Odelstinget - Møte tirsdag den 19. februar 2002 kl. 13.30

Dato: 19.02.2002

Dokumenter: (Innst. O. nr. 26 (2001-2002), jf. Ot.prp. nr. 32 (2001-2002))

Sak nr. 2

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) (samtykke til godkjenning av, og gjennomføring i sjøloven av, endringer i den internasjonale konvensjon 27. november 1992 om erstatning for oljesølskade og den internasjonale konvensjon 27. november 1992 om opprettelse av et internasjonalt fond for erstatning for oljesølskade - økt ansvar for skade ved oljesøl fra oljetankskip)

Talere

Votering i sak nr. 2

Finn Kristian Marthinsen (KrF) (ordfører for saken): Det hørtes unektelig noe komplisert ut da presidenten leste opp innstillingens overskrift. Jeg kan forsikre at innholdet er atskillig enklere enn det overskriften skulle tilsi.

Det handler i praksis om at man har et erstatningsbeløp med en øvre grense i tilfelle et oljetankskip – som altså har olje også i tankene sine, ikke bare som drivstoff – skulle være så uheldig å gå på grunn og forurense. Erstatningen som man da må kunne forvente blir brukt til opprydding av dette oljesølet, må være så stor at den dekker de faktiske utgiftene. Med tanke på framtiden er det viktig at vi ikke kommer i en situasjon hvor avgrensningsbeløpet for erstatningsansvaret er så lavt at det ikke vil dekke de faktiske kostnadene. Derfor foreslås det i denne proposisjonen at man hever dette beløpet med ca. 50 pst. Det synes en enstemmig komite er et meget godt forslag, og vi vil derfor anbefale at Odelstinget gir sitt samtykke til det.

Statsråd Odd Einar Dørum: Vi har hittil ikke hatt noen tilfeller av store oljesøl fra oljetankskip i Norge – heldigvis. De oljesølsulykkene vi har hatt i Norge, som har vært ille nok, har knyttet seg til andre typer skip, og skadevirkningene har vært relativt små sett i forhold til scenarioer man har sett i enn rekke andre land med oljetankere som har forulykket.

Ulykken med oljetankeren «Erika» utenfor Frankrike i desember 1999 viser hvor katastrofal en slik ulykke kan være, både for miljøet og for næringer som baserer seg på det aktuelle kystområdet.

At denne type oljesølskatastrofer kan skje også ved våre kyster en dag, er imidlertid noe vi ikke kan utelukke. Og når det skjer, må vi være beredt. Det er ikke minst av stor betydning å sørge for at de sjørettslige ansvarsreglene for slike oljesøl er gode, og særlig at de gjeldende ansvarsgrensene til enhver tid er høye nok.

Oljesølsproblematikken er internasjonal og må løses i internasjonale fora. Jeg er derfor meget glad for at FNs sjøfartsorganisasjon, IMO, hvor Norge er en meget aktiv deltaker, nå har vedtatt en slik økning av oljesølsansvaret som foreslås gjennomført i det lovforslaget som Odelstinget har til behandling, og som saksordføreren presenterte.

Forslaget innebærer at Norge gir sin tilslutning til at ansvarsgrensene i de internasjonale IMO-konvensjonene for oljesøl fra oljetankskip økes betydelig, med hele 50,37 pst.

Jeg regner med at en tilstrekkelig mengde land vil støtte IMOs vedtak, slik at endringene trer i kraft. I så fall vil økningen være i kraft fra 1. november 2003. En slik økning er nødvendig, og jeg er derfor meget glad for at komiteen har gitt sin tilslutning til departementets forslag.

Forslaget er en milepæl, men ikke noen hvilepute. Regjeringen vil fortsette Norges stadige arbeid i IMO med å sørge for at de internasjonale reglene for dekning av oljesølskader til enhver tid er i en slik utviklingsprosess som problemfeltet krever.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 118)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven)

I

I lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) skal § 194 første ledd lyde:

Eierens ansvar etter § 191 er begrenset til 4.510.000 SDR for skip med tonnasje som ikke overstiger 5000 tonn. For skip med tonnasje på mer enn 5000 tonn økes ansvarsgrensen med 631 SDR pr. tonn over 5000 tonn. Ansvarsgrensen kan likevel ikke i noe tilfelle overstige 89.770.000 SDR.

II

Stortinget samtykker i godkjenning av resolusjonene av IMOs juridiske komité 18. oktober 2000 med vedtak om endringer i protokollen av 1992 som endrer den internasjonale konvensjon om erstatning for oljesølskade, 1969, og med vedtak om endringer i protokollen av 1992 som endrer den internasjonale konvensjon om etablering av et internasjonalt fond for erstatning for oljesølskade, 1971.

III

Del I trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Del II trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.