Europautvalget - Møte i Europautvalget mandag den 13. mars 2017 kl. 10:30

Dato: 13.03.2017

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 17. mars 2017. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 6. mars i d.å., samt liste med omtale av de enkelte rettsakter.

Talere

Fung. leder: Jeg har lyst til å si følgende om den listen: Med unntak av det som går på videre bruk av offentlig informasjon, er alle sakene «technicalities», og de krever stort sett små justeringer i forskrifter. Da er jeg etter hvert blitt i tvil om hva det er vi nikker til. Vi nikker til at de skal tas inn i EØS-avtalen, men jeg tror ikke regjeringen kan gå ut fra at Stortinget godkjenner substansen i endringene, for det har Stortinget ingen forutsetning for å gå inn i. Og hadde dette vært norsk lovgivning bare, hadde vi aldri sett dette i Stortinget. Det er regjeringens ansvar å utarbeide forskrifter, og de må ta ansvaret for at de forskriftene er fornuftige.

Jeg ber Europautvalget tenke litt gjennom det neste gang de ser den «lefsa», og at man spør seg selv om det finnes en litt enklere måte å gjøre det på, om rett og slett det som går på forskriftsendringer – og dette er jo stort sett endringer i sammensetningen av fôrstoffer til ulike kategorier dyr – kan listes opp mer summarisk uten å sende over alt innholdet, med mindre det er noe regjeringen vil konsultere Stortinget om, for da står den selvsagt fritt til det. Dere kan tenke gjennom problemstillingen, for vi er ikke oppsatt til å håndtere forskriftsendringer av den kategorien som de siste gangene stort sett har ligget her. Men for øvrig er det ingen som har innvendinger mot at statsråden reiser til Brussel og tar dem inn i EØS-avtalen, skjønner jeg.

Jeg gjør oppmerksom på at det som gjelder den skriftlige prosedyren på økologiregelverket, som det er satt i gang en skriftlig prosedyre for, ble avbrutt fordi det ble noen forsinkelser et eller annet sted i systemet – ute på øya, går jeg ut fra at det var. Den blir redegjort for litt senere, under sak nr. 3 på dagsordenen.

Statsråd Frank Bakke-Jensen: Bare kort til det du nevner: Vi kan godt systematisere dette. Jeg tenker det er veldig klokt at man kanskje tar en gjennomgang av det. Men det er jo innarbeidet praksis at man sender dem, så hvis dere finner ut at dere kan ha dette som en kortere liste, vil jeg gjerne at vi får en henvendelse fra dere på at vi endrer praksis, slik at det går helt fint, og vi er sikre på at vi er enige om hvem som vil hva.