Stortinget - Møte onsdag den 26. april 1995

Dato: 26.04.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Marit Arnstad (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

Rask journalføring er avgjørende for en god praktisering av offentlighetsprinsippet.

Er det virkelig tilfellet at Landbruksdepartementet i februar 1995 journalførte brev som skulle vært journalført i juli 1994?

Statsråd Gunhild Øyangen: Brev til og fra departementet skal journalføres samme dag. Av og til skjer det likevel feil, og da kan vi få slike tilfeller som det representanten Arnstad nevner. Dette er selvsagt beklagelig.

I forbindelse med EU-prosessen var arbeidssituasjonen i departementet ekstrem med et meget stort arbeidspress og med knappe tidsmarginer. Det medførte at flere feil ble begått, slik at en i ettertid har måttet gjennomføre et omfattende arbeid med bl.a. å journalføre også korrespondanse knyttet til EU-forhandlingene. Denne delen av departementets journal vil bli gjort offentlig på samme måte som departementets journal for øvrig.

Departementets rutiner har ikke vært gode nok, og vi har innskjerpet reglene for journalføring. I denne forbindelse er det også satt søkelys på forholdet til offentlighetsloven for å tydeliggjøre sammenhengen mellom offentlighetsprinsippet og en riktig postregistrering. Jeg mener derfor vi har satt i gang de nødvendige tiltak slik at vi for framtiden kan unngå feil av den art representanten Arnstad tar opp.

Marit Arnstad (Sp): Som statsråden peker på: Uten en oppdatert journal er det umulig å vite hvilke brev departementet får, og uten en oppdatert journal praktiserer forvaltningen i realiteten et totalt hemmelighold.

I et brev til Sivilombudsmannen opplyser Landbruksdepartementet at svært lite av departementets korrespondanse i forbindelse med EU-prosessen er journalført. Det betyr da at departementet har praktisert et hemmelighold av EU-dokument som er i strid med offentlighetsloven.

Jeg skjønner at det nå er gjort forsøk på å innskjerpe regelverket, det synes jeg er positivt. At et stort arbeidspress skulle føre til at det gikk hele sju måneder før et brev ble journalført, høres i seg sjøl helt utrolig ut. Det man nå foreslår, er positivt. Jeg vil bare si at hvis en forventer at andre i samfunnet skal følge lov og regelverk, er det unektelig viktig at en sjøl følger det. Og mitt spørsmål er: Kan vi nå være garantert at departementet og statsråden for framtida vil følge norsk lov og regelverk på dette området, som på alle andre områder?

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg vil bare gjenta at jeg synes det var en uheldig praksis som har vært i departementet, og det er også bakgrunnen for at vi nå har skjerpet inn betydelig. Og jeg håper at vi på den måten skal unngå framtidige feil.