Odelstinget - Møte mandag den 13. desember 2004 kl. 17.20

Dato: 13.12.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 20 (2004-2005), jf. Ot.prp. nr. 23 (2004-2005))

Sak nr. 4

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletida vert avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje vert gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Trond Helleland (H) [18:02:37] (komiteens leder og ordfører for saken): Helt kort: Forslagene til lovendringer er i samsvar med Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 for 2004-2005 for Justisdepartementet. De økonomiske konsekvensene av lovendringene er innarbeidet i budsjettet og går ut på å heve multiplikatoren i rettsgebyrloven. Komiteen er samstemt, med unntak av SV, som går imot.

Inga Marte Thorkildsen (SV) [18:03:22]: SV vil gå imot det økte gebyret på fattigdom, som Regjeringas forslag til rettsgebyr i praksis vil bety.

Forslaget til statlig gebyr på en inkassosak der det tas utlegg, utgjør 4 817 kr, som er mer enn en måneds sosialhjelp de fleste steder. Dette gebyret vil i mange sammenhenger langt overstige selve kravet som det springer ut fra. Et så høyt gebyr ved tvangsinndrivelser vil føre til at de som har gjeld og dårlig råd, vil ha enda vanskeligere for å gjøre opp for seg. I ytterste konsekvens kan dette føre til at kreditorer velger å gå til andre, mer useriøse gjeldsinndrivere enn namsmannen.

Halvparten av dem som skylder penger, tjener mindre enn 150 000 kr. Hvis staten øker inkassogebyrene, rammes de fattigste. Dette bør smake dårlig i Kristelig Folkeparti. Jeg vet at det smaker dårlig i Fremskrittspartiet, som dessverre har valgt å støtte Regjeringa, i og med forliket.

Forslaget innebærer at fattige som tjener mindre enn 150 000 kr i året, vil betale ca. 260 mill. kr i inkassogebyrer til staten neste år, ifølge en beregning fra inkassobyrået Lindorff. Det er mer enn de 250 mill. kr som Regjeringa vil øke den såkalte fattidomssatsinga med neste år.

SV mener at Regjeringa med denne økningen i rettsgebyret velter en del av regninga for skattelettelsene over på de aller fattigste – og det på det verst tenkelige tidspunkt. Vi har hatt en bratt stigning i antall gjeldsforhandlinger så langt i år. Regjeringa har med andre ord budsjettert med å tjene penger på at det blir flere gjeldsofre. SV mener at dette er uholdbart, og vi stemmer derfor mot Regjeringas forslag.

Statsråd Odd Einar Dørum [18:05:10]: Jeg skal ikke gå nærmere inn på saken – utover det som framgår av den – men knytte noen små kommentarer til gebyrene.

Jeg vil vise til følgende forhold, nemlig at vi i 2002 løsrev inkassosalæret fra rettsgebyret, slik at det nå er blitt redusert fra 670 kr – som det var den gangen – til 530 kr, at vi satte ned forsinkelsesrentene, som var høye, til 8,75 pst., som følge av den generelt lave renten, og at Stortinget nettopp har behandlet forslaget om endringer i den sivile rettspleie på grunnplanet, hvor det også var et forslag om direkte tvangsinndrivelse av uimotsagte krav. En slik tvangsinndrivelse av de uimotsagte krav vil spare partene for kostnader og styrke skyldnernes reelle rettssikkerhet. Jeg synes det er riktig at også disse sidene ved saken kommer med i helhetsbildet.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, sjå side 246)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr

I

I lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr gjøres følgende endringer:

§ 14 første ledd første punktum skal lyde:

For begjæring om tvangsfullbyrdelse betales 2,1 ganger rettsgebyret, selv om begjæringen senere blir trukket tilbake eller avvist.

§ 14 første ledd nr. 1 skal lyde:

  • 1. Ved begjæring om utlegg etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 7: 2,6 ganger rettsgebyret når utlegg blir tatt.

II

Loven gjelder fra 1. januar 2005.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti har varslet at de går imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 59 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.50.42)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Presidenten regner med at Sosialistisk Venstreparti vil gå imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 57 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.51.05)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.