Odelstinget - Møte onsdag den 11. juni 2008 kl.10

Dato: 11.06.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 61 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 51 (2007-2008))

Sak nr. 2

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om lov om endringer i folketrygdloven (svangerskaps- og foreldrepenger med 100 prosent dekning for selvstendig næringsdrivende)

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske frå familie- og kulturkomiteen vil presidenten gjere framlegg om at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten gjere framlegg om at det blir gjeve høve til replikkordskifte på inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innafor den fordelte taletida.

Vidare vil presidenten gjere framlegg om at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

- Det blir sett på som vedteke.

Britt Hildeng (A) [18:21:49] (ordfører for saken): Forslaget som foreligger om endring i folketrygdloven vedrørende svangerskaps- og foreldrepenger, er en oppfølging av vedtak som Stortinget gjorde i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. Da sluttet Stortinget seg enstemmig til forslaget om å gi selvstendig næringsdrivende rett til svangerskapspenger og foreldrepenger med 100 pst. dekning av inntekt oppad til 6 G.

Komiteen har i sin innstilling uttrykt tilfredshet med at selvstendig næringsdrivende nå kan oppnå samme dekningsgrad som arbeidstakere uten å måtte tegne særskilt forsikring i henhold til folketrygdloven, og at loven således endres på dette punktet.

Spørsmålet om selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter har vært oppe til behandling i flere sammenhenger, og det har vært en felles forståelse for at det er behov for å se på vilkårene for selvstendig næringsdrivende til å kombinere yrkeskarriere med småbarnsomsorg.

I forbindelse med Dokument nr. 8-forslag, som er omtalt i innstillingen, om å likestille bestemmelser om trygderettigheter vedrørende svangerskap, fødsel og barneomsorg for selvstendig næringsdrivende, blir det også fremmet forslag om dekning av omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger. Dette ble også tatt opp av mindretallet under budsjettbehandlingen.

Et mindretall i komiteen tar nå disse forslagene opp igjen i forbindelse med behandlingen av denne saken.

Som sagt er det forslaget som nå foreligger fra Regjeringen, og som flertallet i komiteen har sluttet seg til, en ren oppfølging av det vedtaket som ble gjort i forbindelse med budsjettet, og således i tråd med det som det økonomisk er tatt høyde for i inneværende budsjett.

Fra regjeringspartiene er det imidlertid grunn til å peke på at Regjeringen med bakgrunn i Soria Moria-erklæringen og tidligere stortingsvedtak vil arbeide videre med sikte på å bedre trygderettighetene for selvstendig næringsdrivende.

Olemic Thommessen (H) [18:24:52]: Dette er jo et tema som Høyre brenner for og har jobbet mye med i forskjellige sammenhenger både i forhold til budsjett og i forhold til fremlagte Dokument nr. 8-forslag.

Dessverre går ikke Regjeringen verken i måten å finansiere det på eller i omfanget av forslaget så langt som de borgerlige partiene ønsker seg. Regjeringens forslag sikrer ikke full likestilling mellom selvstendig næringsdrivende og andre arbeidstakere, og forslaget sikrer ikke retten for selvstendig næringsdrivende til omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger. Det er ingen grunn til å tro at selvstendig næringsdrivende er unntatt fra å komme i en situasjon hvor de f.eks. må ha omsorg for sykt barn.

Ellers viser jeg til tidligere behandlinger av dette tema i Dokument nr. 8-forslag og i budsjettsammenheng.

På vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tar jeg opp det forslaget som vi har fremmet i saken.

Presidenten: Representanten Olemic Thommessen har teke opp det forslaget han refererte til.

Inge Ryan (SV) [18:26:14]: Jeg skal være kort, for det blir nok en lang kveld, tror jeg, med den sakslista vi har framfor oss.

Jeg vil bare signalisere at SV er veldig glad for at Regjeringa nå legger fram en sak der også sjølstendig næringsdrivende kan nyte godt av noen av velferdsordningene våre som de tidligere ikke har nytt godt av.

