Odelstinget - Møte tirsdag den 19. februar 2002 kl. 13.30

Dato: 19.02.2002

Dokumenter: (Innst. O. nr. 28 (2001-2002), jf. Ot.prp. nr. 10 (2001-2002)og Ot.prp. nr. 99 (2000-2001))

Sak nr. 3

Innstilling frå familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endringar i lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere mv.

Talere

Votering i sak nr. 3

Magnar Lund Bergo (SV) (ordfører for saken): Denne saken ble lagt fram for Odelstinget i forrige sesjon, men ble ikke behandlet. Det er derfor nødvendig at saken nå kommer opp til ny behandling.

Pensjonstrygden er en ordning med tidligpensjon, som i dag gir alderspensjon fra 60 til 67 år. Fiskerpensjon kan løpe ved siden av inntekt fra arbeid i yrket, som for denne aldersgruppen ofte vil være redusert i forhold til tidligere.

Departementet foreslår å oppdatere fiskerpensjonsloven, slik at reglene der det går fram at trygdekontorene er de lokale organene for pensjonstrygden for fiskere, nå blir opphevet. En foreslår at Rikstrygdeverket fortsatt skal ha det overordnede ansvaret for pensjonstrygden, og at det blir lovfestet å gi regler om den daglige administrasjonen ved kongelig resolusjon. Garantikassen for fiskere i Trondheim kan således fortsette med den daglige administrasjonen av pensjonstrygden.

Det er videre foreslått å oppheve reaksjonsregelen om å stryke yrkesfiskere som ikke betaler medlemspremie til trygden, fra blad B i fiskermanntallet. Det blir isteden gitt en regel om at krav på medlemspremie er tvangsgrunnlag for utlegg.

Flertallet i komiteen, alle unntatt Fremskrittspartiet, viser ellers til Ot.prp. nr. 99 for 2000-2001 og støtter forslag til lov om endringer i lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere mv., og har ellers ingen merknader.

Jeg regner med at Fremskrittspartiet vil redegjøre for sine merknader.

Ulf Erik Knudsen (FrP): Som det vil fremgå av våre merknader, er Fremskrittspartiets hovedanliggende i denne saken at ordningen bør gjøres frivillig. Vi viser til at frivillige løsninger på dette området har fungert tidligere, og at det også er en kostnadsmessig side ved inndriving av små beløp.

Vi vil også vise til at Fremskrittspartiet tidligere i Stortinget har tatt opp forholdene for fiskere som blir uføre før fylte 60 år. Det gjør vi igjen i denne innstillingen.

Jeg vil understreke at Fremskrittspartiet er tilhenger av opphevelse av § 1 andre ledd, og, som det vil fremgå av innstillingen, foreslår vi en ny formulering av denne paragrafen.

For øvrig viser jeg til innstillingen og tar opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten: Representanten Ulf Erik Knudsen har tatt opp de forslagene han har referert til.

Karl-Anton Swensen (Kp): Fiskerpensjonsordningen er en ordning som finansieres av fiskerne selv gjennom produksjonsavgiften. På denne bakgrunn er Kystpartiet mot en samordning mellom fiskerpensjon og uførepensjon fra folketrygden. Derfor vil Kystpartiet støtte forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, som går ut på at fiskere som blir uføretrygdet før fylte 60 år, får tilbakebetalt innbetalt premie til pensjonstrygden for fiskere.

Statsråd Ingjerd Schou: Forslagene til endringer i lov om pensjonstrygd for fiskere, som Odelstinget behandler i dag, ble lagt fram av Stoltenberg-regjeringen og videreført av denne regjeringen. Jeg er enig i forslagene og konstaterer med tilfredshet at også komiteflertallet støtter dem.

Som det fremgår av proposisjonen og innstillingen, er pensjonstrygden for fiskere en pliktig tidligpensjonsordning for personer som har fiske og fangst som hovedyrke. Ordningen finansieres av næringen selv, men staten garanterer for pensjonene.

Ved å gå bort fra å stryke fiskere som ikke betaler pensjonspremie, fra fiskermanntallet, fjernes koblingen mellom pensjonspremien og andre sosiale ordninger og rettigheter for fiskerne.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet foreslår at pensjonstrygden for fiskere skal være frivillig. Etter min oppfatning bør man legge avgjørende vekt på synspunkter fra fiskerne selv. Pensjonstrygden er en pliktig ordning i dag, og fiskernes organisasjoner ønsker at den skal fortsette som det.

Det offentlige utvalget som er i gang med å utrede pensjonstrygden for fiskere, skal bl.a. vurdere en overgang til en fondsbasert ordning med opptjening av individuelle rettigheter. Det vil være naturlig å vurdere spørsmålet om ordningen skal være pliktig eller ikke på ny når utvalgets utredning foreligger og har vært på høring.

