Søk

Innhold

1. Sammendrag

1.1 Kulturmiljøpolitikken – en del av klima- og miljøpolitikken

Klima- og miljødepartementet peker i meldingen på at utfordringene samfunnet står overfor, krever en endret kurs, også i kulturmiljøpolitikken. Formålet med stortingsmeldingen er å presentere nye nasjonale mål i kulturmiljøpolitikken og å tydeliggjøre kulturmiljøfeltet som en viktig del av klima- og miljøpolitikken.

1.2 Nye nasjonale mål i kulturmiljøpolitikken

Forslag til nye nasjonale mål for kulturminner og kulturmiljø ble lagt fram i statsbudsjettet for 2018 (Prop. 1 S (2017–2018)). Ved Stortingets behandling av statsbudsjettet 12. desember 2017 ble det gjort vedtak om å be regjeringen legge fram en stortingsmelding om kulturminnefeltet og å vente med å realitetsbehandle endrede nasjonale mål til stortingsmeldingen er behandlet, jf. vedtak nr. 204 og 205 (2017–2018).

Meldingen er også regjeringens svar på Stortingets anmodningsvedtak nr. 722 (2016–2017), 30. mai 2017 – om plan for vedlikeholdsetterslepet for kulturminner og anmodningsvedtak nr. 764 (2017–2018), 28. mai 2018 – om dekningsplikten for gårdbrukere ved arkeologiske undersøkelser.

Nye kulturmiljømål

Regjeringen ber Stortinget slutte seg til følgende tre nye nasjonale mål i kulturmiljøpolitikken. Samtidig oppheves de eksisterende målene.

  • Alle skal ha mulighet til å engasjere seg og ta ansvar for kulturmiljø

  • Kulturmiljø skal bidra til bærekraftig utvikling gjennom helhetlig samfunnsplanlegging

  • Et mangfold av kulturmiljø skal tas vare på som grunnlag for kunnskap, opplevelse og bruk

Målenes rekkefølge innebærer ingen prioritering. De tre målene bygger opp under og supplerer hverandre og skal ses i sammenheng.

Begrepet kulturmiljø

Med denne meldingen innfører regjeringen begrepet «kulturmiljø» som samlebetegnelse. Samlebetegnelsen dekker begrepene «kulturminner, kulturmiljøer og landskap» og brukes når feltet omtales som helhet.

I tillegg til «kulturmiljø» innføres også begrepene «kulturmiljøforvaltning» og «kulturmiljøpolitikk» når feltet som helhet omtales.