscore. Det er grundig redegjort for hvordan de ulike kriteriene ble vektet og hvordan evalueringen ble gjennomført i notatene fra Luftambulansetjenesten HF og Sykehusinnkjøp HF, som ble sendt Helse- og omsorgskomitéen 22. mai.

Resterende krav var obligatoriske krav og kontraktskrav. Innfris ikke disse kravene av tilbyderen, vil leverandørene bli avvist fra konkurransen. Det er viktig å påpeke at summen av og innholdet i de obligatoriske krav og kontraktskrav som er stilt i denne konkurransen alene gir en veldig høy kvalitet på tjenesten som skal leveres, det er ikke «minstekrav» slik det omtales her. De er satt som obligatoriske krav, nettopp fordi beredskapsnivået anses som så viktig at dette ikke er noe en tilbyder skal kunne avgjøre nivået på.

Oppsummert:

  • Tre firedeler (¾) av alle krav i denne konkurransen var obligatoriske – disse måtte alle tilbydere levere på – det er her det meste av beredskap og tilgjengelighet på fly ligger.

  • På den siste en firedel (¼) av kravene konkurrerte de to flyselskapene om å levere best på kvalitet og kom hakk i hel på en skala fra 0 til 10. Bare et halvt poeng skilte. Denne delen ble vektet 60%.

  • Så konkurrerte flyselskapene på pris. Prisen ble vektet 40%.

  • Med nesten identisk skåre på kvalitet og stort sprik i pris vant Babcock.

Det er ikke ulike beredskapsnivå på tilbudene da dette er regulert av de obligatoriske kravene til beredskap. Påkrevd beredskapsstruktur ved alle ambulanseflybaser var beskrevet i konkurransegrunnlaget, og lagt til grunn for hvordan leverandørene skulle dimensjonere sine tilbud. Det skal stilles ambulansefly og operativ besetning i beredskap på baser i henhold til spesifikasjoner gitt i tabellen nedenfor:

Base

Timer/Dager

Aktiveringstid/Vakttype

Vaktbyttetidspunkt

Kirkenes

24/7 - 365

20 min /døgn

07.30 og 19.30

Alta

24/7 - 365

20 min/ døgn

06.00 og 18.00

Tromsø 1

24/7 - 365

20 min/ døgn

09.00 og 21.00

Tromsø 2

(jetfly)

24/7 - 365

20 min, 08.00 til 22.00 alle hverdager

60 min på natt/lør/søn/helligdager

08.00 og 20.00

Bodø

24/7 - 365

20 min/døgn

06.00 og 18.00

Brønnøysund

24/7 - 365

20 min, 08.00 til 22.00 alle hverdager

60 min på natt/lør/søn/helligdager

08.00 og 20.00

Ålesund

24/7 - 365

20 min, 08.00 til 20.00 alle hverdager

60 min på natt/lør/søn/helligdager

06.00 og 18.00

Gardermoen 1

(jetfly)

24/7 - 365

20 min, 08.00 til 20.00 alle hverdager

60 min på natt/lør/søn/helligdager

06.00 og 18.00

Gardermoen 2

11/5

20 min, 08.00 til 19.00 alle hverdager

-

Det er med andre ord ikke to ulike beredskapsnivå i tilbudene fra hhv. Babcock og Lufttransport FW AS. Alle tilbud er dimensjonert for å levere det samme beredskapsnivået, fastsatt av Luftambulansetjenesten HF. Babcock er i kontraktsperioden forpliktet til å utføre tjenesten i henhold til de krav til beredskap som Luftambulansetjenesten HF har stilt. Dersom det oppstår forhold som gjør at Babcock ikke overholder kravene til beredskap i kontraktsperioden, plikter selskapet å treffe nødvendige tiltak for snarest mulig å gjenopprette avtalt beredskapsnivå. Slik avtalen er bygd opp vil det altså innebære at det er Babcock som må iverksette tiltak på egen regning dersom de ikke har nok fly eller piloter til å ivareta den påkrevde beredskapen.

