Odelstinget - Møte torsdag den 24. februar 2000 kl. 12.20

Dato: 24.02.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 47 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 19 (1999-2000))

Sak nr. 2

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven)

Talere

Votering i sak nr. 2

Siv Jensen (Frp) (ordfører for saken): Et flertall i regnskapslovutvalget foreslo i NOU 1995:30 om ny regnskapslov at investering i datterselskap som konsolideres, skal vurderes etter egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Det ble lagt til grunn at det ikke er merkostnader forbundet med bruk av egenkapitalmetoden ved vurdering av datterselskap som skal konsolideres. Man mente at egenkapitalmetoden gir en riktigere periodisering av avkastningen på investering i tilknyttet selskap og datterselskap enn kostmetoden. Utvalgets mindretall foreslo at egenkapitalmetoden ble gjort frivillig ved investering i datterselskap som konsolideres. Mindretallet mente at det er unødvendig å vurdere investering i datterselskap som konsolideres etter egenkapitalmetoden, og at dette ikke er uten ekstrakostnad for den regnskapspliktige.

I høringsrunden gikk flere inn for at både egenkapitalmetoden og kostmetoden burde tillates i selskapsregnskapet. I Ot.prp. nr. 42 for 1997-98 om lov om årsregnskap foreslo departementet obligatorisk anvendelse av egenkapitalmetoden, og det sluttet finanskomiteen seg til. I løpet av høsten har det kommet flere kommentarer om bruk av egenkapitalmetoden ved investeringer i datterselskaper, og innvendingene har særlig vært knyttet til kostnadsaspektet. Regjeringen har derfor i denne proposisjonen foreslått å utsette ikrafttredelse av plikten til å anvende egenkapitalmetoden ved regnskapsmessig vurdering av datterselskaper som konsolideres. Det innebærer at det for regnskapsåret 1999 blir frivillig å anvende egenkapitalmetoden eller kostmetoden. Departementet varsler at de fremover vil innhente ulike instansers vurdering av disse problemstillingene og vurdere om det er grunnlag for permanente endringer av de vedtatte regler. Finanskomiteen har enstemmig sluttet seg til dette. Vi ønsker at det raskt foretas en vurdering av om endringene skal gjøres permanente, særlig fordi det er vesentlig at selskapene, regnskapsførerne og revisorene har forutsigbarhet i planleggingen av årsregnskapet.

Komiteen har også konstatert at Regjeringen i utgangspunktet valgte å avgrense problemstillingen knyttet til bruk av egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet for investering i datterselskap. Men komiteen mener at problemet også oppstår ved bruk av egenkapitalmetoden for investering i tilknyttet selskap og bruk av bruttometoden for deltakelse i felles kontrollert virksomhet. I den sammenheng har det vært brevveksling mellom komite og finansminister, og komiteen konstaterer at Regjeringen ikke har noen innvendinger mot at utsatt plikt til å anvende egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet gjøres gjeldende både for datterselskaper, tilknyttede selskaper og deltakelse i felles kontrollert virksomhet. Derfor har komiteen også fremmet et forslag om dette.

Komiteen har imidlertid merket seg at de fleste land innenfor EØS-området ikke har plikt til bruk av egenkapitalmetoden og bruttometoden i selskapsregnskapet. Vi vil derfor be Regjeringen om å vurdere også det aspektet i den runden som de nå går inn i.

Til slutt: Komiteen har merket seg at Kredittilsynet har anbefalt at krav til bruk av egenkapitalmetoden skal opprettholdes for finansinstitusjoner. Komiteen kan ikke se hvorfor finansinstitusjoner ikke skal omfattes av den endringen som her foreslås. Den faglige begrunnelsen for utsettelsen er den samme for disse bedrifter som for andre. Byrden er like tung for disse bedrifter som for andre. Videre ble det nedfelt som prinsipp i regnskapsloven at hovedreglene må gjelde likt for alle regnskapspliktige, med mindre særskilte hensyn tilsier unntak. Komiteen kan ikke se noen sånne særskilte hensyn. Også her har det vært en brevveksling med finansministeren, som legger opp til at unntak i regnskapsloven også skal gjelde finansinstitusjoner, men det er tatt forbehold om en nærmere vurdering av om egenkapitalmetoden bør gjøres obligatorisk for livsforsikringsselskaper. Komiteen forutsetter derfor at hvis så skjer, vil komiteen bli orientert umiddelbart, slik at den har anledning til å vurdere det spørsmålet. Da vil jeg for ordens skyld legge til at forutsigbarhet også må legges til grunn her, særlig med tanke på frister for avgivelse av årsregnskap.

Med det anbefaler jeg komiteens enstemmige innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 332)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven)

I

I lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v.

(regnskapsloven) skal § 9-3 nytt sjette ledd lyde:

For regnskapsår påbegynt i 1999 kan investering i datterselskap som konsolideres og tilknyttet selskap vurderes etter egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Investering i tilknyttet selskap skal vurderes etter egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. Deltagelse i felles kontrollert virksomhet kan for regnskapsår påbegynt i 1999 vurderes etter bruttometoden, egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Deltagelse i felles kontrollert virksomhet skal vurderes etter bruttometoden eller egenkapitalmetoden i konsernregnskapet.

Nåværende sjette og syvende ledd blir nye syvende og åttende ledd.

II

Loven trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil blir sendt Lagtinget.