Odelstinget - Møte onsdag den 11. juni 2003 kl. 12

Dato: 11.06.2003

Dokumenter: (Innst. O. nr. 107 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 65 (2002-2003))

Sak nr. 1

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endringer i lov 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Første taler er Rolf Reikvam på vegne av sakens ordfører, som er medlem av Lagtinget.

Rolf Reikvam (SV) (komiteens leder): Med denne saken beveger vi oss videre på veien mot likestilling av arbeidstakere og studenter i forhold til kravet om et skikkelig og bra arbeidsmiljø. Dette er en oppfølging av et tidligere vedtak i Stortinget om å etablere et tilsynssystem.

La meg uttrykke glede over at departementet nå fremmer forslag om at Arbeidstilsynet skal bruke de etablerte tilsynsapparatene også inn mot studenter. Jeg tror at det er den beste ordningen, nettopp fordi Arbeidstilsynet har erfaring og kunnskap når det gjelder å føre tilsyn. Arbeidstilsynet har kanskje ikke kapasitet til å følge opp alt, men vi håper at det kan få bygd ut sin kapasitet slik at det kan ta på seg oppgaven med å gjøre et skikkelig arbeid også i forhold til studenter.

Jeg er også glad for at Regjeringen går inn for å bygge bro mellom læringsmiljøutvalgene og Arbeidstilsynet, ved at de nyetablerte læringsmiljøutvalgene rundt omkring på institusjonene våre skal ha nær kontakt med Arbeidstilsynet. Det er viktig for et godt læringsmiljø, og det har også noe med selve arbeidsplassen og selve måten å organisere arbeidet på, å gjøre. Derfor er det viktig at vi har denne kontakten, og at det blir bygd bro mellom disse ulike miljøene.

Vi synes at dette er bra. Vi fullfører det arbeidet vi har startet på. Så håper jeg at studentene har fått et viktig og godt redskap i sitt arbeid for å skape et godt og skikkelig arbeidsmiljø rundt omkring i våre institusjoner.

Jeg tar opp SV og Senterpartiets alternative forslag til endring av § 14 nr. 2. Det går på sammensetningen av NOKUT. Vi foreslår at studentene skal ha to representanter i dette organet.

Presidenten: Representanten Rolf Reikvam har tatt opp det forslaget han refererte.

Ursula Evje (FrP): Lovendringen kommer som følge av tidligere vedtak som er fattet her i Stortinget. Fremskrittspartiet har vært med på å danne flertall for disse vedtakene. Det betyr at vi er fornøyde med det fremlagte resultat av komiteens arbeid når det gjelder studentenes arbeidsmiljø. Nå er det enstemmighet om at Arbeidstilsynet får ansvaret for å utføre det løpende tilsyn i forhold knyttet til studentenes fysiske og psykiske arbeidsmiljø, med sanksjonsmuligheter som er kjente og aksepterte i arbeidslivet. Og da er Fremskrittspartiet tilfreds.

Det eneste punkt hvor vi skiller oss fra de andre partiene, er knyttet til akkrediterings- og evalueringsorganet NOKUT. NOKUT var tenkt å være et uavhengig organ som i kraft av sin kunnskap og høye integritet skulle medvirke til å sikre høy internasjonal standard og kvalitet ved våre utdanningsinstitusjoner. Fremskrittspartiet vil ikke hevde at NOKUT, slik det fremstår i dag, oppfyller disse kriteriene, og det oppfatter vi som trist og leit, fordi dette vil få konsekvenser over tid. Vårt synspunkt fra behandlingen av Mjøs-utvalgets innstilling og universitets- og høgskoleloven står derfor fortsatt ved lag. Men så lenge vi har et kvalitetsorgan for høyere utdanning og fagskolene, er Fremskrittspartiet av den oppfatning at dette organet må og bør ha ansvaret for kvaliteten i hele utdanningskjeden, uavhengig av nivå eller eierskap knyttet til den enkelte institusjon, ut fra prinsippet at lite er bedre enn ingenting. Vi fremmer derfor et forslag i tråd med dette.

