Odelstinget - Møte måndag den 8. juni 2009 kl. 23.17

Dato: 08.06.2009

Dokumenter: (Innst. O. nr. 79 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:100 (2008–2009))

Sak nr. 4 [01:20:04]

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen og Jon Jæger Gåsvatn om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den videregående opplæringa (opplæringslova), for å hjemle lærers bortvisning av bråkete elever fra enkelttimer

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ønske frå kyrkje-, utdanings- og forskingskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gjeve høve til fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innafor den fordelte taletida.

Vidare vil presidenten foreslå at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Odd Einar Dørum (V) [01:21:23] (ordfører for saken): Saken handler om et konkret lovforslag fra Fremskrittspartiet som går ut på å hjemle rett til å bortvise elever fra undervisning, at det kan delegeres til lærer. Saken har i praksis vært behandlet i stortingsmøtet som et dokumentforslag tidligere – i går – og jeg har ikke tenkt å si noe mer enn at alle argumenter i saken ble da framført. Komitéinnstillingen her gjentar argumentene, men Fremskrittspartiet har et forslag som de selv vil ta opp. Jeg har ikke tenkt å si noe mer om akkurat det på dette tidspunkt i Odelstingets møte.

Jeg vil gi følgende saksopplysning: Fremskrittspartiet vil ta opp sitt forslag, som jeg regner med vil skje på behørig vis om en liten stund, og jeg vil gjøre oppmerksom på at Venstre subsidiært vil stemme for dette lovforslaget, fordi det kan oppfattes som en videreføring av det vi ønsket å komme fram til da vi stemte i stortingsmøtet, om dokumentforslaget om samme realitet.

Anders Anundsen (FrP) [01:22:54]: Jeg vil takke saksordføreren for arbeidet. Jeg vil også konstatere at i denne saken er avgrunnen mellom Venstre og Fremskrittspartiet betydelig mindre enn i en tidligere sak, i stortingsmøtet i går.

Jeg har bare lyst til å gi noen veldig få kommentarer. Debatten er tatt i Stortinget, så jeg har ikke tenkt å ta den på nytt. I Stortinget gav statsråden uttrykk for at det forslaget som er sendt på høring, går lenger enn det forslaget som ligger i Odelstinget til behandling. Realitetene ved dette forslaget er at det kan være iverksatt på en slik måte at lærerne, når de går til skolen til høsten, har hjemmel for å bortvise elever. Hvis man følger den prosedyren som statsråden har lagt opp til, vil dette i beste fall kunne gjennomføres fra 1. januar 2010. Siden departementets forslag går lenger enn dette, kunne det kanskje være en idé for statstråden i mellomtiden, i påvente av at Regjeringen sender en sak til Stortinget, å støtte dagens forslag, slik at lærerens autoritet ikke går et dårlig halvår i møte første del av neste skoleår.

Jeg anbefaler statsråden å støtte forslaget. Så kan forslaget heller eventuelt utvides når statsråden kommer tilbake til Stortinget med en odelstingsproposisjon.

Med det vil jeg ta opp forslaget i innstillingen.

Presidenten: Representanten Anders Anundsen har teke opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [01:24:26]: På direkte oppmoding: Eg trur læraranes robuste autoritet i den norske samfunnet toler at vi gjennomfører ein høyringsrunde på normal måte i denne saka.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, sjå side 707)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten har Anders Anundsen sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«Vedtak til lov  om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den videregående opplæringa (opplæringslova)

I

I lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den videregående opplæringa (opplæringslova) gjøres følgende endringer:

§ 2-10 nytt tredje ledd skal lyde:

Bortvisning fra enkelttimer kan uten hensyn til ovenstående, iverksettes overfor elever som på annen måte ikke retter seg etter ordensreglementet for skolen. I slike tilfeller kan bortvisning, etter fullmakt fra rektor, vedtas av læreren.

§ 3-8 nytt fjerde ledd skal lyde:

Bortvisning fra enkelttimer kan uten hensyn til ovenstående iverksettes overfor elever som på annen måte ikke retter seg etter ordensreglementet for skolen. I slike tilfeller kan bortvisning, etter fullmakt fra rektor, vedtas av læreren.

§ 4A-9 nytt fjerde ledd skal lyde:

Bortvisning fra enkelttimer kan uten hensyn til ovenstående, iverksettes overfor elever som på annen måte ikke retter seg etter ordensreglementet for skolen. I slike tilfeller kan bortvisning, etter fullmakt fra rektor, vedtas av læreren.

II

Loven trer i kraft straks.»

Presidenten: Det blir votert alternativt mellom dette forslaget og tilrådinga frå komiteen.

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:100 (2008–2009) – representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen og Jon Jæger Gåsvatn om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den videregående opplæringa (opplæringslova), for å hjemle lærers bortvisning av bråkete elever fra enkelttimer – vedlegges protokollen.

Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre har varsla at dei vil støtte forslaget frå Framstegspartiet.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet blei tilrådinga vedteken med 40 mot 35 røyster.(Voteringsutskrift kl. 02.18.23)