Lagtinget - Møte tirsdag den 15. juni 1999 kl. 22.30

Dato: 15.06.1999

Dokumenter: (Besl. O. nr. 90 (1998-99), jf. Innst. O. nr. 90 (1998-99)og Ot.prp. nr. 72 (1998-99))

Sak nr. 12

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov av 26. juni 1998 nr. 43 om åpningstider for utsalgsteder (åpningstidsloven)

Talere

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg iler til og tar ordet mens det ennå er åpningstid for Lagtingets møte.

Når det gjelder den loven vi nå behandler, kan det sies svært mye om de restriktive holdninger som et flertall i Odelstinget har vist til det å ha åpningstider for utsalgssteder på en måte som gjør at folk flest skjønner det. Jeg tror det skal bli ganske interessant å se hvorledes fylkesmennene håndterer dette etter § 3 fjerde ledd, hvor man altså etter søknad fra kommunen ved forskrift skal definere hva som er typiske turiststeder for hele eller deler av året. Jeg tror dette kommer til å bli en spennende affære i de ulike fylker.

Videre må jeg si at det er vel ikke særlig mye enklere å definere hvem som er turister i de aktuelle perioder, men her er det sikkert muligheter for fantasifulle byråkrater og fylkesmenn. Jeg håper, når man får se denne loven i praksis, at også flertallet vil være i stand til å reversere den voldsomt innskrenkende tenkning som de har hatt i forhold til det å holde utsalgssteder åpne. Det strider åpenbart mot det folk flest anser for å være sunn fornuft. Jeg skal ikke uttale meg mer om det, for det vil komme til uttrykk ved stemmegivningen.

Jeg tar med dette og på bakgrunn av debatten i Odelstinget opp følgende forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Det henstilles til Odelstinget å henlegge lovforslaget.»

Presidenten: Hans J. Røsjorde har på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre fremsatt det forslag han refererte.

Flere har ikke bedt om ordet.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 17 mot 9 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.