Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil stille Kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

En rekke skoleungdommer er engasjert i Røde Kors hjelpekorps. Disse ungdommene blir belastet med fraværsanmerkning på skolen for den tiden de er opptatt med blant annet leting etter savnede personer i fjellet vinterstid.

Ser ikke statsråden det som ønskelig at ungdom engasjerer seg i frivillig arbeid, og at det bør legges til rette for dette i skoleverket?

Statsråd Gudmund Hernes: Jo, det er viktig at ungdommen engasjerer seg og tar ansvar i samfunnet utenfor skolen. I formålsparagrafen til lov om videregående opplæring heter det blant annet at den videregående opplæring tar sikte på å utvikle dyktighet, forståelse og ansvar i forhold til samfunnet.

I læreplanen for grunnskole, videregående opplæring og voksenopplæring, generell del, heter det at elevene « bør komme i vane med å ta ansvar i dagens samfunn som forberedelse til deltakelse i morgendagens ».

Det heter videre at dagens opplæring må omfatte: « erfaring i å treffe avgjørelser med direkte og synbare konsekvenser for andre. Det innebærer både trening i å lage og følge regler, i å treffe beslutninger i flokete situasjoner og øvelse av « kriseferdigheter », dvs evne til å handle i møtet med uventede vansker eller ukjente oppgaver. Samlet er dette en trening i sosialt ansvar. »

Det er altså ønskelig at ungdom engasjerer seg og påtar seg ansvar og tillitsverv, og regelverket i skolen er utformet for å muliggjøre slikt engasjement.

Eksamensforskriften, som har bestemmelser om fravær, gir mulighet til deltakelse i skoleadministrasjon eller som tillitsvalgt på landsplan i landsdekkende organisasjoner i inntil 12 dager uten fraværsanmerkning på vitnemålet. Innenfor gjeldende bestemmelser om fravær er det mulig å få legitimert fravær « kompensert » med selvstudium etter avtale med faglærer. Deltakelse i frivillige aksjoner utenom skolene vil kunne inngå i et selvstendig studiearbeid dersom det passer inn i målsettingen for opplæringen. Slikt fravær fra undervisningen føres ikke som fravær på vitnemålet.

Annet fravær skal markeres som fravær på vitnemålet, men ved den enkelte skole kan det gis permisjoner, blant annet for deltakelse i leteaksjoner gjennom Røde Kors hjelpekorps. Slikt fravær kan, dersom eleven ønsker det, dokumenteres som vedlegg til vitnemålet.

Fravær i forbindelse med engasjement i frivillig arbeid må løses ved den enkelte skole. Regelverket må praktiseres slik at det ikke er til hinder for dem som ønsker å delta i slikt arbeid.

Til slutt viser jeg til at departementet vil se på eksamensforskriftene i forbindelse med Reform 94. Spørsmålet om større fleksibilitet i reglene om føring av fravær, blant annet ved deltakelse i frivillige aksjoner, er ett av de spørsmålene som vil bli vurdert.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil takke for svaret fra statsråden. Jeg synes innledninga på svaret tyda på at vi er ganske enige om tankene når det gjelder å engasjere seg for ungdom, og mitt utgangspunkt for dette spørsmålet er at jeg syns at det at ungdom tar ansvar utenfor skoleplassen, kanskje er noe av det viktigste ved opplæring av ungdom. Det å ta ansvar, det å stimulere til deltakelse og se at det å være med og skape noe sjøl, betyr at en er med på å forme si egen framtid.

Nå gikk det ganske fort i statsrådens redegjørelse for hvordan han tolker regelverket, men så vidt jeg forstod, kunne en eventuell ny gjennomgang av regelverket gi en forandring her. Jeg håper at de positive tonene fra statsråden betyr at en ny gjennomgang vil medføre at dette blir tatt meget seriøst, og at vi får en ordning som gjør at det kan bli mer lettvint for ungdom å delta i sånn virksomhet enn det er i dag, hvor det må dokumenteres, som statsråden var inne på. Jeg synes, som sagt, signalene var positive, og jeg håper at dette blir fulgt opp i det arbeidet som statsråden henviste til.