Det er slik at i næringslivet er man opptatt av at man også skal få kvinner mer aktivt med både i å etablere bedrifter og i å drive bedrifter, og at de gjerne også kan være sjølstendig næringsdrivende. Men det er helt opplagt at det har vært en stor ulempe, særlig for unge kvinner som skal ha barn, at man har kommet såpass dårlig ut. Derfor syns vi at det er veldig positivt at vi nå har en regjering som faktisk også leverer på dette området. Det betyr at det blir enklere for kvinner i fruktbar alder å kunne ta på seg denne type jobber som samfunnet etterspør, og samtidig at de også kan føde barn - som også samfunnet etterspør. Så dette er en veldig positiv sak. Jeg håper Regjeringa vil jobbe videre med å forbedre ordninga for denne gruppa også på andre områder.

Hans Olav Syversen (KrF) [18:27:34]: Fra Kristelig Folkepartis side er vi jo glad for den - hva skal vi si - modifiserte forbedring som ligger i forslaget som vi behandler i dag. Men som representanten Thommessen også var inne på, står det fortsatt noe igjen før vi kan si at det er fullt ut godt nok også for denne gruppen.

Jeg må si at forslaget jo ble betydelig oversolgt da det først ble presentert i forbindelse med inneværende års statsbudsjett. For det som først kom fram etter en stund, var selvfølgelig at det er de næringsdrivende selv som betaler regningen for dette. Og ikke nok med det - man økte trygdeavgiften så mye at staten tar inn mer enn det lovendringene som dette representerer, koster. Det får vi anledning til å få gjort noe med når vi nå snart skal ha behandling av revidert budsjett, hvis flertallet vil være med på det.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet i sak nr. 2.

(Votering, sjå side 645)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Olemic Thommessen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å gi selvstendig næringsdrivende, uavhengig av om tilleggsforsikring er tegnet, rett til:

  • - 100 pst. dekning av omsorgspenger fra 1. dag (inntil 6 G)

  • - 100 pst. dekning av pleiepenger og opplæringspenger (inntil 6 G).»

Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Votering

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i folketrygdloven (svangerskaps- og foreldrepenger med 100 prosent dekning for selvstendig næringsdrivende)

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endringer:

Overskriften til § 8-36 skal lyde:

Forsikring for tillegg til sykepenger

§ 8-36 tredje ledd oppheves. Nåværende fjerde til sjette ledd blir tredje til femte ledd.

Overskriften til § 8-37 skal lyde:

Opphør av forsikring for tillegg til sykepenger

§ 14-4 femte ledd skal lyde:

Svangerskapspengene beregnes etter de samme bestemmelsene som sykepenger fra trygden, se kapittel 8. Svangerskapspenger til selvstendig næringsdrivende ytes likevel med 100 prosent av beregningsgrunnlaget. Det ytes ikke svangerskapspenger for den del av inntekten som overstiger seks ganger grunnbeløpet.

§ 14-6 første ledd nytt tredje punktum skal lyde:

Ved adopsjon må moren ha opptjent rett til foreldrepenger ved omsorgsovertakelsen.

§ 14-7 første ledd skal lyde:

Foreldrepenger til hver av foreldrene beregnes på grunnlag av vedkommendes inntekt etter de samme reglene som for sykepenger fra trygden, se kapittel 8. Foreldrepenger til selvstendig næringsdrivende ytes likevel med 100 prosent av beregningsgrunnlaget. Det ytes ikke foreldrepenger for den del av inntekten som overstiger seks ganger grunnbeløpet.

II

Ikrafttredelsesbestemmelser

  • 1. Endringene i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd §§ 8-36, 8-37, 14-4 og 14-7 trer i kraft 1. juli 2008. Endringene gjelder også for løpende tilfeller.

  • 2. Endringen i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd § 14-6 trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Votering

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Votering

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.