Kravene til faktisk levert beredskap i kommende kontraktsperiode er for øvrig skjerpet, og skiller seg fra dagens kontrakt på følgende punkter:

Krav til reservefly

Det skal settes inn reservefly ved alle baser ved planlagt vedlikehold. Det legges begrensninger på hvor mye planlagt vedlikehold som kan utføres på basene uten at det settes inn reservefly. Flybytter skal foretas på aktuell base.

Krav til vaktordninger

Det stilles krav til vaktordning for både flygende og teknisk personell, både ved personellmessige planlagte og uforutsette årsaker. Dette for å sikre at det er tilstrekkelig personell for å opprettholde avtalt beredskap. Det knyttes avkortninger til manglende oppfyllelse av beredskapskravene.

Krav til personellbehov

Leverandør skal planlegge behov for personell ut fra gjeldende regelverk, og ta høyde for bakvakt, nyansettelser, avganger, utdanning, kurs, permisjoner, ferie, sykdom og øvrige personellmessige forhold som har innvirkning på driften. Slike forhold skal ikke ha medføre beredskapsavbrudd.

Krav til beredskapsstruktur

Det innføres nye vaktbyttetider ved flere baser for å sikre at det alltid er fly i beredskap og at disse kan benyttes uten påfølgende nedetid dagen etter.

Det stilles også krav om at vaktbytte skal skje på aktuell base. Dette for å sikre at påtroppende personell i større grad er klar for flygning og har høyere beredskap.

Avkortning

Det knyttes avkortninger til manglende oppfyllelse av beredskapskravene, både på personell og materiell.

Ambulanseflytjenesten vil fra 2019 årlig koste ca. 100 mill. kroner mer enn den gjør i dag. Det innebærer at de regionale helseforetakenes utgifter stiger fra ca. 400 mill. kroner i året, til ca. 500 mill. kroner årlig.

  • 16. I debatten etter redegjørelsen 15. mai 2018 ble det uttalt fra stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene at ambulanseflyene sto 27/4 fordi pilotene hadde meldt seg «not fit for flight», og videre at dette skyldes en konflikt mellom pilotene og den nye operatøren. Kan statsråden redegjøre for om det som har skjedd er i tråd med gjeldende flysikkerhetsinstrukser?

Svar:

Det er et faktum at flere piloter meldte seg "not fit for flight" den 27. april 2018 og at alle Lufttransports fly ble satt på bakken i ca. ett døgn. Det at piloter kan melde seg "not fit for flight" baserer seg på internasjonale luftfartsbestemmelser for å ivareta flysikkerhet, og jeg har ikke grunnlag for å si at det som skjedde 27. april var i strid med gjeldende flysikkerhetsinstrukser.

1. Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrå (European Aviation Safety Agency)

Vedlegg 2

Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 28. mai 2018

Spørsmål vedr. Dokument 8:224 S (2017-2018)

Jeg viser til brev fra Helse- og omsorgskomitéen datert 24. mai 2018, vedrørende behandlingen av Dokument 8:224 S (2017–2018).

I det følgende besvares til sammen fem spørsmål fra Helse- og omsorgskomitéen:

  • 1. Lars Vorland er ifølge opplysninger han ga i DN den 18. mai «nesten helt sikker» på at han ikke snakket med inhabil styreleder om de økonomiske rammene for luftambulansen. I lys av at begge tilbud havnet 700 mill. kroner over estimatet på 2,2 mrd. kroner. Er statsråden orientert om når Vorland ble klar over at styreleder Marianne Telle hadde en betydelig forretningsavtale med BSAA som ville gi hennes selskap betydelig økonomisk gevinst dersom BSAA vant anbudskonkurransen? Eventuelt når fikk statsråden den informasjonen?

