Odelstinget - Møte torsdag den 23. november 2006 kl. 11.29

Dato: 23.11.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 8 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 89 (2005-2006))

Sak nr. 1

Innstilling fra forsvarskomiteen om lov om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (gjeninnføring av særskilt stillingsvern mot oppsigelse for yrkesbefal)

Talere

Votering i sak nr. 1

Bendiks H. Arnesen (A) [11:30:10] (ordfører for saken): Forslaget til lov om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret, forsvarspersonelloven, går ut på å gjeninnføre det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005.

Bakgrunnen for dette er at Stortinget i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 60 for 2003-2004 om lov om personell i Forsvaret, jf. Innst. O. nr. 94 for 2003-2004, vedtok å fjerne det særskilte oppsigelsesvernet for yrkesbefal for å harmonisere yrkesbefalets oppsigelsesvern med øvrige tjenestemenn i staten. Denne endringen omfattet også ansettelsesforhold inngått før lovens ikrafttredelse 1. januar 2005.

En samlet komite erkjenner at en slik omlegging ville innebære en inngripen i etablerte rettigheter for yrkesbefal ansatt før lovens ikrafttredelse.

Den langvarige omstillingsprosessen i Forsvaret er svært krevende, ikke minst for de ansatte. En sentral del av moderniseringen av Forsvaret er målet om en personellstruktur som er i balanse når det gjelder kompetanse, alder og grad i forhold til Forsvarets behov. I denne prosessen er det viktig å ha en god dialog og et nært og konstruktivt samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner.

Komiteen har merket seg at departementet er av den oppfatning at den videre omstillingen av Forsvaret kan gjennomføres uten at det er behov for å si opp yrkesbefal.

En samlet komite støtter derfor forslaget om denne lovendringen, og komiteen anbefaler Odelstinget å gjøre vedtak i tråd med innstillingen.

Åsa Elvik hadde her teke over presidentplassen.

Henning Skumsvoll (FrP) [11:32:38]: Fremskrittspartiet er svært tilfreds med at Stortinget nå gjeninnfører det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005.

Fremskrittspartiet var under behandlingen av Ot.prp. nr. 60 for 2003-2004 og i Innst. O. nr. 94 for 2003-2004 svært opptatt av å beholde stillingsvernet for yrkesbefal. Fremskrittspartiet påpekte de uheldige konsekvensene det ville medføre å fjerne stillingsvernet. Fremskrittspartiet hadde hele tiden god dialog med Befalets Fellesorganisasjon og Norges Offisersforbund om utfordringene og problemene ved å fjerne stillingsvernet. Dessverre var ikke flertallet den gang av samme oppfatning som Fremskrittspartiet.

Etter at vedtaket om fjerning av stillingsvernet ble fattet, kom det en rekke reaksjoner fra offiserer og fra yrkesorganisasjonene. Organisasjonene var i sin fulle rett til å påpeke urettmessighetene i det fattede lovvedtak.

I dag ser vi at Forsvarsdepartementet ønsker å rette opp den feil det var å fjerne stillingsvernet, og dette ønsker selvsagt Fremskrittspartiet å støtte. Vi er samtidig takknemlig for at de andre partier har kommet etter i denne saken.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, sjå side 76)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (gjeninnføring av særskilt stillingsvern mot oppsigelse for yrkesbefal)

I

I lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret skal § 19 nytt annet ledd lyde:

Yrkesbefal tilsatt før 1. januar 2005 kan sies opp etter lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn § 10 nr. 2 bokstav a når tjenestemannen på grunn av sykdom er varig uskikket til forsvarlig å utføre sin tjeneste. For øvrig kan yrkesbefal tilsatt før 1. januar 2005, ikke sies opp etter reglene i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m.

II

Loven trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.