Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato: 07.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Tore A Liltved (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Agderposten melder at det er frykt for mer vold etter at politistyrken er redusert fordi den ikke orker å gå mer overtid. Statsråden har fått melding om dette i brev fra politimesteren. Dette er ikke besvart.

Hvilke begrunnelser har statsråden for ikke å besvare brevet fra politimesteren, og hvorfor hører hun ikke på samstemmige signal fra Arendal politikammer om hva slags politi det er mest behov for?

Statsråd Grete Faremo: Politistyrken i Arendal er ikke redusert. Tvert om har politidistriktet hatt en stillingsvekst de siste årene.

I brev av 4. desember 1995 tok politimesteren i Arendal opp spørsmål knyttet til bemanningssituasjonen, herunder særlig bruken av fire tjenestemannsstillinger som ble tildelt politidistriktet i 1995, men som er øremerket tjeneste i Utrykningspolitiet. Dette er for øvrig et forhold som politimesteren har tatt opp med departementet tidligere, og som han har fått svar på. Jeg minner også om at jeg redegjorde for saken i Stortingets spørretime 22. mars 1995 på spørsmål fra samme representant.

De nye stillingene som Stortinget opprettet for 1996, ble fordelt til politidistriktene 21. desember 1995. Arendal politidistrikt ble tildelt 2,5 kontorstillinger.

Det er en forutsetning at stillingene disponeres slik at politiutdannet personell kan frigjøres til politioperative oppgaver, med særlig vekt på bekjempelse av prioriterte kriminalitetstyper.

Jeg nevner også at Arendal politidistrikt ble tildelt et budsjett på 61,370 mill. kr for 1996. Dette er en økning på 4,842 mill. kr i forhold til året før. Budsjettøkningen utgjør 8,6 %, hvilket er klart høyere enn landsgjennomsnittet. 350.000 kr av budsjettet ble øremerket bekjempelse av gatevold.

Bekjempelse av voldskriminalitet og ordensforstyrrelser krever en planmessig og målrettet innsats fra flere ledd og enheter. Det må legges opp til et hensiktsmessig og effektivt samarbeid mellom politistasjoner og lensmannskontor slik at de totale ressurser kan utnyttes optimalt. Også i Arendal politidistrikt vil det være rom for en effektivisering av tjenesten gjennom et slikt samarbeid.

Utrykningspolitiet kan på anmodning bistå Arendal politidistrikt med flere patruljer til tjeneste i politidistriktet i helgene. Dette forutsetter imidlertid en viss planlegging og koordinering fra Arendal politidistrikts egen side. Utrykningspolitiet stiller seg positivt til et samarbeid om polititjenesten i Arendal, men har så langt ikke mottatt anmodning om bistand fra politimesteren.

Det legges med andre ord opp til at man kan etablere et nært og effektivt samarbeid både internt i politidistriktet og mellom politidistriktet og Utrykningspolitiet. Ved en slik utnyttelse av ressursene kan også arbeids- og overtidsbelastningen reduseres.

Justisdepartementet vil i år registrere all ressursbruk i politiet ved kvartalsvise innrapporteringer fra politidistriktene. Vi vil da få oversikt over sammenhengen mellom ressursbruk, arbeidsmengde og de resultater som oppnås. Med bakgrunn i denne oversikten vil departementet avdekke om særlige forhold gjør seg gjeldende i Arendal politidistrikt, og om det er nødvendig å iverksette spesielle tiltak.

Departementet vil innkalle politimesteren til et møte for å drøfte situasjonen i Arendal politidistrikt. I møtet vil vi bl.a. ta opp spørsmålet knyttet til nettopp samarbeidsmulighetene mellom politidistriktet og Utrykningspolitiet.

Aud Blattmann hadde her overtatt presidentplassen.

Tore A Liltved (H): Jeg takker for svaret. De siste linjene i justisministerens svar var for så vidt positive, og det virker som om det nå også har gått opp for justisministeren at de kanskje er på gale veier. Det er nemlig ikke slik som justisministeren sier, at politistyrken er styrket - det er andre funksjoner. Og det har vært bruk for ganske mye overtid for at politiet har kunnet gjøre de tjenester som samfunnet krever.

