Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Thorhild Widvey (H): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Stortinget vedtok i 1991 endringer i samferdselsloven som åpnet for større bruk av anbud. Stortinget forutsatte at de nødvendige forskrifter ble utarbeidet av departementet, men dette har hittil ikke skjedd.

Hvorfor er ikke Stortingets intensjoner oppfylt, og kan samferdselsministeren love en snarlig utsendelse av forskriftene?

Statsråd Kjell Opseth: I budsjettproposisjonen frå Samferdselsdepartementet, St.prp.nr.1 (1993-1994), er det opplyst at departementet tok sikte på å ha sluttført høyringa av forskriftene om tilbod i løpet av hausten 1993, slik at lovendringa skulle kunne setjast i verk ved årsskiftet 1993/94.

Forskriftene har no vore på høyring. Etter oppmoding frå ulike hald om å få forlengd høyringsfristen, fann eg det rimeleg å imøtekome desse ønska. Dette medførte at det ikkje var mogeleg å iverksette lovendringa frå 1. januar, men eg kan love at forskriftene blir fastsette i nær framtid. Dermed vil lovendringa også bli iverksett.

Thorhild Widvey (H): Det var svært gledelig å høre at departementet nå har tenkt å få iverksatt disse forskriftene. Her ligger det nemlig et meget stort effektiviseringspotensial, som jeg regner med at også departementet ser som viktig for fylkene. Forsiktige anslag for rutenettsubsidiene - som omfatter ca. 8 milliarder kr - viser at det er mulig å få til en reduksjon på 10 - 15 pst., og det skulle bety ganske mange hundretalls millioner kr for fylkene som de kan spare, og som absolutt kommer skattebetalerne og forbrukerne til gode ved at de kan brukes på andre sårt tiltrengte områder. Det viser seg også ved forsøk som er gjort blant annet i Nordland, at det kanskje også gir grunnlag for enda mer optimistiske forhåpninger, så det haster med at forskriftene blir iverksatt. Jeg synes det var svært godt å høre at det ikke er noen ting som nå ligger i løypa for at dette blir ytterligere trenert, men at forskriftene kan iverksettes så fort som mulig.

Statsråd Kjell Opseth: Når representanten Widvey var inne på at desse forskriftene har vore trenerte, er ikkje det den rette nemninga. Det har tatt tid, av ulike grunnar som har vore refererte i dei årlege budsjettproposisjonane, og den viktigaste årsaka til at det har tatt tid, er rett og slett at vi ville ha forskrifter som var i samsvar med den EØS-avtalen som no har trådt i kraft.

Det er rett at det ligg føre relativt store effektiviseringspotensial i dei ulike fylka. Men det står igjen å sjå kor mange fylke som vil bruke tilbod i denne samanhengen, for loven gjev kun fylka høve til å bruke det dersom dei finn det tenleg.

Thorhild Widvey (H): Jeg har merket meg at statsråden ved ulike anledninger har nevnt at EØS-avtalen kunne være til hinder for at man iverksatte dette vedtaket tidligere. Nå er det det å si - selv om jeg vanskelig kan se denne sammenhengen når jeg ikke har fått noen dokumentasjon på at så er tilfelle - at avtaleverket når det gjelder EØS-avtalen, har vært klart lenge, så det skulle ikke ha bidratt til at man ikke kunne ha fått fortgang i denne saken. Nå har EØS-avtalen trådt i kraft, og jeg er glad for at statsråden her i dag kan forsikre om at fastsetting av forskriftene vil skje raskt. Da regner jeg med at vedtaket kan iverksettes i løpet av de aller første ukene.