Odelstinget - Møte mandag den 16. juni 2003 kl. 21.10

Dato: 16.06.2003

Dokumenter: (Innst. O. nr. 123 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 92 (2002-2003))

Sak nr. 7

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i petroleumsskatteloven mv.

Talere

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Første taler er Torbjørn Hansen, som får ordet for sakens ordfører.

Torbjørn Hansen (H): Finanskomiteen har behandlet Ot. prp. nr. 92 om endringer i petroleumsskatteloven. Det er viktige endringer som gjøres når fjerningstilskuddsloven nå oppheves og erstattes med ordninger som gjør at fjerningsutgifter i stedet kan behandles som fradragsberettigede kostnader innenfor det ordinære petroleumsskattesystemet på linje med vanlige driftsutgifter, og ikke minst at det i tillegg innføres ordninger som gjør at skatteverdien av udekket underskudd som skriver seg fra fjerningsutgifter, kan utbetales ved opphør av virksomheten.

Det er derfor gledelig at det er en samlet komite som slutter opp om alle forslagene fra Regjeringen i en så viktig sak for en meget viktig næring, og at komiteen på den måten fortsetter linjen med bred politisk oppslutning om de endringer som til enhver tid gjøres i den norske petroleumsbeskatningen.

Ved lov av 15. juni 2001 ble det innført en rekke endringer i petroleumsskatteloven som gjør at begrunnelsen for å ha en egen fjerningstilskuddslov i det vesentlige faller bort. Det ble da gitt adgang til framføring av underskudd med rente og likedan muligheter til å overføre skattemessig underskudd ved fusjoner og overdragelser.

Det er viktig at endringene for fjerningsutgifter kommer nå. Fjerningsutgifter vil ha et stadig økende omfang på sokkelen i årene som kommer. Det er som regel betydelige og ofte svært høye beløp, og disse lovendringene betyr en økt sikkerhet for selskapenes effektive skattefradrag for disse utgifter.

Endringene vil også bety en betydelig forenkling. Den nåværende tilskuddsordningen har vært svært lite forutsigbar for selskapene. Den har reist mange avgrensingsspørsmål og nødvendiggjort egne parallelle regler og systemer i tillegg til skattereglene og slik sett vært tungvint og byråkratisk både for selskapene og for myndighetene. Det er også av denne grunn viktig ikke å videreføre fjerningstilskuddsloven som valgfri ordning, da dette ville bety to kompliserte regelverk i framtiden med betydelige administrative kostnader. Det legges dog opp til overgangsregler, slik at avtaler om overtakelse av selskaper med fjerningsforpliktelser hvor den tilskuddsmessige behandlingen av fjerningstilskuddsloven har vært et vesentlig element i avtalen, kan ha krav om overgangsordning.

Under arbeidet med lovendringene har Regjeringen også gjort en vurdering av muligheten for å gi fradrag for avsetninger til dekning av framtidige fjerningsutgifter. Komiteen støtter Regjeringens syn om ikke å gi fradrag for avsetninger. Dette ville kunne føre til svært uoversiktlige skattekreditter, mye kontrollarbeid for ligningsmyndighetene og ikke minst skjønnsavgjørelser med muligheter for økning av antall tvister. Ut fra dette vil det derfor være riktig å videreføre petroleumsskatteloven § 3 bokstav g annet ledd, slik at fradragsføring først kan gjøres når utgiftene er faktisk pådratt. Det er imidlertid komiteens syn at dette også følger av skatteloven § 14-4 tredje ledd.

Adgangen til å overføre underskudd med rente ved overdragelser, som ble innført i 2001, gir selskaper som vil trekke seg ut av norsk sokkel, muligheten til å beholde skatteverdien av underskuddene, forutsatt at det er et velfungerende marked. I overskuelig framtid vil det foreligge et slikt marked, men for ytterligere å øke sikkerheten på skattefradrag er det en viktig endring at skatteverdien av underskudd ved opphør som skriver seg fra fjerningsutgifter, kan utbetales fra staten.

Endringene som nå gjennomføres, er både forbedringer og ikke minst forenklinger i gjeldende regleverk. Det vil kunne gi incitamenter til økt interesse for marginale felt og felt i moden fase, og på den måten innebære en mulighet for å øke interessen for virksomhet på norsk sokkel både fra mindre selskaper og fra nye selskaper. Den enstemmige innstillingen anbefales derfor.

Gjermund Hagesæther (FrP): Saksordføraren har no gjort greie for saka, så det skulle ikkje vere nødvendig i gå inn på dei enkelte punkta.

Eg vil likevel streke under at vi synest dette er eit godt forslag. Det gjeld også forslaget om at skattefordelen av underskot som skriv seg frå fjerningsutgifter, skal utbetalast frå staten når selskapet avviklar si skattepliktige verksemd. Dette er ein fornuftig regel, som legg forholda betre til rette for auka utvinning på norsk sokkel. Dette fordi regelen fjernar eit økonomisk incitament til å stengje ned produksjonen for tidleg, mens inntektene er store nok til å dekkje fjerningsutgiftene.