Jeg håper det ikke er vanlig av justisministeren ikke å besvare brev. Det er nemlig ikke slik at det siste brevet er likelydende med det første brevet. En slik personalpolitikk syns jeg departementet skulle holde seg for god til. Et brev bør besvares, det tror jeg også bør være klart for departementene.

Dessuten er det ganske underlig at justisministeren og departementet vet mye bedre enn folk og politi i området hva slags politi de trenger.

Statsråd Grete Faremo: Det er en selvsagt ting at brev besvares, og det er selvsagt besvart av departementet. Henvendelsen fra politimesteren kom og gikk inn i den brede dialogen vi har både med Arendal politidistrikt og andre politidistrikt om fordeling av ressurser. I desember fordelte altså Justisdepartementet ressursene for 1996, og vi økte ressursene til Arendal politidistrikt med mer enn 8,5 %, selv om - slik det er beskrevet i politidistriktets egen virksomhetsplan - kriminalitetsutviklingen i Arendal fremstår som på linje med landsgjennomsnittet. Det er en selvsagt ting at vi har en tett dialog med de ulike politidistriktene om hvordan vi best kan bekjempe kriminaliteten gjennom en så effektiv ressursutnytting som mulig. Derfor er vi opptatt av at den utstrakte hånden som bl.a. er kommet fra distriktslederen i UP, blir tatt imot, og at dette blir diskutert skikkelig med sikte på å få til en enda bedre innsats nettopp i Arendal politidistrikt.

Tore A Liltved (H): Jeg blir nødt til å spørre justisministeren når det brevet ble besvart. Så vidt jeg forstod politikammeret i går, var det ikke besvart. Da er det noe som ikke stemmer her.

Nå sier justisministeren at UP kan disponeres av politiet i et samarbeid. Hvorfor kan det ikke da gjøres den motsatte veien - at politimesteren selv disponerer disse når han måtte finne det nødvendig? Jeg ville tro det ville være en mye mer rasjonell og effektiv løsning. Så jeg har litt vanskelig for å forstå hvordan justisministeren her tenker. Jeg håper ikke det blir lagt visse merkelige prinsipper til grunn i denne saken som ikke lar seg endre. Det er engang slik at Arendal er et vanskelig område. Det er nå ganske store motsetninger mellom bl.a. innvandrere og den øvrige befolkning, og dessverre er det slik at det fører til ganske mye arbeid for politiet. Så jeg håper justisministeren nå vil gå inn i en skikkelig, konstruktiv dialog med Arendal politikammer.

Statsråd Grete Faremo: Representanten Liltved bruker formuleringen « da må det være noe som ikke stemmer ». Det er noe av bakgrunnen for at vi vil kalle inn politimesteren for å få et bilde av hvorfor ressurstildelingen for 1996 ikke oppfattes som svar på nettopp ressursspørsmål som er tatt opp av politimesteren forut for tildelingen.

Ellers vil jeg gjøre oppmerksom på en del av et svar som representanten Liltved i en tidligere spørretime har fått på denne problemstillingen, og siterer følgende:

Ved stillingsfordelingen for 1995 ble det på landsbasis øremerket 20 nye stillinger ved Utrykningspolitiet som en toårig prøveordning. Stillingene er fordelt på politidistrikter som i sommerhalvåret har en betydelig økning av innbyggertallet ved at feriegjester oppholder seg i distriktet. Denne ordningen er ment som en forsterking av innsatsen for å sikre en betryggende polititjeneste også i denne perioden. Resten av året er stillingene øremerket til trafikktjeneste, og de disponeres av Utrykningspolitiet.

At denne forsterkningen som Arendal fikk ta del i som en særordning ved at de fikk tildelt fire stillinger, oppleves som et problem, er det nødvendig for oss å ta skikkelig tak i sammen med politimesteren i Arendal politidistrikt.