Både sjømenn og fiskere har tidligpensjonsordninger. En del sjømenn har også hatt noen tid som yrkesfiskere, og jeg er tilfreds med at adgangen til å legge sammen medlemstid i disse ordningene utvides, slik at det vil kunne ytes fiskerpensjon for medlemstid ned til 52 uker i slike tilfeller.

Når det gjelder forslaget til Fremskrittspartiet om å tilbakebetale pensjonspremie til uføretrygdede fiskere, vil jeg igjen vise til utvalget som er i arbeid. Utvalget skal bl.a. vurdere samordningen med uførepensjon fra folketrygden. Regjeringen vil også komme tilbake til dette spørsmålet i forbindelse med behandlingen av utvalgets utredning.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 119)

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet satt fram forslagene nr. 1 og 2.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i pensjonstrygden for fiskere slik at fiskere som blir uføretrygdet før fylte 60 år får tilbakebetalt innbetalt premie til pensjonstrygden for fiskere.»

Dette forslag blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringar i lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere mv.

I

I lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere blir det gjort desse endringane:

§ 1 andre ledd blir oppheva.

Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

Ǥ 1 andre ledd skal lyde:

Ordningen med pensjonstrygd for fiskere er frivillig.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 59 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.53.52)Videre var innstillet:

§ 6 nr. 1 andre og tredje ledd skal lyde:

For den som har minst 52 premieuker, kan opptjente pensjonsgivende fartsmåneder etter lov 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn medregnes for å nå opp i minstekravet på 750 premieuker.

Med de unntak som følger av fjerde til sjette ledd gir fra og med 1971 medlemskapet rett til godskriving av 52 premieuker i kalenderåret uansett om medlemmet i hele året eller bare en del av det har vært sysselsatt i fiske- og fangstnæringen, jf. likevel § 2.

Noverande tredje og fjerde ledd blir fjerde og femte ledd.

§ 6 nr. 1 nytt sjette ledd skal lyde:

Premieuker godskrives ikke for tidsrom som det tross varsel ikke er betalt medlemspremie for.

§ 8 første ledd skal lyde:

Alderspensjon ytes fra og med kalendermåneden etter den måned pensjonisten fyller 60 år, dog ikke for lengre tid tilbake enn de siste tre år før den måned hvori krav som nevnt i § 24 er mottatt av trygdens organer.

§ 13 skal lyde:

Trygdens organer kan avslå et krav om pensjon og holde tilbake eller stanse en innvilget ytelse helt eller delvis dersom vedkommende

  • a)mot bedre vitende gir uriktige opplysninger, eller

  • b)holder tilbake opplysninger som er viktige for rettigheter eller plikter etter denne loven.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 16 nytt nr. 3 skal lyde:

Dersom medlemspremie ikke er betalt ved forfall, skal medlemmet svare renter etter lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. Krav på medlemspremie er tvangsgrunnlag for utlegg.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de går imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 59 mot 12 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.54.34)Videre var innstillet:

§ 17 blir oppheva.

§ 20 første punktum blir oppheva.

§ 22 skal lyde:

Pensjonstrygden administreres sentralt av Rikstrygdeverket. Kongen gir forskrift med nærmere bestemmelser om trygdens administrasjon.

§ 23 blir oppheva.

§ 24 nr. 1 skal lyde:

Krav om pensjon etter denne lov skal settes fram skriftlig og på skjema fastsatt av Rikstrygdeverket.

§ 24 nr. 2 blir oppheva.

Gjeldande nr. 3 blir nr. 2.

§ 28 blir oppheva.

§ 29 skal lyde:

Offentlig myndighet og pensjons- eller trygdeordninger plikter uten godtgjørelse og uten hinder av eventuell taushetsplikt å gi de opplysninger som trygdens organer trenger for å sikre riktig behandling av saker etter denne lov.

II

I lov 3. desember 1951 nr. 2 om pensjonstrygd for skogsarbeidere blir det gjort desse endringane:

§ 35 andre ledd skal lyde:

Ved avvikling av pensjonstrygden pr. 31. desember 2005, skal resterende fondsmidler anvendes etter regler som fastsettes av Kongen.

§ 52 skal lyde:

Denne lov oppheves 1. januar 2006.

III

I lov 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser, skal § 6 tredje ledd lyde:

Denne paragrafen gjelder ikke for pensjonstrygden for sjømenn og pensjonstrygden for fiskere, se likevel lov 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn § 4 nr. 1 andre ledd bokstav a og lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere 6 nr. 1 andre ledd.

IV

Lova tek til å gjelde 1. mars 2002.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.