Lagtinget - Møte tirsdag den 31. oktober 2000 kl. 13.30

Dato: 31.10.2000

Dokumenter: (Besl. O. nr. 3 (2000-2001), jf. Innst. O. nr. 2 (2000-2001)og Ot.prp. nr. 71 (1999-2000))

Sak nr. 4

Odelstingets vedtak til lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven)

Talere

Erik Dalheim (A): Jeg vil på vegne av Arbeiderpartiet vise til debatten i Odelstinget om denne saken, som er så viktig for vanlige arbeidstakere som i dag har utilfredsstillende pensjonsordninger, og understreke det bidrag vedtak i denne sak kan være til oppretting av dette.

På vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil jeg fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 2-1 første ledd antas å burde lyde:

«(1) Et foretak kan opprette pensjonsordning i samsvar med reglene i loven her for å sikre arbeidstakerne i foretaket alderspensjon i tillegg til de ytelser som til enhver tid utbetales i henhold til lov om folketrygd. Dette gjelder ikke foretak som har foretakspensjonsordning.»

§ 3-1 første ledd bokstav b antas å burde lyde:

«som kollektivordning med investeringsvalg for foretaket etter reglene i § 3-3, eller»

Innstillingens bokstav b blir bokstav c.

§ 3-3 Investeringsvalg i kollektivordninger antas å burde lyde:

«(1) Er det avtalt at pensjonskapitalen knyttet til pensjonsordningen skal utgjøre en egen investeringsportefølje undergitt kollektiv forvaltning, skal foretaket ha adgang til å endre sammensetningen av investeringsporteføljen. Før foretaket gjør dette, skal styringsgruppen gis anledning til å uttale seg.

(2) Bestemmelsene i § 3-2 annet ledd gjelder tilsvarende.

(3) Er markedsverdien av investeringsporteføljen redusert i løpet av et regnskapsår, skal reduksjonen straks dekkes ved overføring fra innskuddsfondet og for øvrig ved tilskudd fra foretaket. Institusjonen svarer for at udekket verdireduksjon blir dekket på annen måte.»

§§ 3-3, 3-4 og 3-5 blir §§ 3-4, 3-5 og 3-6.

§ 4-2 første ledd antas å burde lyde:

«(1) Pensjonsordningen skal omfatte alle arbeidstakere i foretaket som har fylt 20 år, med mindre annet følger av regler i loven her med tilhørende forskrifter. Det kan fastsettes lavere alder i regelverket.»

§ 14-2 Omdanning av foretakspensjonsordning antas å burde lyde:

«(1) Et foretak som har pensjonsordning etter lov om foretakspensjon og som i stedet vil opprette pensjonsordning etter loven her, skal avvikle foretakspensjonsordningen etter reglene i lov om foretakspensjon kapittel 15. Premiefond knyttet til pensjonsordningen kan likevel overføres som innskuddsfond for pensjonsordningen etter loven her.

(2) Første ledd er ikke til hinder for at foretaket viderefører foretakspensjonsordningen for arbeidstakere som var medlem av ordningen på tidspunktet for opprettelse av ny innskuddspensjonsordning og som da hadde 10 år eller mindre igjen til oppnådd pensjonsalder.

(3) Dersom pensjonsordningens administrasjonsreserve ikke er tilstrekkelig til å dekke kostnadene knyttet til utstedelse av fripoliser ved opphør av eksisterende ordning, skal de resterende kostnadene først dekkes av midler i premiefondet og deretter ved innbetaling fra foretaket dersom midlene i premiefondet ikke er tilstrekkelig.»

§ 15-2 Overgangsregler antas å burde lyde:

«For foretak som har pensjonsordning etter forskrift av 28. juni 1968 nr. 3 om private tjenestepensjonsordninger og i stedet vil opprette pensjonsordning etter loven her, gjelder § 14-2 tilsvarende.»

§ 7-3 første ledd første punktum antas å burde utgå.

§ 7-3 sjette ledd antas å burde utgå.»

Presidenten: Erik Dalheim har på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremsatt det forslag han selv refererte.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg vil også vise til den grundige debatten i Odelstinget om denne viktige saken, som gjelder innskuddspensjonsloven og arbeidstakernes rettigheter, noe vi i Fremskrittspartiet har lagt vekt på, og som vi er veldig opptatt av å styrke.

På vegne av Fremskrittspartiet vil jeg fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 4-2 tredje og fjerde ledd antas å burde utgå.»

§ 2-3 første ledd antas å burde lyde:

«(1) Pensjonsordningen skal omfatte minst en person i foretaket som har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 % eller mer av full stilling.»

Når det gjelder forslaget til § 2-3 første ledd, støttet representanten Steinar Bastesen dette i Odelstinget.

Videre vil jeg på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§§ 2-4 og 4-4 antas å burde utgå.»

Presidenten: Vidar Kleppe har på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre fremsatt de forslag han selv har referert.

Lars Rise (KrF): Jeg viser også til debatten i Odelstinget om lov om innskuddspensjon, og på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre vil jeg få lov til å fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 5-2 (2) antas å burde lyde:

«(2) Ved anvendelsen av bestemmelsene i første ledd skal det tas hensyn til at kvinner som regel har lengre levealder enn menn.»

§ 5-3 annet ledd antas å burde utgå.

§ 7-3 (1) annet punktum antas å burde lyde:

«Pensjonskapitalbevis skal i utbetalingsperioden konverteres til pensjonsforsikring i livsforsikringsselskap eller pensjonskasse som nevnt i § 2-2. Pensjonskasse som konverterer pensjonskapital etter bestemmelsen her, skal oppfylle kravene i lov om foretakspensjon § 2-2 annet ledd.»

§ 7-3 (2) antas å burde lyde:

«(2) Alderspensjon skal ytes fra den tid medlemmet etter § 7-2 har rett til pensjon, og skal løpe så lenge medlemmet lever. Det kan ikke fastsettes i regelverket at alderspensjonen skal opphøre eller pensjonsytelsen settes ned etter et bestemt antall år.»

§ 7-3 (3) antas å burde lyde:

«(3) Dersom institusjonen ikke garanterer alderspensjonen, skal pensjonen et enkelt år ikke utgjøre mer enn dette året utgjør av forventet gjenværende utbetalingsperiode etter forsikringens beregningsgrunnlag.»

§ 7-3 fjerde og femte ledd antas å burde utgå.

Presidenten: Lars Rise har på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre fremsatt det forslag han selv har referert.

Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil først la votere over forslaget fra Fremskrittspartiet, som for andre dels vedkommende ble støttet av representanten Steinar Bastesen i Odelstinget, deretter over forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre, så over forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre og til slutt over forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Votering:
  • 1. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 23 mot 3 stemmer ikke bifalt.

  • 2. Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 19 mot 7 stemmer ikke bifalt.

  • 3. Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 18 mot 8 stemmer ikke bifalt.

  • 4. Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 14 mot 12 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.