Odelstinget - Møte tirsdag den 29. mai 2007 kl. 14.37

Dato: 29.05.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 68 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 43 (2006-2007))

Sak nr. 4

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i forsikringsloven (fellespensjonskasser)

Talere

Votering i sak nr. 4

Alf E. Jakobsen (A) [16:05:06] (ordfører for saken): Vi går på overtid, og jeg skal prøve å være kort.

Den saken vi behandler, om lov om endringer i forsikringsloven, fellespensjonskasser, har sin bakgrunn i et anmodningsvedtak fra Stortinget den 26. mai 2005, der Regjeringen ble bedt om å fremme lovforslag om felles pensjonskasse for flere private virksomheter, uten fellesordning for premieuttrekning.

Det Stortinget har fått seg forelagt, er forslag til lovregler som åpner for at flere uavhengige foretak skal kunne gå sammen og etablere en felles pensjonskasse for foretakenes pensjonsordning.

Jeg vil bare si at det er en enstemmig innstilling fra finanskomiteen på alle punkter, bortsett fra når det gjelder forslaget til forsikringsloven § 7-2 tredje ledd bokstav f, der komiteen har delt seg i et flertall, bestående av alle partier bortsett fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, og et mindretall.

Etter flertallets syn er de endringer som nå er foreslått av Regjeringen, fornuftige av hensyn til styrket konkurranse i markedet for pensjonsforsikring. Videre viser flertallet til at et slikt samarbeid som det her legges opp til, kan gi stordriftsfordeler og kostnadsbesparelser.

Jeg finner ikke noen grunn til en lengre debatt, men anbefaler komiteens innstilling i saken.

Ågot Valle hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Svein Flåtten (H) [16:06:52]: Det er alltid inspirerende å høre representanter fra Arbeiderpartiet bruke ord som «styrket konkurranse i markedet». Da faller det ro også over oss Høyre-folk.

Det er riktig som saksordføreren sier, at det er stor enighet om denne saken. Det eneste er et forslag som Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre står sammen om. Det begrunner seg i flyttereglene i lovforslaget, som ikke gir – men som under visse omstendigheter kan gi – begrensninger i foretakenes muligheter til å flytte pensjonsordningene.

Jeg skal da ikke strekke tiden lenger enn til å ta opp det forslaget.

Presidenten: Representanten Svein Flåtten har tatt opp det forslaget han refererte til.

Heikki Holmås (SV) [16:07:51]: Jeg vil bare si at nå er det fagbevegelsens tur, for det vi gjør nå, er første skritt på veien til å skape bedre og bredere pensjonsordninger for flere folk her i landet. Denne tilretteleggelsen, som bl.a. har sin bakgrunn i Soria Moria-erklæringen og også i et tidligere vedtak, er fryktelig viktig, og den gjør at fagbevegelsen får bedre muligheter til å fremme krav som kan sørge for at vi oppnår både kjønnsnøytralitet og aldersnøytralitet på alle mulige måter i pensjonsforhold. Dette er noe kommuneansatte har klart å få til gjennom KLP. Hvis vi klarer å få dette til bredere, har vi nå fra vår regjerings side lagt til rette for å styrke fagbevegelsens mulighet til å få gjennomslag for det.

Jeg synes jo det er en glede at det er så bred oppslutning om dette i Stortinget. Mer er det ikke å si.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 508)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten har Svein Flåtten satt fram et forslag på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i forsikringsloven (fellespensjonskasser)

I

I lov 10. juni 2005 nr. 44 om forsikringsselskaper, pensjonsforetak og deres virksomhet mv. (forsikringsloven) gjøres følgende endringer:

§ 7-1 første ledd første punktum skal lyde:

En pensjonskasse er en selveiende institusjon med virksomhet som er basert på én eller flere kollektive pensjonsordninger som er etablert av foretak eller kommune som deltar i pensjonskassen, med mindre noe annet følger av § 7-2.

§ 7-2 skal lyde:

§ 7-2. Pensjonskasser for flere foretak/arbeidsgivere

Foretak, kommuner og andre arbeidsgivere som har adgang til å opprette felles pensjonsordning etter foretakspensjonsloven kapittel 12, innskuddspensjonsloven kapittel 10 eller denne lovens § 10-2, kan ha slik felles pensjonsordning i en pensjonskasse (konsernpensjonskasse). Kravet om tilknytning i foretakspensjonsloven § 12-1 og innskuddspensjonsloven § 10-1 gjelder tilsvarende for opprettelse av pensjonskasse for felles pensjonsordning som ikke omfattes av disse lovene.

To eller flere kommuner kan avtale å ha sine pensjonsordninger i samme pensjonskasse (interkommunal pensjonskasse). Bestemmelsene i § 10-2 annet og tredje ledd gjelder tilsvarende.

