Innstilling fra Stortingets presidentskap om representantforslag om å innføre betalingsparkering i stortingsgarasjen

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

Stortingsrepresentantene Arne Nævra, Kari Elisabeth Kaski, Solveig Skaugvoll Foss og Lars Haltbrekken fremmet 30. november 2017 følgende forslag:

«Stortinget ber presidentskapet, innen utløpet av første kvartal 2018, innføre betalingsparkering i Stortingets garasje, med betalingsfritak for personer som av sikkerhetsmessige hensyn eller som følge av funksjonsnedsettelser må bruke bil, samt sikre at nullutslippskjøretøy betaler maks halv pris av hva fossilbiler skal betale.»

Etter dagens regelverk er rett til parkering forbeholdt stortingsrepresentanter, møtende vararepresentanter, sekretariatsledere/fungerende sekretariatsledere i stortingsgruppene og nøkkelpersonell i Stortingets administrasjon av beredskapshensyn. I tillegg har noen ansatte i administrasjonen/gruppesekretariatene fått tildelt parkeringstillatelse i henhold til særskilt søknad om midlertidig parkeringstillatelse.

Presidentskapets merknader

Å være stortingsrepresentant er Norges fremste tillitsverv. Stortingsrepresentantene er innvalgt fra alle landets fylker, og det bør følgelig tilrettelegges for at stortingsrepresentanter som ikke er hjemmehørende i Oslo, har lett for å komme til og fra Stortinget. Dette gjøres i dag eksempelvis ved at det tilbys pendlerboliger, og gjennom fri parkering i stortingsgarasjen.

For noen stortingsrepresentanter kan endret trusselbilde være grunn til å benytte bil, og enkelte representanter anbefales av sikkerhetsmessige hensyn å unngå offentlig transport. Tilrettelegging for at stortingsrepresentanter har anledning til å benytte bil til og fra Stortinget, og følgelig også har fri parkering, må derfor også vurderes fra et sikkerhetsperspektiv.

Presidentskapet støtter forslagets intensjon om å bedre bymiljøet i Oslo, men mener ikke at innføring av betaling i stortingsgarasjen er riktig virkemiddel for stortingsrepresentantene. Det å velges inn i tillitsvervet som stortingsrepresentant for eget fylke er noe annet enn å velge tilsettelse i ordinært arbeid, og det må derfor tilrettelegges for pendling. Presidentskapet vil i stedet vurdere ytterligere alternative tiltak som kan tilrettelegge for miljøvennlig transport, herunder økt bruk av sykkel og elbil ved reiser til og fra Stortinget.

Presidentskapet støtter ikke forslaget om at det skal innføres betalingsparkering i stortingsgarasjen.

Presidentskapets tilrådning

Presidentskapet viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:78 S (2017–2018) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Arne Nævra, Kari Elisabeth Kaski, Solveig Skaugvoll Foss og Lars Haltbrekken om innføring av betalingsparkering i stortingets garasje – vedtas ikke.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 7. juni 2018

Tone Wilhelmsen Trøen

Eva Kristin Hansen

Morten Wold

Magne Rommetveit

Nils T. Bjørke

Abid Q. Raja