Vi er likevel av den oppfatninga at ein tilsvarande regel burde gjelde der fjerningskostnader medfører underskot det enkelte året. Ein slik regel ville etter vår oppfatning ytterlegare bidra til maksimal ressursutnytting frå norsk sokkel. Men vi tar til etterretning i denne omgangen at det ikkje er fleirtal for ei slik endring, og vi vil derfor støtte innstillinga i sin heilskap.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 1025)

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slike vedtak:

A. Lov

om endringer i lov 13. juni 1975 nr. 35 om

skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster m.v. (petroleumsskatteloven)

I lov 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster m.v. gjøres følgende endringer:

I

§ 3 bokstav c tredje ledd skal lyde:

Ved samlet realisasjon av den virksomhet som underskuddet er oppstått i, eller ved sammenslutning av selskapet med annet selskap, kan samlet udekket underskudd som nevnt i annet ledd kreves overført fra det overdragende til det overtakende selskap.

§ 3 bokstav c fjerde ledd blir nytt åttende ledd.

II

§ 3 bokstav c nytt fjerde, femte, sjette og syvende ledd skal lyde:

Hvis en skattepliktig etter 5 i et inntektsår har underskudd som omfatter utgifter til fjerning av innretninger brukt i utvinning, behandling eller rørledningstransport (fjerningsutgifter), skal fjerningsutgiftene, begrenset oppad til samlet underskudd i inntektsåret, fremføres særskilt (fjerningsunderskudd).

Forrige punktum gjelder likevel ikke fjerningsutgifter pådratt før det er truffet vedtak om fjerning i medhold av petroleumsloven. Annet ledd i denne bokstav gjelder tilsvarende for fjerningsunderskudd.

Fjerningsunderskudd og øvrig underskudd i et tidligere år skal være fratrukket i sin helhet før det gis fradrag for underskudd i et senere år. Fjerningsunderskuddet fratrekkes etter øvrig underskudd samme år.

Når det ved opphør av særskattepliktig virksomhet foreligger et udekket fjerningsunderskudd, kan den skattepliktige kreve utbetalt fra staten skatteverdien av slikt underskudd. Skatteverdien fastsettes ved å multiplisere udekket fjerningsunderskudd i alminnelig inntekt og i grunnlaget for særskatt med gjeldende skattesatser på opphørstidspunktet. Beløpet fastsettes av ligningsmyndighetene ved ligningen for det året den særskattepliktige virksomheten opphører.

Sjette ledd gjelder tilsvarende når et fjerningsunderskudd står udekket ved oppløsning av et selskap eller annen skattepliktig innretning.

III

§ 3 bokstav g skal lyde:

Det gis ikke i noe tilfelle fradrag for avsetninger til dekning av fremtidige utgifter til fjerning av innretninger brukt i utvinning, behandling eller rørledningstransport.

IV

§ 5 sjette ledd annet punktum skal lyde:

Bestemmelsene i § 3 c annet ledd første og tredje punktum samt tredje ledd får tilsvarende anvendelse på overskytende friinntekt etter foregående punktum.

V

Endringen under I trer i kraft straks.

Endringen under II trer i kraft straks med virkning for underskudd oppstått fra og med inntektsåret 2003.

Endringen under III trer i kraft straks med virkning for fjerningsutgifter pådratt fra og med lovens vedtakelse.

Endringen under IV trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2002.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

B. Lov

om opphevelse av lov 25. april 1986 nr. 11 om

tilskudd til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen (fjerningstilskuddsloven)

I

Lov 25. april 1986 nr. 11 om tilskudd til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen oppheves.

II

Ved opphevelsen av lov 25. april 1986 nr. 11 om tilskudd til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen (fjerningstilskuddsloven) skal følgende overgangsregel gjelde:

Utgifter til fjerning av innretninger brukt til utvinning, behandling eller rørledningstransport av petroleum kan likevel kreves behandlet etter reglene i fjerningstilskuddsloven dersom de er omfattet av vedtak om fjerning etter petroleumsloven § 5-3 truffet før vedtakelse av lov om opphevelse av fjerningstilskuddsloven, og vedtak etter fjerningstilskuddsloven § 5 femte punktum som innebærer at kjøperen av innretningen kan legge selgerens inntekts- og skatteforhold til grunn ved beregningen av statens tilskuddsandel.

For at fjerningstilskuddsloven i slike tilfeller skal gjelde, må eieren av innretningen gi skriftlig melding om dette til Oljeskattekontoret senest ved innlevering av selvangivelsen for 2003.

III

Opphevelsen under I og overgangsregelen under II trer i kraft straks med virkning for fjerningsutgifter pådratt fra og med lovens vedtakelse.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovenes overskrifter og lovene i sin helhet.

Votering:Lovenes overskrifter og lovene i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtakene vil bli sendt Lagtinget.