Lagtinget - Møte torsdag den 2. desember 1999 kl. 14.50

Dato: 02.12.1999

Dokumenter: (Besl. O. nr. 10 (1999-2000), jf. Innst. O. nr. 7 (1999-2000)og Ot.prp. nr. 68 (1998-1999))

Sak nr. 3

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov av 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. – (utdanningspermisjon)

Talere

Vidar Kleppe (Frp): Jeg viser til debatten i Odelstinget, der Fremskrittspartiet og Høyre hadde de samme synspunktene på en del av de viktige endringene i den loven vi behandler i Lagtinget i dag.

Fremskrittspartiet hadde også for egen regning en god del andre forslag til endringer, men vi ser ingen hensikt i å ta dem opp igjen.

Jeg vil imidlertid på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre på nytt fremme de forslagene vi hadde i Odelstinget, og tar derfor opp følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 33 D nr. 1 antas å burde lyde:

Fast ansatt arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i 3 år har rett til permisjon for å delta i organiserte utdanningstilbud som gir dokumentert kompetanse etter følgende regler: Fast ansatt arbeidstaker som har vært ansatt i minst 2 år har rett til heltids- eller deltidspermisjon i inntil 1 år. Etter 5 års ansettelse har arbeidstaker rett til inntil 3 års heltids- eller deltidspermisjon. Utdanning ut over grunnskole eller videregående opplæringsnivå må være yrkesrelatert for å gi rett til permisjon. Yrkesrelatert utdanning omfatter alle typer arbeidsmarkedsrelevant etter- og videreutdanning.

§ 33 D nr. 4 første og andre punktum antas å burde lyde:

Arbeidstaker som vil nytte sin rett til utdanningspermisjon, må sende arbeidsgiver skriftlig søknad om dette. Søknad til arbeidsgiver skal inneholde opplysninger om utdanningens faglige innhold, varighet og eventuelle opptak ved utdanningsinstitusjon.

§ 33 D nr. 9 antas å bli nr. 6.

§ 33 D nr. 6, 7 og 8 antas å burde utgå.»

Presidenten: Vidar Kleppe har på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre fremsatt det forslag han selv refererte.

Flere har ikke bedt om ordet.

Votering:

Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 17 mot 8 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.