Svar:

Det har ikke kommet fram noen opplysninger som tilsier at Marianne Telle har deltatt i anskaffelsesprosessen på en slik måte at det har påvirket prosessen, eller fått informasjon som har gitt henne fordeler i hennes lederstilling. I likhet med resten av styret i Helse Nord RHF, fikk hun informasjon etter at anbudet var avgjort.

Det var Luftambulansetjenesten HF som gjennomførte anbudet, ikke Helse Nord RHF. Marianne Telle hadde ingen rolle i Luftambulansetjenesten HF.

Styreleder eller medlemmer i styret i Helse Nord RHF har ikke tatt del i selve anskaffelsesprosessen, og har ikke fått informasjon underveis om hvordan tilbudene er vurdert.

Styret i Helse Nord RHF har hatt én rolle i anbudet: Å gi en fullmakt for en økonomisk ramme til administrerende direktør i Helse Nord RHF. Denne fullmakten ble gitt i styremøte 27. mai 2017, uten at det ble gitt opplysninger som gjorde det mulig å identifisere hvem som var innstilt som valgt leverandør.

Adm.dir Lars Vorland presiserer at han ikke på noe tidspunkt har formidlet taushetsbelagt informasjon til sin styreleder Marianne Telle i denne saken. 14. mai informerte Lars Vorland meg om at han ikke hadde vært informert av Marianne Telle om hennes forretningsmessige kontakt med firmaet Babcock før styremøtet i Helse Nord RHF 25. april 2018.

Følgende går fram av protokoll vedr. Styresak 62-2018 Eventuelt A. Luftambulanse - beredskap i Finnmark:

Styreleder Marianne Telle gjorde oppmerksom på at hennes arbeidsgiver Bedriftskompetanse AS har oppdraget med å bistå i arbeidet med å rekruttere personell til den nye leverandøren av luftambulansetjenester.

  • 2. LAT HF mottok notat fra Helse- og omsorgsdepartementet av 14. september vedrørende behovet for å sikre at tjenesten ikke ble tappet for erfaring og kompetanse dersom man ikke sikret virksomhetsoverdragelse ved en eventuell overgang til ny tilbyder. Mener statsråden at denne henstillingen ble fulgt opp tilfredsstillende?

Svar:

I møtet med statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet 8. september 2016 ble man enig om at Norsk flygerforbund skulle utarbeide et notat med sine bekymringer knyttet til anskaffelsen, og at departementet skulle formidle dette til Luftambulansetjenesten HF. Departementet oversendte som avtalt notatet til styreleder for Luftambulansetjenesten 14. september 2016. Etter dette fikk Luftambulansetjenesten HF bl.a. gjennomført en juridisk vurdering av spørsmålet om virksomhetsoverdragelse.

Jeg vil understreke at dette var et notat fra Norsk flygerforbund som ble formidlet, og ikke et notat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Jeg kommer nærmere tilbake til spørsmålet om virksomhetsoverdragelse under spørsmål 3.

  • 3. LAT HF valgte, til tross for sterke advarsler om den bemanningskrisen tjenesten nå opplever, å ikke legge inn krav om virksomhetsoverdragelse som kunne ha forhindret dagens krise. Gjennomførte man en risikoanalyse av hvilken risiko et operatørbytte ville medføre, og hvordan dette kunne svekke beredskapen? Viste en eventuell slik analyse at den situasjonen man nå er i kunne oppstå? Hvilke scenarier lå i en slik analyse? Hvilke juridiske vurderinger er blitt foretatt, av hvilken grunn, og hvem har gjennomført dem? Komiteen ber om få disse oversendt, samt rapporter om gjennomførte risikoanalyser, jf. også at det under høringen ble bedt om oversendelse av disse.

Svar:

Jeg viser til svar på spørsmål 10 knyttet til min redegjørelse til Stortinget 15. mai 2018, jf. svarbrev datert i dag.

