Odelstinget - Møte tirsdag den 20. mars 2001 kl. 12.15

Dato: 20.03.2001

Dokumenter: (Innst. O. nr. 57 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 21 (2000-2001))

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov 9. juni 1961 nr. 1 om skytevåpen og ammunisjon m.v.

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten føreslå at debatten blir avgrensa til 45 minutt, og at taletida blir fordelt slik på gruppene: 10 minutt til Arbeidarpartiet og 5 minutt til kvar av dei andre gruppene.

Vidare vil presidenten føreslå at det ikkje blir gjeve høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Bjørn Hernæs (H) (ordfører for saken): I og med at det nå handler om skytevåpen, så er det kanskje en idé å få temperaturen litt ned.

Dette er i hovedsak forslag til lovendringer i forhold til Stortingets vedtak om ny våpenlov i 1998. Den viktigste endringen vi da vedtok, var at det er forbudt uten aktverdig grunn å bære skytevåpen på offentlig sted. Forbudet foreslås nå utvidet til å omfatte luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger og skytevåpen som er gjort varig ubrukbare, og ordlyden i loven justeres for å fange opp flere situasjoner der våpen m.v. tas med på offentlig sted.

Det er også et forslag om en endring i straffebestemmelsene, slik at besittelse av ulovlige våpen kan straffes på lik linje med våpenhandel og innførsel av våpen. Og det fremmes forslag om en egen lovhjemmel om gjennomføring av et tidsbegrenset nasjonalt våpenamnesti, og etterregistrering og innlevering av uregistrerte våpen i tråd med det som Stortinget vedtok i 1998. Ikke minst fremmes det forslag om bestemmelser om å etablere et sentralt våpenregister. Det vil bli edb-basert og kan lette politiets etterforskningsarbeid og gi bedre kontrollrutiner.

Under behandlingen av saken fikk komiteen også en henvendelse fra børsemakere. Komiteen ønsker derfor å vise til at også personer som mottar våpen for reparasjon, er underlagt våpenlovens krav med hensyn til oppbevaring og kontroll, jf. våpenforskriftene.

Komiteen går i denne omgang også inn for å be Regjeringen om å gi en tilbakemelding om det er behov for en regulering og krav når det gjelder dem som driver ervervsmessig børsemakervirksomhet.

For ordens skyld ønsker komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Senterpartiet å gjenta sine merknader i Innst. O. nr. 39 for 1997-98, hvor medlemmene gikk imot at våpenkort kan tilbakekalles på grunn av alder, sykdom eller lignende. Vi gikk også imot adgangen til å kontrollere våpen i private hjem fordi denne adgangen er tvilsom både i forhold til Grunnloven § 102 og Den europeiske menneskerettskonvensjonen og av hensyn til privatlivets fred.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 3.

(Votering, sjå side 318)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 9. juni 1961 nr. 1 om skytevåpen og ammunisjon m.v.

I

I lov 9. juni 1961 nr. 1 om skytevåpen og ammunisjon m.v. gjøres følgende endringer:

§ 27 b annet og nytt tredje ledd skal lyde:

Skytevåpen må ikke uten aktverdig grunn has med på offentlig sted.

Bestemmelsen i annet ledd gjelder også luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, og skytevåpen som etter 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart.

§ 31 nytt fjerde ledd skal lyde:

Kongen kan bestemme at det skal opprettes et sentralt våpenregister og fastsette regler for føringen av dette, herunder at registeret skal føres ved hjelp av elektroniske hjelpemidler. Alle opplysninger i et slikt sentralt databasert våpenregister kan unntas fra offentlighet.

§ 31 nytt femte ledd skal lyde:

Departementets myndighet etter loven her kan legges til Politidirektoratet. Departementet bestemmer hvilken myndighet og hvilke oppgaver som skal legges til Politidirektoratet.

§ 33 første ledd skal lyde:

Den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder, hvis ikke overtredelsen rammes av et strengere straffebud. Gjelder overtredelsen § 27 b annet ledd eller ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av skytevåpen eller ammunisjon, kan bøter eller fengsel i inntil 2 år anvendes.

Ny § 34 skal lyde:

Kongen kan bestemme at overtredelser av lovens 7 første ledd, 8 første ledd første punktum og 13 første ledd første punktum ikke skal forfølges strafferettslig dersom den som har begått overtredelsen, gir underretning til politiet om overtredelsen i løpet av et nærmere angitt tidsrom fastsatt av Kongen.

II

Endringene trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering: Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.