Odelstinget - Møte torsdag den 10. mai 2007 kl. 14.31

Dato: 10.05.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 55 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 14 (2006-2007))

Sak nr. 1

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endring i kommuneloven (kontroll med fylkeskommunenes økonomi fram til forvaltningsreformens ikrafttredelse)

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Presidenten har grunn til å tro at det blir en kort debatt.

Bjørg Tørresdal (KrF) [14:32:33] (ordfører for saken): Kommunal- og forvaltningskomiteen har behandlet Ot.prp. nr. 14 for 2006-2007, som handler om kontroll med fylkeskommunenes økonomi fram til forvaltningsreformens ikrafttredelse.

Departementet har sett det som hensiktsmessig å sikre at fylkeskommunene ikke foretar uheldige økonomiske disposisjoner, eller foretar strategiske tilpasninger i forbindelse med forvaltningsreformen. Departementet foreslår lovlighetskontroll av årsbudsjettvedtaket til samtlige fylkeskommuner fra og med budsjettåret 2007 og fram til forvaltningsreformen trer i kraft, dvs. til og med budsjettåret 2009. Dette innebærer at alle fylkeskommuner må ha godkjenning fra staten for å ta opp lån, eller for å inngå langsiktige leieavtaler. For å sikre statlig kontroll foreslås det en endring i kommuneloven som innebærer at alle fylkeskommuner blir registrert i ROBEK etter kommuneloven § 60 nr. 3.

Komiteen har tillit til at lokale tillitsvalgte opptrer på en forsvarlig måte, og mener at fylkeskommunene vil opptre ansvarlig med hensyn til planer og investeringer i perioden fram til forvaltningsreformen trer i kraft.

Flere fylkeskommuner er inne i en periode med sterkt økende elevtall i videregående skoler, noe som medfører behov for å investere i skolebygg. Dette vil medføre økning av lånegjeld, som er helt naturlig ut fra den demografiske utviklingen og fylkeskommunenes økonomiske bæreevne. En samlet komite mener at det i perioden 2007–2009 må gis rom for slike investeringer, uten at det kan sies å være taktiske disposisjoner før forvaltningsreformen.

Videre gir komiteen uttrykk for at departementet ikke skal legge begrensninger på investeringsnivået i fylkeskommunene generelt. Fylkeskommunene skal fritt kunne disponere sine oppsparte midler, aksjer, eiendommer og fond. Videre står fylkeskommunene fritt til å kunne overføre verdier som eierskap i kraftaksjer til kommunene.

Et stort flertall i komiteen, bestående av regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti og Venstre, støtter lovforslaget, og forutsetter at departementet utøver denne kontrollen på en slik måte at det ikke oppfattes som en urimelig overprøving av det lokale selvstyret.

Dette lovforslaget må ses på som en sikring mot taktiske disposisjoner, og ikke som en manglende tillit til det lokale selvstyret.

Med dette vil jeg anbefale flertallsinnstillingen.

Ib Thomsen (FrP) [14:35:20]: Høyre og Fremskrittspartiet har tillit til og tro på lokaldemokratiet, og ønsker ikke å begrense disposisjonsmulighetene til lokalpolitikerne i det tidsrommet som ble nevnt av saksordføreren – noen vil kalle det en vingeklipping. Fortsatt har vi tiltro til lokalpolitikerne.

Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å stemme imot dette lovforslaget.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i kommuneloven (kontroll med fylkeskommunenes økonomi fram til forvaltningsreformens ikrafttredelse)

I

I lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) skal § 60 nytt nr. 6 lyde:

  • 6. Vedtak i fylkestinget for budsjettåret 2007, 2008 eller 2009 om opptak av lån eller vedtak om langsiktig avtale om leie av bygninger, anlegg og varige driftsmidler som kan påføre fylkeskommunen utgifter ut over fire budsjettår, er ikke gyldig før det er godkjent av departementet. I denne perioden gjelder ikke § 60 nr. 1 og 2 for fylkeskommunene.

II

Loven trer i kraft straks.

Presidenten: Fremskrittspartiet og Høyre har varslet at de vil stemme imot.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 47 stemmer for og 23 stemmer mot komiteens innstilling.(Voteringsutskrift kl. 14.39.50)

Jan Tore Sanner (H) (fra salen): President! Det er 24 imot.

Presidenten: Da er komiteens innstilling bifalt med 47 mot 24 stemmer. Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble bifalt med 40 mot 24 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.40.24)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.