Jeg vil utdype problemstillingen knyttet til virksomhetsoverdragelse. Luftambulansetjenesten HF opplyser at anskaffelsesprosjektet vurderte dette spørsmålet grundig, og fikk også tilbakemelding fra juridisk ekspertise, om at det ikke var anbefalt å konkludere i forhold til om det ville være en virksomhetsoverdragelse i forkant av anskaffelsen. Disse vurderingene ble gjort allerede i helikopteranskaffelsen og ble således videreført til ambulanseflyanskaffelsen. Det fremgår av konkurransegrunnlaget som ble publisert i forbindelse med flyanskaffelsen at det ikke er et absolutt krav om virksomhetsoverdragelse, men at det er et forhold som må vurderes av leverandør. Dette fremgår av konkurransegrunnlagets punkt 3.5, som lyder:

«Overføringene av oppgavene fra eksisterende operatør til ny operatør vil kunne utgjøre en virksomhetsoverdragelse i henhold til arbeidsmiljøloven, og vil kunne medføre at leverandøren ved kontraktstildelingen blir bundet av de rettigheter og plikter som følger av arbeidsmiljølovens kapittel 16. Arbeidstakers rettigheter ved virksomhetsoverdragelse. I så fall vil leverandøren være ansvarlig for etterlevelse av disse reglene».

Som følge av den situasjonen man har stått i siden april i år, er disse vurderingene kvalitetssikret ytterligere av advokatfirmaet Wikborg Rein på vegne av Luftambulansetjenesten HF. I følge Luftambulansetjenesten HF vurderes her muligheten for å stille krav om virksomhetsoverdragelse, og konklusjonen er etter deres vurdering at det ville innebåret en ikke ubetydelig risiko for rettslig utfordring dersom det var stilt krav om virksomhetsoverdragelse.

Luftambulansetjenesten HF mener det etter dette er klart at et absolutt krav om virksomhetsoverdragelse ikke ville vært forsvarlig å innta i anskaffelsen.

  • 4. Det er i dag iverksatt nasjonale kriseplaner for å bøte på en til tider kritisk dårlig beredskapssituasjon. Her er en samlet akuttmedisinsk vurdering at dagens situasjon utgjør en betydelig fare for liv og helse. Hvor lenge mener statsråden at dette vil vedvare, og hva vil kostnadene bli?

Svar:

Helse Nord RHF og Luftambulansetjenesten HF har iverksatt en rekke tiltak for å kunne møte en krevende beredskapssituasjon. Jeg vil imidlertid understreke at ambulanseflyene den siste tiden stort sett har vært i beredskap som normalt.

Det mottas daglige rapporteringer fra Flykoordineringssentralen og sykehusenhetene, spesielt i Helse Nord, men også i resten av Norge.

Så langt har den aktuelle situasjonen ikke hatt direkte negative konsekvenser for liv eller helse, selv om noen pasienter kan ha ventet lengre på fly enn normalt eller måttet benytte alternativ transport.

Når det gjelder kostnader knyttet til iverksatte tiltak, vises til svar på spørsmål 5 knyttet til min redegjørelse til Stortinget 15. mai 2018, jf. svarbrev datert i dag.

Varigheten av den ekstraordinære beredskapssituasjonen vil blant annet avhenge av de videre forhandlingene mellom partene i arbeidslivet (NHO Luftfart og Flygerforeningen), og den betydningen dette har på antall piloter som blir med over til ny arbeidsgiver. Tiltaksplanen som Helse Nord RHF og Luftambulansetjenesten HF har utarbeidet kan eskaleres ved behov og suppleres med nye tiltak. Det vises til svar på spørsmål 9 knyttet til min redegjørelse til Stortinget 15. mai 2018, jf. svarbrev datert i dag.

  • 5. Hva er de beregnede kostnadene med forhøyet beredskapsnivå, som følge av usikkerheten i luftambulansen på grunn av manglende personell?

Svar:

Her viser jeg til svar på spørsmål 5 knyttet til min redegjørelse til Stortinget 15. mai 2018, jf. svarbrev datert i dag.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 31. mai 2018

Olaug V. Bollestad

leder og ordfører