Lagtinget - Møte torsdag den 10. desember 1998 kl. 18.20

Dato: 10.12.1998

Dokumenter: (Besl. O. nr. 15 (1998-99), jf. Innst. O. nr. 16 (1998-99) ogOt.prp. nr. 1 (1998-99))

Sak nr. 5

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven)

Talere

Erik Dalheim (A): Jeg vil vise til behandlingen av denne sak i Odelstinget, hvor Tore Nordtun på vegne av Arbeiderpartiet gav en grundig argumentasjon for de forslag som jeg vil fremsette her i Lagtinget.

Jeg vil da på vegne av Arbeiderpartiet fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I.

§ 44-5 bokstav h antas å burde lyde

«forretningsbygg, 1 pst.»

II.

Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1998.»

Videre vil jeg på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I.

§ 55 tredje ledd oppheves. Nåværende fjerde og femte ledd blir henholdsvis tredje og fjerde ledd.

§ 55 fjerde ledd antas å burde lyde:

«Departementet kan gi nærmere regler om utfylling og gjennomføring av bestemmelsene om personinntekt i §§ 55-60.»

§ 59 nr. 1 antas å burde lyde:

«Aksje eller andel eiet av den aktives nærstående likestilles med aksje eller andel eiet av den aktive skattyter selv ved fastsetting av personinntekt etter § 57 og § 58. Som nærstående regnes skattyters foreldre, ektefelle, ektefelles foreldre, barn, samboer eller samboers foreldre. Utbytte eller andel av overskudd som nærstående oppebærer eller har krav på, regnes like med skattyters aksje eller andel.»

§ 61 oppheves.

II.

Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1999.»

Presidenten: Erik Dalheim har fremsatt de forslag han refererte.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg vil henvise til debatten i Odelstinget og de mange forslag der vedrørende den saken vi nå har oppe til behandling. I Odelstinget hadde Fremskrittspartiet forslag på en del områder sammen med Høyre og Tverrpolitisk Folkevalgte. Men så har jo den situasjonen oppstått at vi har kommet fram til et forlik med sentrumspartiene, og etter en drøftelse med våre folk i finanskomiteen ser vi ingen grunn til at vi skal fremme alle disse forslagene på nytt her i Lagtinget. Derfor slutter vi oss til det opplegget som ligger her nå, og lar være å komme med forslagene.

Siri Frost Sterri (H): Det er med en viss forbauselse vi da må ta til etterretning fra Høyres side at Fremskrittspartiet ikke har tatt seg bryet med å fremme de forslag vi har stått sammen om. Jeg får da på Høyres vegne bare henvise til debatten og voteringen i Odelstinget.

Vidar Kleppe (Frp): At Høyre er høyt i skyene for tiden, har vi lagt merke til på mange områder. Men å få høre en slik kritikk fra et parti som vi har stått sammen med om viktige skatte- og avgiftsspørsmål, at det er Fremskrittspartiet som skal få skylden for at ikke forslagene blir fremmet her! Hvor er det blitt av Høyre i denne saken? Vi har alltid gjort det slik – vi har hatt en dialog, som jeg nevnte i mitt første innlegg, med vår finansfraksjon, og etter de forhandlingene som har vært med sentrumspartiene, så vi det nytteløst å ta opp igjen disse forslagene i dag, når vi vet at de blir nedstemt. Det er grunnen til at det ikke er gjort. Men jeg vil be Høyre for ettertiden å skjerpe seg grundig og komme med innspill overfor oss, hvis det er slik å forstå at det er Fremskrittspartiet som skal få skylden for at Høyre ikke har funnet det bryet verdt å gjøre den jobben de skulle gjort som et seriøst og ansvarlig parti. De må ikke skylde på Fremskrittspartiet, som har hatt drøftelsen med sine folk i finanskomiteen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil først la votere over forslaget fra Arbeiderpartiet, deretter over forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Votering:
  • Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 16 mot 11 stemmer ikke bifalt.

  • Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 15 mot 12 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.