To eller flere uavhengige foretak kan inngå avtale om å ha sine pensjonsordninger i samme pensjonskasse (fellespensjonskasse). Avtalen skal i samsvar med reglene i § 7-13 angi:

  • a) hvilke foretak som omfattes av avtalen,

  • b) grunnkapitalen i fellespensjonskassen og hvor stor andel hvert foretak skal skyte inn i fellespensjonskassen, og regler om plikt til senere å skyte inn kapital,

  • c) fellespensjonskassens øverste organ med stemmerettsregler,

  • d) hvilke former for kollektive pensjonsordninger som fellespensjonskassen skal overta,

  • e) nærmere bestemmelser om følgene av oppkjøp og sammenslåing av foretak som har pensjonsordning i fellespensjonskassen,

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:
  • f) oppsigelsesfristen for foretak som vil tre ut av avtalen, og regler om adgangen til å utelukke et foretak fra fellespensjonskassen, samt om oppgjøret i samsvar med § 7-13 fjerde ledd når et foretak går ut av fellespensjonskassen. Oppsigelse skal uansett kunne skje med tre måneders varsel med virkning fra det førstkommende årsskifte,

Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre. Forslaget lyder:

«I forsikringsloven gjøres følgende endring:

§ 7-2 tredje ledd bokstav f skal lyde:

oppsigelsesfristen for foretak som vil tre ut av avtalen og regler om adgangen til å utelukke et foretak fra fellespensjonskassen, samt om oppgjøret i samsvar med § 7-13 fjerde ledd når et foretak går ut av fellespensjonskassen. Oppsigelse skal uansett følge bestemmelsene i kapittel 11.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble innstillingen bifalt med 47 mot 30 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.24.33)Videre var innstilt:
  • g) om det skal benyttes samme premietariff eller ulike premietariffer for de forskjellige pensjonsordningene i fellespensjonskassen.

Kongen kan gi nærmere regler om pensjonsordninger og pensjonskasser som omfattes av paragrafen her, herunder forskrift om kommuners adgang til å ha pensjonsordning i fellespensjonskasse og foretaks adgang til å ha pensjonsordning i interkommunal pensjonskasse.

§ 7-4 første ledd og nytt annet og tredje ledd skal lyde:

En pensjonskasse skal ha vedtekter som minst angir:

  • a) pensjonskassens navn og forretningskontor,

  • b) pensjonskassens virksomhet, herunder hvilke former for kollektive pensjonsordninger pensjonskassen skal overta,

  • c) minstekrav til grunnkapital,

  • d) regler om styre, daglig leder og andre organer,

  • e) regler om valg av styremedlemmer, styreleder, andre organer og revisor,

  • f) regler om vedtak vedrørende endring av vedtekter og sammenslutning, deling og avvikling av pensjonskassen,

  • g) regler om utbytte av grunnkapitalen og andre kapitalinnskudd.

Vedtektene i en fellespensjonskasse skal i tillegg angi:

  • a) hvilke foretak som deltar i pensjonskassen,

  • b) grunnkapitalen i fellespensjonskassen og hvor stor andel hvert foretak skal skyte inn i fellespensjonskassen, og regler om plikt til senere å skyte inn kapital,

  • c) dersom styret ikke skal være fellespensjonskassens øverste organ, regler om sammensetning og valg av et representantskap for fellespensjonskassen, herunder representanter for yrkesaktive medlemmer og pensjonister. Reglene skal inneholde stemmeregler for representantskapet. Valg av styre og revisor skal tilligge representantskapet. Vedtektene skal for øvrig angi hvilke saker som skal behandles i representantskapet.

Bestemmelsene i annet ledd gjelder tilsvarende for interkommunale pensjonskasser så langt de passer.

Nåværende annet og tredje ledd blir nye fjerde og femte ledd.

Ny § 7-13 skal lyde:

§ 7-13. Særlige regler for fellespensjonskasse

Foretakene kan ved enstemmighet beslutte å gi et bestemt foretak adgang til å slutte seg til avtalen.

Et foretak har rett til å tre ut av fellespensjonskassen i samsvar med bestemmelsene i avtalen, jf. § 7-2 tredje ledd bokstav f.

Dersom et foretak vesentlig misligholder sine forpliktelser i fellespensjonskassen, kan de øvrige foretakene beslutte å utelukke foretaket fra fellespensjonskassen og fastsette opphørstidspunktet, jf. § 7-2 tredje ledd bokstav f.

Når et foretak ikke lenger skal ha sin pensjonsordning i fellespensjonskassen, skal den del av fellespensjonskassens midler som knytter seg til dette foretaket på opphørstidspunktet, tilordnes foretaket. Foretaket skal også tilordnes en del av egenkapitalen i fellespensjonskassen på opphørstidspunktet, beregnet etter forholdet mellom premiereserven eller alderspensjonskapitalen for foretakets medlemmer og premiereserven eller alderspensjonskapitalen for alle medlemmer i fellespensjonskassen. For øvrig gjelder foretakspensjonsloven § 12-7 og innskuddspensjonsloven § 10-5 fjerde ledd tilsvarende.

Ved sammenslåing av flere foretak som omfattes av en fellespensjonskasse, eller av virksomhet i foretakene, skal avtalens bestemmelser om stemmerett og kapitalforhold tilpasses de endrede forhold. Tilsvarende gjelder ved deling av foretak som omfattes av fellespensjonskassen.

§ 10A-1 tredje ledd nytt annet punktum skal lyde:

Foretakspensjonsordninger i samme fellespensjonskasse kan utgjøre en fellesordning.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelser til ulik tid.

Kongen kan gi nærmere overgangsregler.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.