Europautvalget - Møte i Europautvalget torsdag den 1. februar 2024 kl. 8:30

Dato: 01.02.2024
Møteleder: Ine Eriksen Søreide
Dokumenter: Kultur- og likestillingsministeren vil orientere om to opphavsrettsdirektiver som ble innlemmet i EØS-avtalen på EØS-komiteens møte 8. desember 2023 (digitalmarkedsdirektivet og nett- og videresendingsdirektivet), og vil også berøre andre EØS-relaterte saker på medie- og likestillingsområdet.

Sak nr. 1

Kultur- og likestillingsministeren vil orientere om to opphavsrettsdirektiver som ble innlemmet i EØS-avtalen på EØS-komiteens møte 8. desember 2023 (digitalmarkedsdirektivet og nett- og videresendingsdirektivet), og vil også berøre andre EØS-relaterte saker på medie- og likestillingsområdet.

Talere

Statsråd Lubna Boby Jaffery: God morgen, alle sammen. Det er veldig hyggelig å få lov til å komme hit for å snakke om aktuelle EØS-saker på Kultur- og likestillingsdepartementets område.

Jeg kommer til å snakke mest om opphavsrett, men vil helt til slutt også si litt om medie- og likestillingsfeltet.

Den 8. desember i fjor vedtok EØS-komiteen at to nye opphavsrettsdirektiver skal tas inn i EØS-avtalen, selvsagt med forbehold om Stortingets samtykke. Det gjelder nett- og videresendingsdirektivet og digitalmarkedsdirektivet. Dette er to direktiver som kommer til å bli viktig for kunstnerøkonomien og for kunstnernes hverdag og store deler av kultursektoren. Kunstnernes rettigheter styrkes på flere områder, og spesielt gjelder dette i møte med ny teknologi og grensekryssende tjenester.

Kulturprodukter både skapes og brukes over landegrenser. Det er derfor viktig at vi får på plass samme reguleringen som i EU. Jeg mener direktivene sikrer en bedre balanse i reguleringen. I Norge reguleres opphavsrett av åndsverkloven. En grunntanke med loven er at opphavsretten skal stimulere til kreativ produksjon og nye kulturprodukter i samfunnet. Åndsverkloven er dermed både en kulturlov og en viktig næringslov. Regulering av opphavsrett er i stor grad harmonisert på EU-nivå gjennom EØS-avtalen, for dette har også virkning hos oss. Norge har allerede gjennomført tolv rettsakter på dette området.

Den teknologiske utviklingen gjør også at reguleringene må oppdateres. I 2015 lanserte Europakommisjonen en strategi for et digitalt indre marked, DSM-strategien. Både nett- og videresendingsdirektivet og digitalmarkedsdirektivet ble vedtatt i 2019, som en oppfølging av denne strategien. Begge direktivene krever endringer i åndsverkloven. Et forslag til gjennomføring er nå på høring, og høringsfristen er 15. mars, og alle berørte aktører får anledning til å uttale seg om forslaget.

Nett- og videresendingsdirektivet regulerer opphavsrettslige spørsmål i forbindelse med distribusjon av radio- og fjernsynsprogrammer. Direktivet skal gjøre det lettere å klarere beskyttet materiale i slike programmer. Formålet er å øke tilgangen til kringkastingsprogrammer fra andre EØS-land, samtidig som rettighetshaverne skal sikres betaling. Direktivet inneholder veldig tekniske regler. I hovedsak vil det være kringkastere, tv-distributører og rettighetshaverorganisasjoner som blir berørt, og som kommer til å ha meninger om dette i høringen.

Jeg vil nå si litt om digitalmarkedsdirektivet. Dette direktivet er i hovedrettsakten på opphavsrettsområdet under DSM-paraplyen.

Digitalmarkedsdirektivet, eller DSM-direktivet som det også blir kalt, inneholder de mest omfattende samlede endringene i EUs opphavsrettsregulering på nesten 20 år. Formålet er mer harmonisering av reglene om opphavsrett i det indre markedet. Direktivet berører flere sider av digital og grensekryssende bruk av beskyttet materiale.

Bestemmelsen som kanskje har fått størst oppmerksomhet, er artikkel 17 om plattformansvaret. Store tech-selskaper som formidler brukertilpasset innhold, som f.eks. YouTube og Instagram, pålegges her et større ansvar for å klarere innholdet med rettighetshaverne. Dette ansvaret har det tidligere vært usikkerhet om.

Formålet med bestemmelsen er å lukke det såkalte verdigapet, tap rettighetshavere påføres når delingsplattformer gjør verk tilgjengelig uten å betale for innholdet. Dette er en viktig bestemmelse, og jeg vet at norske rettighetshavere har store forventninger til denne reguleringen. Håpet er at vi skal få se økte betalingsstrømmer fra teknologigigantene til rettighetshaverne.

I direktivet er det også flere kontraktsbestemmelser. Disse tar sikte på å styrke rettighetshavernes posisjon ved forhandlinger om bruk av rettigheter. Blant annet innføres det en opplysningsplikt om bruk og en rett til å kreve avtalejustering hvis bruken viser seg til å bli mer lønnsom enn forventet.

