Odelstinget - Møte fredag den 9. juni 2006 kl. 14.08

Dato: 09.06.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 64 (2005-2006), jf. Ot.prp. nr. 71 (2005-2006))

Sak nr. 3

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endringer i statsborgerloven mv. (endrede styringsforhold mv.)

Talere

Votering i sak nr. 3

Bjørg Tørresdal (KrF) [14:40:35] (ordfører for saken): I dag skal vi vedta endringer i statsborgerloven. Statsborgerskap har en viktig symbolsk betydning ved at det markerer en tilhørighet til samfunnet og dets grunnleggende verdier. Statsborgerskap gir viktige rettigheter og plikter som har betydning for innbyggernes deltakelse i det norske samfunnet. Endringsforslagene i dag gjelder innføring av styringstiltak i statsborgerloven tilsvarende de som ble innført i utlendingsloven ved lov av 10. juni 2005.

Som saksordfører vil jeg understreke at styringssystemet i utlendingsloven og statsborgerloven bør være likt, da det er nær sammenheng mellom utlendingsloven og statsborgerloven. Det er et vilkår for statsborgerskap at søkere under sitt opphold i landet har hatt tillatelser etter utlendingsloven. Utlendingsdirektoratet, UDI, behandler søknader i første instans etter begge lovene, og Utlendingsnemnda, UNE, er klageinstans. Jeg er derfor glad for at komiteen er positiv til at det er samsvar mellom disse lovene.

Jeg vil allikevel kommentere enkelte av de forslagene som ligger til behandling i dag. Det gis adgang for Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å gi generelle instrukser til UDI på statsborgerfeltet. Hovedregelen er fremdeles at departementet ikke kan instruere om lovtolking, skjønnsutøvelse eller avgjørelse i enkeltsaker. Dette gjelder både overfor UNE og overfor UDI, de to instansene som skal treffe vedtak etter ny statsborgerlov.

Departementet får adgang til å bringe UDIs positive vedtak i statsborgersaker inn for UNE til vurdering. Det medfører en kvalitetssikring, fordi ordningen sikrer en toinstansbehandling i omstridte saker som ikke er påklagd av utlendingen. Ordningen vil dessuten fremme likebehandling i forvaltningen. Hensynet til søkerens egen situasjon ivaretas ved at vedtaket blir stående. Prinsipputtalelsen vil kun få betydning for senere saker. Ett av hovedformålene med ordningen med prøving av positive vedtak er å bidra til en mer ensartet praksis i UDI og UNE.

Det vil være mindre behov for adgang til prøving av positive vedtak etter statsborgerloven enn etter utlendingsloven, fordi bestemmelsene i statsborgerloven gir mindre anvisning på bruk av skjønn.

Vi vedtar i dag at departementet får adgang til å bringe spørsmål om gyldigheten av UNEs positive vedtak inn for domstolene til prøving. Komiteen mener at den foreslåtte ordningen vil kunne skjerpe oppmerksomheten i UNE rundt spørsmålet om gyldigheten av positive vedtak. Det er, som tidligere nevnt, hensiktsmessig å ha tilsvarende kontrollordninger med vedtak etter statsborgerloven som etter utlendingsloven.

Kongen i statsråd skal være klageorgan i saker hvor hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn gjør seg gjeldende. Begrunnelsen for forslaget er at ordningen gjør toinstansbehandlingen mer reell enn om UNE, som kan instrueres av departementet i slike saker, skal behandle klagen.

Stornemndsbehandling i UNE skal også kunne finne sted i saker etter statsborgerloven. Komiteen mener at hensikten med opprettelsen av systemet med stornemnd er å sikre en større grad av lik praksis og likebehandling i utlendingsforvaltningen. Dette er aktuelt både når UNE har ordinære klager til behandling, og når UNE prøver UDIs positive vedtak etter beslutning fra departementet.

Det stilles vandelskrav ved behandling av søknad om statsborgerskap, og det er nødvendig å innhente og kontrollere opplysninger om hvorvidt søkeren er ilagt straff, eller hvorvidt søkeren er under etterforskning for et straffbart forhold. Det foreslås at behandlingen av vandelsopplysninger forankres i loven, dette for å sikre at behandlingen av personopplysninger etter statsborgerloven er i samsvar med personopplysningsloven.

Som saksordfører vil jeg tilrå komiteens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i statsborgerloven mv. (endrede styringsforhold mv.)

I

I lov 10. juni 2005 nr. 51 om norsk statsborgerskap gjøres følgende endringer:

§ 7 skal lyde:

§ 7 Hovedregel om erverv etter søknad

Enhver har etter søknad rett til norsk statsborgerskap dersom søkeren på vedtakstidspunktet

  • a) har dokumentert eller på annen måte klarlagt sin identitet, jf. fjerde ledd,

  • b) har fylt tolv år,

  • c) er og vil forbli bosatt i riket,

  • d) fyller vilkårene for bosettingstillatelse i utlendingsloven § 12,

  • e) har til sammen syv års opphold i riket i løpet av de siste ti årene, med oppholds- eller arbeidstillatelser av minst ett års varighet, opphold i en eller flere søknadsperioder medregnet i syvårsperioden, jf. femte ledd,

  • f) fyller kravet om norskopplæring fastsatt i § 8,

  • g) ikke er ilagt straff eller strafferettslig særreaksjon eller har utholdt karenstid, jf. § 9, og

  • h) fyller kravet om løsning fra annet statsborgerskap fastsatt i § 10.

