Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ansgar Gabrielsen (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Gjennom ulike medier er jeg blitt kjent med at SAS planlegger å legge ned sin virksomhet i Kristiansand.

Hvilke tanker gjør statsråden seg i denne anledning, hva har statsråden eventuelt tenkt å foreta seg i denne sammenheng, og hvilke muligheter ser statsråden for at man kan opprettholde et internasjonalt tilbud fra Kjevik i fremtiden?

Statsråd Kjell Opseth: Eg er kjent med at SAS no har planar om å leggje ned verksemda si i Kristiansand. På same vis som andre europeiske flyselskap må SAS betre lønsemda gjennom mellom anna kostnadsreduksjonar og uttak av ulønsame ruter.

Så langt eg er kjent med, har ikkje Samferdselsdepartementet tidlegare pålagt norske flyselskap å fly internasjonale flyruter. Det er heller ikkje aktuelt no.

Internasjonale ruter mellom EF og Sverige og Norge er no opne for konkurranse. Andre selskap vil derfor kunne etablere seg på den aktuelle ruta når SAS legg ned flygingane sine. Med erfaringa ein har med svake ruter elles i Skandinavia, vil det undre meg om ikkje noko flyselskap finn det interessant å etablere eit internasjonalt flytilbod frå Kjevik.

Ansgar Gabrielsen (H): Jeg takker statsråden for svaret og håper at antakelsen om at andre selskap vil etablere seg, slår til.

For Vest-Agder og for så vidt også for Aust-Agder er det viktig ut fra flere hensyn at det opprettholdes et internasjonalt flytilbud fra Kjevik. Næringslivet i Agder har et særlig behov for de internasjonale rutene, ikke minst flyruten på København, og en eventuell nedleggelse vil med bakgrunn i næringslivets særlige behov være nokså uakseptabelt for oss. Som statsråden vel også kjenner til, er Vest-Agder et av de største eksportfylkene målt pr innbygger. Det sier seg sjøl at internasjonale flyruter er særs viktig.

I den avtalen som i sin tid ble inngått mellom staten og Kristiansand kommune i forbindelse med overtakelsen av Kjevik, er det et punkt i avtalen som pålegger staten en del forpliktelser i forbindelse med Kjevik som internasjonal lufthavn. Og mitt tilleggsspørsmål går på: Føler statsråden ansvar for å bidra til å opprettholde internasjonale ruter på Kjevik også ut fra de forpliktelser som ligger i denne kontrakten?

Statsråd Kjell Opseth: Den avtalen som det her blei synt til, var ikkje ein del av spørsmålet, og den er soleis ikkje gått igjennom frå mi side før denne spørretimen i samband med utarbeiding av svaret. Eg vil difor ikkje ta stilling til det representanten Gabrielsen uttalte i den samanhengen.

Når det gjeld om Samferdselsdepartementet føler eit ansvar for å få etablert internasjonale ruter frå Kjevik, vil eg berre syne til det eg sa i mitt hovudsvar, at til no har ikkje norske styresmakter pålagt selskap å fly internasjonale ruter. Eg ser heller ikkje kva verkemiddel vi måtte ha for å få det til. Difor blir vi nok avhengige av at det er vilje i et flyselskap til å etablere ei slik rute, og det har eg stor tru på at det er.