1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag til endringer i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven), slik at loven gjøres gjeldende for fornybar energiproduksjon til havs.

Det følger av arbeidsmiljøloven § 1-2 at den gjelder for «virksomhet som sysselsetter arbeidstaker, med mindre annet er uttrykkelig fastsatt i loven». Arbeidsmiljøloven gjelder i sin alminnelighet på norsk territorium, det vil si ut til territorialgrensen. Videre er det presisert i arbeidsmiljøloven § 1-3 første ledd at den gjelder for «virksomhet i forbindelse med undersøkelse etter og utnyttelse av naturforekomster på havbunnen eller i dens undergrunn, i indre norske farvann, norsk sjøterritorium og den norske del av kontinentalsokkelen». Arbeidsmiljøloven gjelder ikke for «sjøfart, fangst og fiske, herunder bearbeiding av fangsten ombord i skip, men likevel slik at dykkeoperasjoner og losing er omfattet av loven», jf. § 1-2 andre ledd.

Det er ønskelig å presisere at arbeidsmiljøloven også skal gjelde for fornybar energiproduksjon til havs, på samme måte som for petroleumsvirksomheten.

Det foreslås også en endring i paragrafoverskriften i § 1-3 slik at den samsvarer med innholdet i bestemmelsen om lovens virkeområde til havs.

Arbeidsmiljøloven vil etter lovforslaget gjelde for arbeidstakere som tar del i fornybar energiproduksjon til havs. Lovforslaget er ikke ment å innebære noen endring i grensedragningen mellom arbeidsmiljøloven og maritimt regelverk, og de samme momenter som har utviklet seg for petroleumsvirksomheten for å avgjøre hvor grensen går, vil gjelde for den nye næringen. Det legges til grunn at mer detaljerte regler om grensedragningen vil aktualisere seg etter som fornybar energiproduksjon, og da særlig havvind, utvikler seg som næring i Norge.

Forslaget er fremmet i samråd med Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der bakgrunnen for lovforslaget er detaljert redegjort for.

Når det gjelder gjeldende rett, er dette gjort greie for i proposisjonens kapittel 2.2.

Forslag til endring i arbeidsmiljølovens virkeområdebestemmelse sammen med forslagene til ny forskrift har vært på høring. Det vises til proposisjonens kapittel 3, der lovforslaget og høringsinstansenes syn er detaljert gjort greie for.

Det vises til proposisjonens kapittel 3.3, der departementets vurderinger er redegjort for, herunder:

  • Forslaget til bestemmelse om arbeidsmiljølovens virkeområde.

  • Særlig om avgrensningen mot det maritime regelverket.

1.2 Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovforslaget innebærer en avklaring av at det er arbeidsmiljøloven, og ikke annen vernelovgivning, som skal gjelde for arbeidstakere som tar del i fornybar energiproduksjon og omforming og overføring av elektrisk energi til havs. Dette er en fremtidig virksomhet som per i dag ikke har sysselsatte. Lovforslaget vil derfor ikke i seg selv ha økonomiske eller administrative konsekvenser nå.

Da skipsarbeidsloven ble innført i 2013, ble det lagt til grunn at det arbeidsrettslige vernet som gjaldt i medhold av arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven, ble ansett som harmonisert. Selv om det har skjedd lovendringer i arbeidsmiljøloven som har innebåret en utvikling, legges det til grunn at det ikke er forskjeller av betydning for de økonomiske og administrative konsekvensene knyttet til presiseringen i § 1-3.

Ved at arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende for fornybar energiproduksjon til havs, vil også arbeidsmiljølovens hjemler for å kunne gi særregler for virksomheten for denne næringen komme til anvendelse. Ved nærmere regulering av virksomheten i forskrift vil det måtte gjøres selvstendige vurderinger av økonomiske og administrative konsekvenser for slike forslag.