Søkeren har ikke rett til norsk statsborgerskap etter første ledd dersom hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn taler mot.

Uttømmende politiattest skal følge søknad om statsborgerskap. Politiattesten skal også vise forhold som søkeren er siktet eller tiltalt for.

Kongen kan i forskrift gi utfyllende bestemmelser om kravet til identifikasjon og om politiattest.

Kongen kan i forskrift gi bestemmelser om beregning av oppholdstid etter reglene i dette kapitlet.

§ 9 første ledd skal lyde:

Den som er ilagt straff eller strafferettslig særreaksjon har ikke rett til norsk statsborgerskap før det er gått en viss tid (karenstid) fastsatt i forskrift gitt av Kongen. Karenstidens lengde skal avhenge av den ilagte reaksjonen.

§ 20 nytt annet ledd skal lyde:

Politiattest som viser om melderen har vært ilagt frihetsstraff eller strafferettslig særreaksjon i løpet av de siste syv årene, skal følge melding om statsborgerskap. Kongen kan i forskrift gi bestemmelser om politiattest.

§ 27 skal lyde:

§ 27 Saksgang mv.

Søknad om norsk statsborgerskap inngis til politiet eller norsk utenriksstasjon som forbereder saken. Utlendingsdirektoratet avgjør søknaden. Melding om norsk statsborgerskap inngis til politiet som forbereder saken. Utlendingsdirektoratet treffer vedtak om meldingen skal godtas eller ikke.

Vedtak om tilbakekall av statsborgerskap treffes av Utlendingsdirektoratet.

Vedtak som nevnt i første og annet ledd kan påklages til Utlendingsnemnda. Kongen i statsråd er klageinstans i saker hvor departementet har anvendt sin instruksjonsmyndighet etter § 28 annet ledd. Utlendingsloven §§ 38 a og 38 b gjelder tilsvarende ved behandling av saker etter loven her.

Departementet kan beslutte at vedtak truffet av Utlendingsdirektoratet til gunst for den saken gjelder, skal prøves av Utlendingsnemnda. Beslutningen skal treffes senest fire måneder etter at vedtaket ble truffet, være skriftlig og grunngis. Forvaltningsloven kapittel IV til VI om saksforberedelse, vedtak og klage gjelder ikke for slik beslutning.

Kommer Utlendingsnemnda i en sak etter fjerde ledd til at Utlendingsdirektoratets vedtak er ugyldig, skal den oppheve vedtaket og sende saken tilbake til direktoratet for hel eller delvis ny behandling. § 26 annet ledd annet punktum gjelder tilsvarende. Gyldige vedtak kan ikke oppheves eller endres, men nemnda kan avgi en uttalelse om sakens prinsipielle sider. Utlendingsnemndas vedtak kan ikke påklages.

Når Utlendingsnemnda har truffet vedtak etter loven her til gunst for den saken gjelder, kan departementet ved søksmål få prøvet gyldigheten av vedtaket. Søksmål må være reist innen fire måneder etter at vedtaket ble truffet. Søksmål reises mot den vedtaket er truffet til gunst for. Megling i forliksrådet foretas ikke.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

I sak som nevnt i fjerde ledd har den saken gjelder rett til fritt rettsråd uten behovsprøving. I sak som nevnt i sjette ledd har vedkommende rett til fri saksførsel uten behovsprøving.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 57 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.55.59)Videre var innstilt:

Kongen kan gi regler om hvilke saker som skal behandles i stornemnd, og om myndighet til å avgjøre hvorvidt en sak som er brakt inn for behandling i stornemnda, skal antas til behandling. Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om saksforberedelse og om Utlendingsnemndas kompetanse i saker etter fjerde ledd. Kongen kan også gi regler om nemndas nærmere behandling av saker etter loven her.

§ 28 skal lyde:

§ 28 Instruksjonsmyndighet

Departementet kan ikke instruere om avgjørelsen av enkeltsaker. Departementet kan heller ikke instruere Utlendingsnemnda om lovtolking eller skjønnsutøvelse. Departementet kan instruere om prioritering av saker.

For å ivareta hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn kan departementet instruere uavhengig av begrensningene i første ledd.

§ 29 annet ledd skal lyde:

Etter anmodning fra Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda eller departementet plikter politiet å gi opplysninger om den saken gjelder er siktet, tiltalt eller ilagt straff eller særreaksjon for straffbart forhold, dersom opplysningene er nødvendige for behandling av sak etter loven. Kongen kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om innhenting av slike opplysninger.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

II

I lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp gjøres følgende endringer:

§ 11 første ledd nr. 1 skal lyde:

for utlending som har rett til fri rettshjelp etter utlendingsloven § 42 tredje ledd, fjerde ledd første punktum og femte ledd eller for den som har rett til fri rettshjelp etter statsborgerloven § 27 sjuende ledd første punktum.

§ 16 første ledd nr. 4 skal lyde:

for utlending i tilfeller som nevnt i utlendingsloven § 42 første og fjerde ledd annet punktum eller for den som har rett til fri sakførsel etter statsborgerloven § 27 sjuende ledd annet punktum.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 58 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.56.45)Videre var innstilt:

III

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.