Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Hvilken strategi foreligger for salg av Fornebu-området, med bygg og anlegg, i forbindelse med etableringen av ny hovedflyplass på Gardermoen?

Statsråd Kjell Opseth: Av Stortinget sitt vedtak om bygging av ny hovudflyplass på Gardermoen framgår det at staten sin del av verdiane på Fornebu skal tilfalle flyplasselskapet. Denne verdien er stipulert til 2 milliardar kr i 1999.

Målsetjinga for Luftfartsverket sitt arbeid med å avhende Fornebu er difor å framskaffe 2 milliardar kr til Oslo Hovedflyplass A/S i 1999. På vanleg måte vil planlegginga av den framtidige arealbruken på Fornebu bli gjennomført etter plan- og bygningslova. Bærum kommune er planleggingsstyresmakt. Luftfartsverket som grunneigar og Oslo kommune, som under visse vilkår har heimfallsrett til delar av arealet, er begge med i ei styringsgruppe for planlegginga. Til grunn for dette planarbeidet ligg mellom anna føresetnadene om arealutnytting i tråd med det Stortinget la til grunn i Innst.S.nr.1 (1992-1993), der det står: « Flertallet mener dessuten at følgende momenter bør legges til grunn for planleggingen av den framtidige arealbruken på Fornebu: - med sin sentrale beliggenhet i indre Oslofjord, bør strandsonen og deler av området sikres som rekreasjonsområde, - det bør i hovedsak legges til rette for boligbebyggelse med god arealutnyttelse, - næringsutbygging bør i hovedsak begrenses til de eksisterende arealer hvor det i dag er bygninger. »

Kommunen har lagt opp ein planprosess der det skal gjerast vedtak om kommunedelplan for Fornebu-området ved årsskiftet 1995/96.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Salget av Fornebu er en fundamental forutsetning for finansieringen av Gardermoen-utbyggingen, og statsråden redegjorde for bakgrunnen for hvordan dette skal gjøres. Tiden går fort, og jeg vil gjerne spørre: Er dette arbeidet i gang?

Statsråd Kjell Opseth: Eg er utan vidare samd med representanten Brunæs i at salet av Fornebu er viktig i samband med finansieringa av den nye flyplassen på Gardermoen, sjølv om det med det rentenivået vi har i dag, er noko mindre viktig enn det var då Stortinget fatta vedtaket om utbygging.

Eg kan svare ja på spørsmålet om sal av Fornebu er under arbeid. Ein viktig premiss for det salet er kva arealet skal brukast til, kor mykje som skal byggjast ut, kor mykje som blir friareal osb. Difor kan ein ikkje gå i gang med konkrete salsoperasjonar før ein har kommunedelplanen klar.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg tolker statsrådens svar som at han er fullt klar over det tidspresset man er oppe i, men selvfølgelig at de omkringliggende hensyn skal tas. Jeg tolker dette positivt.

Jeg vil få lov til å stille et tilleggsspørsmål, og det gjelder forholdet til leietakerne på Fornebu. Det eksisterer en rekke leiekontrakter og spørsmålet er om avviklingen av leiekontraktene overfor flyselskapene og andre vil foregå på en slik måte at disse leietakerne ikke blir skadelidende. Jeg håper at statsråden kan forsikre Stortinget om at en slik framgangsmåte vil bli fulgt.

Statsråd Kjell Opseth: No stiller representanten Brunæs eit spørsmål som ligg i grenselandet for det spørsmålet som var utgangspunktet. Eg skal difor vere varsam med å vere for konkret, men det seier seg sjølv at på dette området som på andre område innanfor denne store saka, vil vi ha gode naboar så vel før som under og etter utbygginga. I dette tilfellet er det snakk om leietakarar, og vi ser dei på same måten som naboar til den nye flyplassen.