Videre gis opphaver en rett til å si opp avtalen dersom rettighetene ikke brukes innen rimelig tid. I tillegg inneholder direktivet bl.a. regler om bruk i undervisning, i arkiv, i bibliotek- og museumssektoren, regler om avtalelisens, enerett for pressepublikasjoner og alternativ tvisteløsning. Overordnet er det rettighetshaversiden som kommer styrket ut gjennom bestemmelsene i direktivet.

Reguleringen av opphavsrett skal balansere mellom rettighetshavernes interesser på den ene siden og brukerne og samfunnets interesser på den andre. Et eksempel på hvor denne spenningen kommer til syne og hvor det har vært litt debatt også i Norge, er at artiklene 3 og 4 om såkalt tekst- og datautvinning. Disse bestemmelsene vil bl.a. kunne få betydning for opptrening av kunstig intelligens. For forskningsformål blir det en vid adgang til å bruke beskyttet materiale, mens det for kommersielle formål kreves at rettighetshaverne ikke har nedlagt forbud. Man kan altså reservere seg. Blant rettighetshavere er det en bekymring for hvordan en slik reservasjonsrett skal fungere i praksis. Jeg regner med at vi kommer til å få belyst disse problemstillingene nærmere i høringen.

I forslaget som nå er på høring, behandles også andre saker. Blant annet gjelder det oppfølging av anmodningsvedtakene, som Stortinget fattet i forbindelse med behandlingen av ny åndsverklov, i 2018. Alle disse vedtakene har berøringspunkter med digitalmarkedsdirektivet. Samlet sett er det et omfattende høringsnotat. Dere må gjerne lese det – det er på nærmere 400 sider.

Etter høringen vil det bli utarbeidet en Prop. LS, og denne planlegger vi skal fremmes våren 2025.

Så vil jeg også si noe om to EØS-rettsakter på medieområdet – endringsdirektivet til direktivet om audiovisuelle medietjenester og forordningen om mediefrihet. Direktivet om audiovisuelle medietjenester, også kjent som AMT-direktivet, regulerer innhold og markedsføring i fjernsyn og audiovisuelle bestillingstjenester. Gjennom endringsdirektivet fra 2018 oppdateres reglene i AMT-direktivet. Det inneholder mange nye regler, bl.a. skjerpede krav til universell utforming av programmer. Disse er også en mulighet for å kreve at tilbydere av audiovisuelle medietjenester som f.eks. strømmeselskaper, bidrar økonomisk til audiovisuelle produksjoner, også kjent som medfinansiering. Endringsdirektivet er innlemmet i EØS-avtalen, med forbehold om Stortingets samtykke. Regjeringen vil så snart som mulig legge fram en proposisjon med forslag til gjennomføring.

En avgjørende forutsetning for demokratiet i Europa, er uavhengige og frie medier. EU har derfor de siste årene økt sine aktiviteter på mediefeltet og tilgrensende områder. Et viktig initiativ er EUs forordning om mediefrihet, også kjent som European Media Freedom Act, som det i desember i fjor ble oppnådd enighet om. Formålet med forordningen er å sikre mediemangfold og medienes uavhengighet. Det er ventet at forordningen blir formelt vedtatt i løpet av våren, og forordningen vil deretter blir vurdert for mulig innlemmelse i EØS-avtalen.

Helt til slutt vil jeg kort nevne noen EØS-saker på likestillingsområdet. Det er et mål for regjeringen å styrke den universelle utformingen av samfunnet. Tilgjengelighetsdirektivet fra 2019 skal bidra til å sikre eldre og personer med funksjonsnedsettelser tilgang til flere varer og tjenester. Direktivet innebærer felles europeiske rammer på dette området, og dette er et viktig steg i riktig retning for Europa. Et forslag til gjennomføring ble sendt på høring i 2021. Prosessen med innlemmelsen av direktivet i EØS-avtalen er stilt i bero i påvente av Island og Liechtenstein.

Regjeringen skal føre en offensiv likestillingspolitikk. Likelønn handler i stort om økonomisk uavhengighet og frihet. Jeg er derfor glad for at EU i mai i fjor fikk vedtatt et likelønnsdirektiv med felleseuropeiske krav. Dette vil bidra til lik praktisering av nøkkelbegreper for likelønn i Europa. Regelverket i Norge er i stor grad i tråd med de kravene som stilles i direktivet. Vi vurderer nå hvordan saken skal følges opp videre, og foreløpig er ikke direktivet innlemmet i EØS-avtalen.

Vi følger også tett EUs arbeid med et direktiv om å styrke håndhevingsorganene for likestilling og ikke-diskriminering. Det å ha et reelt alternativ til domstolsbehandling i diskrimineringssaker er viktig.

Gode Europautvalg – dette var et godt innblikk i aktuelle EØS-saker på mitt bord. Oppsummert er det et bredt spekter av både viktige og spennende EØS-saker, som vi akkurat nå jobber med i departementet.

Møtelederen: Da er det åpent for spørsmål eller kommentarer fra utvalget. – Det virket klokkeklart og greit.

Da sier vi takk til kultur- og likestillingsministeren. Du må gjerne bli sittende hvis du ønsker det, men det kan hende at du som statsråd har noe annet å gjøre på morgenkvisten, og da skal du få lov til å bli permittert.

Vi går over til sak nr. 2, fra energiministeren.