Odelstinget - Møte tirsdag den 12. juni 2007 kl. 10

Dato: 12.06.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 75 (2006-2007))

Sak nr. 1

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag til endring i lov om Stortingets ombudsmann for forvaltningen

Talere

Votering i sak nr. 1

Per-Kristian Foss (H) [10:01:08] (ordfører for saken): Jeg viser til at Stortingets ombudsmann for forvaltningen i et skriv av 13. mars 2007 til Stortinget har oversendt forslag til endring av § 3 i lov om Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Bakgrunnen for dette er bl.a. en henvendelse fra Europarådet om oppfølging av domsslutninger i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, EMD.

Ombudsmannen viser til at hovedansvaret for å implementere domstolens avgjørelser mot Norge ligger hos forvaltningen, og at overvåkning av og kontroll med norske myndigheters oppfølging av dommer fra EMD derfor må sies å ligge innenfor ombudsmannens arbeidsområde.

Komiteen er enig i dette og noterer seg at ombudsmannen i sitt brev argumenterer for at slik kontroll allerede tilligger ombudsmannen, og at endringer i dagens lov og instruks derfor ikke er strengt påkrevd, men at en ytterligere presisering og harmonisering av ordlyd likevel kan være ønskelig.

Komiteen viser også til at det er naturlig at ombudsmannen i sin årlige melding til Stortinget gir en status for implementeringen av avgjørelser fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i norsk forvaltning.

Norge er nok det land hvor dette kanskje er minst nødvendig. Og la meg legge til: Hadde alle land av Europarådets 47 medlemmer vært like flinke i oppfølgingen av avgjørelser i domstolen, så hadde meget sett bedre ut i vår del av verden. Men det tilligger det ikke dette odelsting å avgjøre. Jeg viser da til at det er en enstemmig innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 775)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen

I

I lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen gjøres følgende endring:

Som Stortingets tillitsmann skal ombudsmannen på den måte som fastsatt i denne lov og i hans instruks, søke å sikre at det i den offentlige forvaltning ikke øves urett mot den enkelte borger og bidra til at offentlig forvaltning respekterer og sikrer menneskerettighetene.

II

Loven trer i kraft 1. juli 2007.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.