Søk

Sammendrag

Stortingets ombudsmann for forvaltningen har i brev av 19. juni 2019 til Stortingets presidentskap anmodet om unntak fra enkelte bestemmelser i personopplysningsloven. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Saken ble referert i Stortinget 4. oktober 2019 og fordelt til kontroll- og konstitusjonskomiteen, jf. Stortingets forretningsorden § 14-8 bokstav d).

Kontroll- og konstitusjonskomiteen avga i april 2019 innstilling om Sivilombudsmannens arbeidsgrupperapport om endringer i sivilombudsmannsloven og Dokument 19 (2017–2018) punkt 6 i Rapport til Stortingets presidentskap fra utvalg nedsatt for å vurdere prosessen og valgbarheten til medlemmer i de komiteer, utvalg og nemnder som Stortinget oppnevner, jf. Innst. 223 S (2018–2019). Komiteen ba Stortingets presidentskap sørge for at det blir utarbeidet et nytt forslag til sivilombudsmannslov, med føringene gitt i komiteens innstilling.

Det fremgår av komiteens merknader:

«Det bør også vurderes om det er behov for at ombudsmannen får enkelte unntak fra personopplysningsloven».

Utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon, jf. Innst. 271 S (2018–2019), har fått som en del av sitt mandat å gjennomgå lovgivningen for Sivilombudsmannen, herunder utarbeide utkast til ny sivilombudsmannslov. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. februar 2021.

Sivilombudsmannen skriver følgende i brev av 19. juni 2019:

«Etter ombudsmannens syn vil det være for lenge å vente med unntakene til ny ombudsmannslov foreligger. Ombudsmannen viser til det som nevnes under om utfordringer knyttet til etterlevelse av enkelte av personvernforordningens regler om den registrertes rettigheter. Også rollefordelingen mellom Datatilsynet og ombudsmannen bør avklares før ny ombudsmannslov er på plass.»

Ombudsmannen ber i sin henvendelse Stortinget ta de nødvendige skritt for å få på plass de foreslåtte tilpasningene til personopplysningsloven allerede nå.

Den nye personopplysningsloven, som inkorporerte EUs personvernforordning i norsk lov, trådte i kraft 20. juli 2018. Ombudsmannen ber om enkelte unntak fra loven, blant annet at Datatilsynet ikke kan føre tilsyn med ombudsmannen.