Presidenten: Representanten Ursula Evje har tatt opp det forslag hun refererte til.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Ein samla komite er einig med departementet i at styret i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga, NOKUT, skal utvidast på bakgrunn av organets nye oppgåver. Komiteen bed vidare departementet i samband med utvidinga å vurdera å oppnemna personar med bakgrunn i fagmiljø som i dag ikkje er representerte i styret, og nemner høgskulesektoren og fagskuleutdanningssektoren som aktuelle miljø. Når NOKUT får utvida ansvarsområde, er det viktig at styret si samansetjing avspeglar det arbeidet organet skal fatta avgjerdsler om. Difor støttar Senterpartiet utvidinga.

Men Senterpartiet vil gå eit skritt vidare. I dag er studentane representerte med eitt medlem i styret. På bakgrunn av at NOKUT skal vera representativt for dei miljøa det fattast avgjerdsler om, er det viktig at òg studentar frå forskjellige miljø blir representerte i styret. Difor føreslår SV og Senterpartiet at talet på studentar i styret bør utvidast frå eitt til to medlemer. Dette inneber, slik forslaget i innstillinga viser, ei utviding av styret på til saman tre personar, frå fem til åtte, der to representantar i styret er studentar. Det er i tråd med utsegner til høyringsforslaget frå både Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund. Dette har Senterpartiet lagt vekt på i vår vurdering av å utvida styret med tre og ikkje to representantar, som departementet føreslo.

Når det gjeld det andre området proposisjonen tek opp, meiner Senterpartiet det er bra at Arbeidstilsynet skal givast tilsynsansvar for studentane sitt læringsmiljø. Vidare vil eg understreka at vi er fornøgde med at forslaget styrkjer Læringsmiljøutvalets stilling og dermed òg sikrar studentane medråderett i saker som angår læringsmiljøet.

Så får Arbeidstilsynet utvida ansvarsområde. Det må òg bety at det blir tilført resurssar til Arbeidstilsynet som gjer at det kan utføra dei oppgåvene det no får ansvar for. Dette må Regjeringa koma tilbake til i samband med statsbudsjettet for 2004. Så er det slik at budsjettet for Arbeidstilsynet ligg i ein annan komite. Det er difor viktig at det her er kontakt mellom utdanningskomiteen og kommunalkomiteen når så langt lir, for å sjå til at departementet gjer det det i dag får beskjed om.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 904)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen

  • forslag nr. 2, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

Presidenten tar først for seg forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innrette organisering og ressurser for NOKUT slik at organet dekker godkjenning og tilsyn for hele utdanningskjeden og uavhengig av undervisningsinstitusjonenes eierskap.»

Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 12. mai 1995 nr. 22

om universiteter og høgskoler

I

I lov 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler gjøres følgende endringer:

§ 14 nr. 2 skal lyde:

Styret oppnevnes av Kongen og består av syv medlemmer og tre varamedlemmer, hvorav ett medlem og ett varamedlem skal være studenter. Departementet oppnevner styrets leder.

Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

Ǥ 14 nr. 2 skal lyde:

Styret oppnevnes av Kongen og består av åtte medlemmer og tre varamedlemmer, hvorav to medlemmer skal være studenter. Departementet oppnevner styrets leder.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet bifaltes innstillingen med 58 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.14.57)Videre var innstillet:

§ 44 nr. 3 skal lyde:

Ved institusjonen skal det være et læringsmiljøutvalg som skal bidra til at bestemmelsene i nr. 1 og 2 blir gjennomført. Utvalget skal delta i planleggingen av tiltak vedrørende læringsmiljø, og nøye følge utviklingen i spørsmål som angår studentenes sikkerhet og velferd. Styret kan tillegge utvalget også andre oppgaver. Læringsmiljøutvalget skal holdes orientert om klager som institusjonen mottar fra studenter vedrørende læringsmiljøet. Læringsmiljøutvalget kan gi uttalelser om disse forholdene. Læringsmiljøutvalget skal gjøres kjent med pålegg og andre enkeltvedtak som Arbeidstilsynet treffer.

Læringsmiljøutvalget rapporterer direkte til styret, og skal hvert år avgi rapport om institusjonens arbeid med læringsmiljø. Studentene og institusjonen skal ha like mange representanter hver i utvalget. Utvalget velger hvert år leder vekselvis blant institusjonens og studentenes representanter.

§ 44 nytt nr. 6 skal lyde:

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at kravene i nr. 2 overholdes. Arbeidsmiljølovens kapittel XIII om tilsyn og tvangsmidler m.v. gjelder tilsvarende så langt det passer. Departementet kan fastsette forskrift.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.