Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, Kirsti Leirtrø, Sverre Myrli og Ingalill Olsen, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Jonny Finstad, Nils Aage Jegstad og lederen Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Åshild Bruun-Gundersen, Bård Hoksrud og Tor André Johnsen, fra Senterpartiet, Bengt Fasteraune og Siv Mossleth, fra Sosialistisk Venstreparti, Arne Nævra, og fra Venstre, Jon Gunnes, viser til Prop. 164 S (2020–2021), der regjeringen ber om Stortingets samtykke til ratifikasjon av konvensjon om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester (IALA) av 27. januar 2021. Dagens IALA (International Association of Lighthouse Authority, senere International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) ble opprettet i 1957, og Norge, representert ved Kystverket, er medlem.

Komiteen viser videre til at IALAs generalforsamling i 2014 vedtok å arbeide for å endre organisasjonens status til en mellomstatlig organisasjon. Her har Norges posisjon vært at IALA beholdes som en teknisk, konsultativ organisasjon, og at det er IMO, den internasjonale sjøfartsorganisasjonen, som fastsetter bindende regler. IALA gir tekniske innspill og fastsetter ikke-bindende anbefalinger, retningslinjer og standarder. Organisasjonen skal ha sete i Frankrike, der dens forløper også har vært lokalisert.

Komiteen merker seg at konvensjonen anses å være av særlig stor viktighet, slik at Stortingets samtykke til ratifikasjon er nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

Komiteen bemerker videre at skipsfarten er internasjonal, og at sikkerhet og felles internasjonal regulering og retningslinjer har stor betydning for den norske skipsfarten og Norge som kyststat. Regjeringen har vurdert at Norge har nytte av å være medlem i IALA, og at Norge på den måten kan påvirke internasjonale standarder, retningslinjer og anbefalinger for maritime navigasjonsinnretninger.

Komiteen støtter at det gis samtykke til ratifikasjon av konvensjonen.