Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Bent Hegna (A): Jeg har stilt miljøvernministeren følgende spørsmål:

Regjeringen har fremmet forslag om å etablere et anlegg for gjenvinning av landbruksplast i Folldal.

Hva vil Regjeringen gjøre for å forhindre at denne etableringen rammer Norfoliers produksjon på Notodden?

Statsråd Gunnar Berge: Jeg har i den siste tiden registrert bekymring for at en anlegg for plastgjenvinning i Folldal skal fortrenge arbeidsplasser ved Norfoliers virksomhet på Notodden. Det hevdes at en eventuell produksjon av søppelsekker i Folldal vil presse ned prisen på søppelsekker og på den måten svekke lønnsomheten i innelandsk søppelsekkproduksjon.

Regjeringen vil ikke gi støtte til etablering av virksomhet i Folldal som vil føre til nedleggelse av levedyktige arbeidsplasser andre steder i landet. Som det fremgår av St.prp.nr.15, har det hele tiden vært forutsetningen at utforming og valg av endelig prosjekt i Folldal skulle avgjøres etter søknad. Fristen for å søke midler til et anlegg i Folldal var satt til 1. desember 1993. I løpet av desember vil Miljøverndepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet vurdere hvilket prosjekt som skal gis økonomisk støtte. Viktige forutsetninger i vurderingen er at anlegget skal lokaliseres til Folldal, at det skal gi om lag like mange arbeidsplasser som antydet i proposisjonen, at det skal kunne drives bedriftsøkonomisk lønnsomt og at det tas hensyn til eventuelle virkninger for tilsvarende innenlandsk produksjon.

Vi har fått inn en prosjektsøknad som etter en foreløpig vurdering tilfredsstiller disse kravene. Dersom Stortinget gir de nødvendige bevilgningsrammene, vil det etter denne vurderingen bli etablert miljøarbeidsplasser i Folldal uten at det går ut over tilsvarende arbeidsplasser andre steder i landet.

Bent Hegna (A): Jeg får takke statsråden for det jeg betrakter som et betryggende og positivt svar.

Det statsråden sier, må vel være å betrakte som en garanti for at etableringen i Folldal ikke vil fortrenge produksjonen ved Norfolier, og heller ikke ved Rosenlew på Katfos og ved Peterson i Moss. Det må da igjen bety at de ansatte ved disse tre bedriftene som har følt uro, bør være beroliget.

Statsråd Gunnar Berge: Ja, jeg mener at dette svaret skulle gi grunnlag for beroligelse i forhold til de ansatte i eksisterende bedrifter, men jeg blir alltid litt engstelig når man anvender uttrykket « garanti ». Av erfaring blir jeg litt engstelig da, og derfor vil jeg kanskje reservere meg litt mot det uttrykket. Men ellers står jeg selvfølgelig ved det som jeg sa i mitt hovedsvar.