Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Thorhild Widvey (H): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Utbygging av hovedflyplass på Gardermoen er et av de største enkeltprosjekter Stortinget har vedtatt. Det fremkommer fra tid til annen fra ulike hold opplysninger om at fremdriften ikke samsvarer med Stortingets forutsetninger.

På hvilken måte vil statsråden orientere Stortinget om status for prosjektet?

Statsråd Kjell Opseth: I St.prp.nr.1 (1993-1994) for budsjetterminen 1994 er det gjeve ei samla omtale av Gardermoen-prosjektet med status for alle delar av prosjektet. Samferdselsdepartementet tek sikte på at det kvart år i samband med budsjettframlegget vil bli gjeve ei tilsvarande omtale om status og framdrift av Gardermoen-prosjektet.

Som det går fram av nemnde omtale i budsjettproposisjonen for 1994, er det oppretta ein eigen stab i Samferdselsdepartementet for å ta vare på departementet sitt overordna ansvar for oppfølging og koordinering. Departementet mottek kvar månad rapportar om status og framdrift frå utbyggjarane. Rapportane blir også sende Riksrevisjonen, som tek del i tre av møta departementet har med utbyggjarane kvar månad.

Om det skulle oppstå endringar i føresetnadene i høve til St.prp.nr.90 (1991-1992), vil Stortinget bli orientert.

Thorhild Widvey (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er kjent med at Stortinget er blitt orientert om prosjektet i budsjettproposisjonen for inneværende budsjettår. Dette er et veldig stort prosjekt, og det er veldig mange usikre momenter. Foregående spørsmål har vel på mange måter bekreftet at det er veldig mye uro. Det opplever vi både gjennom enkeltpersoner som tar kontakt med oss i Stortinget, og gjennom det media fokuserer på.

Målsettingen med den nye flyplassen er å få en mer effektiv flyplass, som skal gi bedre service og god regularitet, til forbrukernes beste. Det er vi sikkert alle opptatt av. Derfor er det svært viktig at de løsningene som man velger, følger disse målsettingene.

Mitt spørsmål til statsråden er: Kan statsråden tenke seg, med tanke på størrelsen på prosjektet, å komme tilbake igjen til Stortinget med en redegjørelse før neste budsjettproposisjon fremlegges, og med en mer grundig orientering om fremdriften for prosjektet?

Statsråd Kjell Opseth: Det er rett som representanten Widvey seier, at det er eit stort prosjekt som er omfatta med stor offentleg interesse. Difor har vi lagt opp til eit nært samarbeid med alle partar som er spesielt interesserte i Gardermoen-prosjektet, dvs først og fremst brukarane. Eg føler sånn sett at dette er i godt gjenge.

Vi har tatt sikte på å orientere Stortinget i dei årlege budsjetta, og i tilfelle i ein annan samanheng dersom det skulle oppstå endringar som gjer det nødvendig. Men dersom det er eit ønske frå Stortinget å få ei breiare orientering ein gong for året her i salen, har eg sjølvsagt ikkje noko å innvende mot det. Eg reknar med at eg i tilfelle får ei oppmoding om det.

Thorhild Widvey (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det var svært positivt at statsråden også ser en mulighet for å komme tilbake igjen til Stortinget med en bredere redegjørelse. Jeg kan i hvert fall fra Høyres side, som var en del av det flertallet som fattet vedtak om Gardermoen-utbyggingen, gi uttrykk for at vi synes det ville være svært interessant å få en årlig redegjørelse utenom budsjettproposisjonen om hvordan denne saken står, ikke minst med tanke på den kritiske fasen man kanskje nå går i møte fremover. Jeg ser gjerne at man får en årlig redegjørelse, og at statsråden kommer tilbake til Stortinget med en slik.

Presidenten: Vi går så over til spørsmål 28.