Odelstinget - Møte onsdag den 5. desember 2007 kl. 15.49

Dato: 05.12.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 19 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 9 (2007-2008))

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass (endring av gebyr for pass til personer over 16 år)

Talere

Votering i sak nr. 3

Anne Marit Bjørnflaten (A) [15:56:40] (ordfører for saken): Reduksjonen i passgebyret for voksne er nok et steg på veien i å utarbeide et mer rettferdig skatte- og avgiftssystem, der den som har mest, bidrar mest til fellesskapet, og hvor gebyrene representerer de faktiske kostnadene.

I sommer gjennomførte vi reduksjon på prisen på pass til barn, og nå fullfører vi ved å redusere prisen på pass til voksne. La meg presisere at dette også gjelder nødpass.

Det rød-grønne flertallet ønsker ikke som Bondevik-regjeringen å bruke passgebyr som salderingspost for å kunne lette skatten for dem som allerede har mest. Under Bondevik II-regjeringen økte f.eks. gebyrene på pass til barn fra 163 kr til 420 kr, noe vi ikke kunne akseptere. På samme måte har den rød-grønne regjeringen også satt på bremsen i forhold til prisutviklingen av rettsgebyret. Under Bondevik-regjeringen økte prisen på rettsgebyret kraftig, mens vi har latt prisen stå på stedet hvil etter at vi tok over. Dette arbeidet er en oppfølging av Stoltenberg-regjeringens prinsipp om at gebyret ikke skal være dyrere enn det det faktisk koster å utføre tjenesten. Dessuten er dette også en del av vår fattigdomsbekjempelse, fordi rettsgebyret gjør store innhugg i økonomien til gjeldsofre.

Mens Bondevik-regjeringen reduserte skatten for dem som hadde mest fra før, og økte avgiften, er den rød-grønne politikken å la dem som har mest, betale mest i skatt, og redusere gebyrer og avgifter for folk flest.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [15:58:26]: Helt kort: Jeg skal også gi Regjeringen honnør for denne saken. Jeg synes faktisk de fortjener det. At man har en politikk hvor man ønsker å sette kostpris som grunnlag for det man skal betale for en tjeneste, synes Fremskrittspartiet er god politikk, og i så måte skal den sittende regjeringen ha honnør for det – kanskje i motsetning til den forrige som nok heller brukte dette som en ren fiskal avgift for å få inn større inntjening til staten. Hvordan behovet var for det, skal jeg la være usagt, men jeg vil si at Norge går ikke noe dårligere selv om man faktisk reduserer passgebyret og en del andre gebyrer. Det er bra.

Det som justiskomiteens leder for øvrig sa om en god avgifts- og skattepolitikk, er det nok flere meninger om enn når det gjelder fornuften i å senke passgebyret og rettsgebyret.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 116)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endring i lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass (endring av gebyr for pass til personer over 16 år)

I

I lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass skal § 3 fjerde ledd lyde:

Ved utstedelse og fornyelse av pass betales 450 kroner.

For pass til barn under 16 år betales 270 kroner.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2008.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.