Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsminister Opseth:

I Aftenposten 20. januar 1994 opplyser direktør Fougli i Braathens SAFE at SAS, Braathens SAFE og Widerøe « har snakket sammen », og at normalprisene på flybilletter vil bli « stort sett opprettholdt som i dag

Er dette i overensstemmelse med de forutsetninger Regjeringen la til grunn da de ønsket å gjennomføre fri konkurranse i luftfarten? »

Statsråd Kjell Opseth: Regjeringa har lagt til grunn at det skal bli fri konkurranse på det norske innanriksnettet frå 1. april 1994. Unnateke frå dette er kortbanenettet der Widerøe's Flyveselskap har fått vidareført sin konsesjon til 1. april 1997.

I samband med handsaminga av St.prp.nr.69 (1992-1993), Om rammevilkåra for luftfartsselskapenes virksomhet, uttalte Stortinget at ein fann det naturleg at den styresmakta som handhevar dei generelle konkurransereglane, også handhevar priskontrollen på det konkurranseutsette rutenettet. Dette blir no følgt opp, og Konkurransetilsynet skal ha kompetansen til å føre tilsyn med prisutviklinga på dette området.

Det er fri prisfastsetting på ruter med fri konkurranse frå 1. april. I dette ligg at det vil oppstå eit press i retning av lågare prisar. Ein føresetnad for at dette skal kunne skje, er at det er reell konkurranse mellom aktørane i marknaden. Eventuelle avtalar om prissamarbeid mellom flyselskapa er i strid med denne føresetnaden og dei konkurranse- og prisreglane som gjeld, dvs konkurranselova, luftfartsavtalen sine reglar og konkurransereglane i EØS-avtalen.

Prissamarbeid er forbode i konkurranselova, men på visse vilkår kan det gjerast unntak frå dette forbodet. Konkurransetilsynet ventar no nærmare opplysningar frå flyselskapa for å kunne vurdere om ein kan og bør gjere eit slikt unntak. Reglane opnar for at flyselskapa på visse vilkår kan konsultere kvarandre om prisar på konkurranseutsette ruter når prissamarbeidet har verknader for handelen i luftfartsavtaleområdet. Føresetnaden er mellom anna at konsultasjonane berre gjeld gjennomgangsprisar, såkalla interlining, og at det ikkje ligg føre avtalar om billettprisen. Slike konsultasjonar skal vere frivillige og opne for alle flyselskap. Styresmaktene skal også ha førehandsmelding om konsultasjonane og høve til å vere til stades når konsultasjonen finn stad.

Eg reknar med at Konkurransetilsynet, slik det er føresett, følgjer utviklinga nøye med sikte på å hindre eventuelle konkurransehemmande tiltak.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har sammen med svært mange andre tatt til etterretning at mens EU først skal gjennomføre fri konkurranse i luftfarten i 1997, har Regjeringa det travelt med å slippe markedskreftene løs på det norske rutenettet - dvs at fra 1. april skal, som statsråden var inne på, den innenlandske flytrafikken liberaliseres. Jeg trodde faktisk at én av forutsetningene for liberaliseringen var en vesentlig reduksjon av billettprisene.

Den frie konkurranses fortrinn ser heller ikke denne gang ut til å gi den enkelte bruker noen fordel. Det får vi bare ta til etterretning.

En annen kuriositet, som bekymrer mange flypassasjerer ikke minst i Distrikts-Norge, er om det reisende publikum også etter 1. april kan opprettholde de prisfordeler og den fleksibilitet som ligger i dagens gjennomgangs- og interliningsystem på normal- og minipris, som statsråden var inne på.

Vil statsråden gi kompensasjon fra konkurranseloven, slik at reisende i Distrikts-Norge fortsatt oppnår vesentlig billigere priser?

Statsråd Kjell Opseth: Eg må nok seie til representanten Nymo at han ikkje er godt nok orientert når han seier at Noreg går lenger enn EU. Luftfartsmarknaden i EU vart deregulert 1. januar 1993. Vi gjer det no frå 1. april 1994 - på same nivå, altså internt i nasjonane - og tillèt 50 pst. kabotage for utanlandske selskap. Pr. 1. april 1994 er vi altså på linje med det som EU gjorde 1. januar 1993.

Når det så gjelder spørsmålet om gjennomgangspriser, vart det også tatt opp av komiteen da dei behandla stortingsproposisjonen. Det er ikkje samferdselsministeren som handterer konkurransereglane, det er Konkurransetilsynet, og det er mellom anna desse tinga det no blir sett på for å bevare den ordninga som vi har hatt, og som vi vonar at vi også kan føre vidare.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg går ut fra at statsråden er kjent med at hvis man ikke oppnår dispensasjon, vil for eksempel en passasjer som reiser fra Leknes i Lofoten til Kristiansand uten å kunne kjøpe såkalt gjennomgangsbillett, måtte betale opp til 2000kr mer for den turen. Det vil føre til en helt uholdbar situasjon for folk i Distrikts-Norge, som allerede har store ekstrakostnader på grunn av store avstander.

Jeg konstaterer også at til tross for de forsikringer og de forklaringer som statsråden her har gitt, føler vi som bor ute i Distrikts-Norge, oss ikke trygge på at den effekten man vektla så sterkt i den fasen da man gikk inn for liberalisering av lufttrafikken, skal gi som konsekvens billigere flyreiser for folk i distriktene.

Statsråd Kjell Opseth: Eg forstår det slik at representanten Nymo har eit sterkt behov for å framstille det som om det no blir høgre prisar for dei reisande i Distrikts-Noreg. Eit godt råd ville vere å vente, og så heller gje underteikna eit slag på draget dersom det blir slik. No kan det jo vere at det blir slik som underteikna har sagt, nemleg at det totalt sett vil bli billegare å reise internt i nasjonen, og også mellom Noreg og Europa og verda elles. Det er mange ting som tyder på at dette vil skje, og eg trur vi skal vente med å ta den debatten til vi ser utviklinga. Den vil ikkje kome frå dag ein, 1. april 1994, men den kjem nok litt over tid. La oss no vente til det blir valkamp neste gong, så får vi sjå.